I ett mötesrum där alla är på plats har man åtminstone teoretiskt samma chans att göra sig hörd som övriga kolleger. Är det ett videomöte där alla deltar på distans är din synlighet ungefär samma som övriga mötesdeltagare. Problemet uppstår när de flesta är tillbaka på kontoret och någon enstaka person ansluter till möten via zoom.

Jaclyn Yuppa, marknadsförare på UPS, har arbetat på distans länge, även före pandemin. Hon brottades med problemen med osynlighet som kunde uppstå när man är en av få som deltar på distans.

Bland annat noterade hon hur ofta distansdeltagaren glömdes bort när man inte pratade. Hon märkte också hur är svårt det är att avgöra vem som pratar och med vem i ett rum, när man ser allt genom en kamera eller hör det genom en konferenstelefonhögtalare. Efter att mötet avslutas formellt och distansdeltagarna loggar ut, fortsätter ofta mötet på väg ut ur konferensrummet.

Fyra strategier om osynlighet

Så vad gör man för att öka sin närvaro trots frånvaro? I en artikel i Fast Company ger Jaclyn Yuppa har fyra råd:

  1. Var aktiv vid mötesbokning. Se till att mötet hålls i ett rum med ordentliga videokonferensmöjlighet, så slipper du gissa vem som pratar i konferenstelefonen. Räkna inte med att någon annan kommer ihåg det.
  2. Ha kameran på. När alla jobbade hemma stängde man ofta av kameran, men nu konkurrerar du med verkliga på plats-ansikten, så stänger du av kameran nu, ger du dig själv en rejäl nackdel.
  3. Ta initiativ till sociala online evenemang. När de flesta är tillbaka på kontoret kommer ingen annan att ordna virtuella vinprovningar, men de kan mycket väl tänka sig att delta om du ordnar.
  4. Ta ansvar för ditt nätverk. Boka in videofikastunder med kollegerna. Hinner du inte det, så kan du alltid skicka en kortare hälsning till någon kollega.

Många är trötta på videomöten och glada att få träffa kollegerna på plats igen. Men skillnaden mot före pandemin är att alla är vana vid videomöten nu. Och är det enda chansen att umgås, så tar man den.

Artikeln i sin helhet kan läsas här.