För två år sedan lanserade Helsingborgs stad konceptet Friluftskontoret, som innebär satellitkontor mitt bland kultur- och naturhistoria på Fredriksdals museer och trädgårdar.
Med Fredriksdals centrala läge, omgiven av hela staden, är det enkelt för den som vill ta med sig jobbet till Friluftskontorets olika arbetsplatser.
Det startade under coronapandemin 2020 med utomhuskonferenser. Sedan dess har Fredriksdal utvecklat Friluftskontoret med en rad olika kontorsplatser också för den som kommer ensam eller med ett mindre antal kollegor.
– Vi har några stationära arbetsplatser, men också mobila kontor där man själv kan välja plats, säger Catharina Nilsson som har utvecklat konceptet med utomhuskontor.
Friluftskontoret är som ett slags delningsekonomi för utekontorsarbete. Arbetsgivare kan köpa paket med dagspass och låta sina medarbetare arbeta därifrån.
– Helsingborgs stad har insett värdet av utevistelse på arbetstid och erbjuder detta till sina anställda, säger Catharina Nilsson.
Så här fungerar utomhuskontoren
Rent praktiskt går det till så att den som vill tillbringa arbetsdagen utomhus kan boka utrustning och plats via sin digitala kalender. Kod och utrustning hämtas sedan i entrén till museet och vid en vagn utomhus.
För att underlätta arbetet finns det både trådlösa routrar, laptopsolskydd, bärbara laddare samt några platser med tillgång till Helsingborgs stads wifi-nät. För den som vill finns det också möjlighet att låna filtar, kuddar och sittunderlag.
– Det är i huvudsak självservice, och visar det sig att det blir dåligt väder just den dagen så har vi också reservlokaler inomhus.
De typer av arbetsplatser som nu finns i Fredriksdalsparken är designerstolen ”The bug”, som har ett ryggstöd som slutar som solskydd över huvudet, två större skrivbord och ett stå-skrivbord.
Utöver dessa finns arbetsplatsen som kallas ”Viita workstation”.
– Det är en ståyta som spänns fast runt ett träd. Där får man inte bara frisk luft och natur runt sig utan även trädterapi.
Av de mobila arbetsstationerna påminner en variant om en så kallad regissörsstol. Den är hopfällbar med en skrivbordsyta som kan fällas ut från armstödet.
– Kontoren är hopfällbara och har spänts fast på kärror så att de förvandlas till mobila enheter. I princip kan varje grönyta förvandlas till ett mötesrum. Att det är enkelt är en fördel.
Totalt finns just nu 16 utekontor i Fredriksdal. Utöver dessa tillkommer utekonferensmöbler som kan användas när de är lediga.
Nu vill Catharina Nilsson sprida konceptet med friluftskontor vidare. I våras drog staden ut på turné med friluftskontoren för att ge fler verksamheter och kommuner möjligheter att prova på, samtidigt som fler personer får möjlighet att testa kontorsarbete utomhus och utevistelse på arbetstid.
– Mitt mål är att fler kommuner och verksamheter ska börja arbeta strategiskt och målmedvetet för att främja utevistelser på arbetstid.
Så påverkas hälsan av att vistas utomhus i 6 steg
- Andning: Tid utomhus i gröna områden kan minska risken för luftvägssjukdomar. En studie visar att människor som bor i områden med mycket grönska löper 34 procents lägre risk att dö av luftvägssjukdomar.
- Sömn: Naturligt solljus hjälper till att reglera kroppens dygnsrytm, vilket kan leda till förbättrad sömnkvalitet. Exponering för solljus dagtid kan göra dig tröttare på kvällen och därmed förkorta tiden det tar att somna.
- Depressionssymptom: Solljus kan bidra till att lindra symtom på depression, såsom nedstämdhet och trötthet.
- Motivation till motion: Att vara utomhus kan öka motivationen att ut-öva fysisk aktivitet, vilket är fördelaktigt för både fysisk och psykisk hälsa.
- Återhämtning: Naturen kan bidra till psykisk återhämtning och minska stress. Forskning tyder på att bara fem minuter i naturen kan reglera det sympatiska nervsystemet och därmed minska stress.
- Immunförsvar: Regelbunden exponering för natur har i studier kopplats till ett starkare immunförsvar.
Läs också: Kontoret viktigt vid rekrytering och kulturbygge
Läs också: Så påverkas du i en bullrig arbetsmiljö
Läs också: Fem steg till ökad arbetsglädje
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad