Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Arbetsmiljö

En karriärplan förenklar dina val

Publicerad

Hur agerar jag klokt på arbetsmarknaden och får ut det bästa av min kompetens? Ett av svaren är kontinuerlig karriärplanering, enligt karriärrådgivaren Johan Åkesson.

Syftet med att göra en karriär­plan är att få insikt
i vem man är i yrkeslivet och på arbetsmarknaden – och utifrån det fatta beslut om hur man ska ta sig framåt på bästa sätt, menar Johan Åkesson som har mångårig erfarenhet av coaching och metod­utveckling. Han kallar processen karriärkompetens.

– Den hjälper dig att formulera dina tankar och att skrida till verket. Just där ligger problemet för många. Se inte karriärplanen som ett dokument, för då riskerar du att missa möjligheter som dyker upp. Den ska vara en integrerad del av ditt arbetsliv, där du kontinuerligt reflekterar över vart du är på väg och var du kommer till din rätt, säger han – och tipsar också om att skaffa sig en rådgivare.

I processen som han och hans kollegor leder går man igenom tre begrepp: insikt, utsikt och framsikt. Först klurar du ut vem du är genom frågor som: Vad kan jag och vad har jag lärt mig? När har jag roligt på jobbet? Vilka framgångar har jag haft och när känner jag flow?

Ett framgångsrecept är att kombinera sin lust och passion med det man kan.

– Vi pratar ofta om hur lågt engagemang det är på de flesta ställen. Det fina i det hela är att där du har engagemanget är du oftast duktigast. Hitta lusten, börja med att titta bakåt i din Outlook. När har jag känt så och vad var det som hände?

 

Johan Åkesson noterar hur fort allting går i dag och hur svårt det är att ta rätt beslut om man inte riktigt vet var man står någonstans. 

– Det är lätt att bli förförd. ”Spotify ringde och vill ha mig som ekonom”. Men är det verkligen där jag kommer till min rätt? Jag kanske passar bättre på Ekonomistyrningsverket? Är det viktigast att kunna berätta för kompisarna att ”jag jobbar på Spotify” eller att känna att det är bra för mig? Risken är att du låter dig styras av vad andra förväntar sig av dig.

Samtidigt är väl rädslan att prova något nytt ganska utbredd?

– Ja, vi är trygghetstörstande. Men för varje år du blir kvar på jobbet ökar sannolik­heten att du och din arbetsgivare utvecklas åt olika håll. Med bättre kunskap om dig själv och vad som finns därute är det lättare att våga ta steget. Ett bra tips om du vill byta arbetsplats är att intervjua någon som sitter på samma position som du vill ha, eller jobbar på företaget där du vill vara. ”Vad är utmaningen här och hur ser kulturen ut?”

Vad anser du om att ta fram en tio-i-topp-lista över arbetsgivare man vill jobba hos?

– Det kan komma senare, inte inledningsvis. ”Vill jag jobba
i samhällsnyttiga företag eller på myndigheter?”– definiera en riktning. Arbete är både tjänsten som ska utföras och det sammanhang den ska utföras i, själva organisationskulturen.

– Utveckling kan vara en vilja att utvecklas i sitt nuvarande jobb, i sin organisation eller i ett nytt arbete.

Värdet av en karriärplan finns alltså även för den som inte suktar efter att klättra på karriärstegen, betonar han.

– Vilka är mina intressen och drivkrafter? Vad får jag ut privat? Ta hänsyn till om något ligger och skaver. Mitt i livet kan du komma fram till att du vill vara mer med dina barn. Ta ett helhetsgrepp och fundera över ”vill jag vara chef eller kanske specialist i stället?”.

Publicerad