Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Arbetsplats

Konsten att jobba under en värmebölja

Publicerad

Äntligen sommar och varmt. Vissa har redan semester, medan andra kämpar på med det sista eller håller ställningarna och sommarruljansen igång. Men att jobba när det är riktigt varmt kan ha sina sidor. Och när vi närmar oss mer extrema temperaturer kan det vara bra att vara lite extra förberedd, oavsett vilken typ av arbete vi har.

Sitter du på kontoret och förväntas prestera på topp mitt i en värmebölja? Företagshälsoföretaget Avonova har sammanställt en lista med tips på hur man kan behålla klarar av nästa värmebölja.

Drick mycket vatten. Helst innan du blir törstig. Hur mycket du ska dricka är individuellt och beror på graden av ansträngning men 1,5-2 liter per dygn bör du få i dig. Tänk på att kaffe, te och alkohol kan öka uttorkningen.

Läs även: Hjärnan behöver paus

Välj mat som är rik på vätska, till exempel grönsaker och frukt. Sallad är bra sommarmat. Ät ofta och spara den största måltiden till kvällen.

Sök dig gärna till ett svalt rum när du har paus.

Använd huvudbonad om du arbetar utomhus. En blöt handduk runt nacken ger avkylning. • Tajta kläder ökar värmen. Ta en storlek större på T-shirten under sommaren så svalkar det bättre. • Om du känner illamående, yrsel, huvudvärk, snabb puls, rödflammig hud m.m. kan du vara nära värmeslag, meddela i så fall direkt din arbetsledare.

Duscha inte kallt. Om du gör det så arbetar kroppen med att värma upp sig igen vilket ger motsatt effekt. Duscha gärna svalt men inte kallt.

Att träna är viktigt men under varma perioder, träna på morgonen eller senare på kvällen när temperaturen är lägre.

Läs även: Nya vanor som håller i längden

Den här texten publicerades i Civilekonomen 26 juli 2019 och skrevs av Josephine Carr.

Publicerad