Kursen ”Strategisk lokal lönebildning” ges två gånger om året och riktar sig främst mot personer som har varit förtroendevalda ett tag, personer som gått grundkursen och är involverade i det strategiska lönebildningsarbetet på sin arbetsplats. Inte sällan är de ordförande på någon nivå.
Förenklat kan huvudsyftet med utbildningen delas upp i två delar: dels att deltagarna genom större insikt om löneprocessen ska bli bättre på att föra strategiska diskussioner med arbetsgivaren om lönens roll för att kunna rekrytera och behålla medarbetare, dels att de ska utveckla förmågan att ge råd till medlemmar och förbereda dem inför deras lönesamtal.
Utgångspunkter när kursen ges för den statliga sektionen är ramavtalet mellan Arbetsgivarverket och Saco (RALS -2010 T) och Saco-S lönepolitik.
En av kursdeltagarna i april var Matilda Eneqvist som är styrelseledamot i Saco-S Försäkringskassan och sedan något år tillbaka arbetar fackligt på heltid:
– Det var intressant att få ta del av hur olika det fungerar på olika statliga myndigheter. På Försäkringskassan är vi väldigt delaktiga i lönebildningsprocessen, medan facket kan vara lite mer frånkopplat på andra myndigheter.
Kursinnehållet, som berörde hela löneprocessen från avstämning till krav och utvärdering, kommer hon att ha nytta av både i styrelsearbetet och i de strategiska diskussionerna med arbetsgivaren. Löneexpert var hon dock redan före kursen.
– Ja, men jag har ju jobbat med det här ganska många år och kanske borde jag ha gått kursen lite tidigare. Nu blev den i stället ett bra kvitto på vad jag kan och att jag jobbar på rätt sätt, säger Matilda Eneqvist.
Deltagarna Eva Wiberg och Eleonor Johansson är ordföranden i varsin Saco-S-förening på Skatteverket: Eva Wiberg i Kristianstad och Eleonor Johansson i Halmstad.
– En del av innehållet kände jag till sedan tidigare, medan andra delar var nya. Kursen gav mig ett annat perspektiv på hur lönebildningsprocessen går till strategiskt. En sak jag tar med mig är vikten av att på ett tydligt sätt koppla det strategiska lönebildningsarbetet till kompetensförsörjningen, säger Eva Wiberg.
De tycker båda att Skatteverket har blivit bättre på att erbjuda hyfsade ingångslöner som ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare. Problemet ligger snarare i vad som händer med lönerna därefter.
– Vi har naturligtvis inget emot höga ingångslöner, men det är viktigt att arbetsgivaren är införstådd med vad det innebär för befintlig personal, till exempel osakliga löneskillnader. För att vara en attraktiv arbetsgivare är det därför av stort värde att strategiskt se över lönenivåerna på totalen, säger Eleonor Johansson.
De påpekar också att lönerna behöver bli mer differentierade.
– Det behöver bli större skillnader, både inom grupper och mellan grupper. En arbetstagares lön ska bestämmas utifrån sakliga grunder, säger Eleonor Johansson.
Fördjupningskurserna ger förutom nya kunskaper även tillfälle att knyta kontakter, bygga ut sitt nätverk och få inblick i hur man arbetar på andra myndigheter.
– Man får tillgång till ett kontaktnät där man kan få stöd, råd och hjälpa varandra. Det viktigt, säger Eva Wiberg.
Att vara förtroendevald och gå fackliga kurser kan också vara ett sätt att utveckla sig själv, få en större förståelse för myndighetens verksamhet och hitta nya utvecklingsvägar.
– Ja, definitivt. På den nivån som Eva och jag befinner oss handlar det bland annat om självledarskap, teamledarskap, att hantera förhandlingar och konflikter, samt att lära sig lyssna aktivt och ge konstruktiv feedback, säger Eleonor Johansson.
Både hon och Eva Wiberg tycker att det fackliga spåret kan vara en alternativ väg för utveckling om man är intresserad av ledarskap och att påverka. Det ger dessutom värdefull och efterfrågad kunskap om lagar och avtal.
Och så kan man alltså också bli lönespecialist.
– Även om vi besitter stor kunskap om löner, finns det alltid mer att lära. Man blir aldrig fullärd. En sådan här kurs ger många aha-upplevelser och det är inte fel att gå den flera gånger med några års mellanrum för att fräscha upp sina kunskaper, säger Eva Wiberg.
Läs också: De har provat Akavias ledarskapsutbildning för förtroendevalda
Läs också: Har man åsikter kan man också påverka
Läs också: Karriär som fackligt förtreoendevald: ”Extremt kul att vara på högsta nivå”
Det här är Saco S
Akavia är en av delparterna i paraplyorganisationen Saco-S. Saco-S är en förhandlingsorganisation för Sacos statligt anställda akademiker, organisationen består av 19 Sacoförbund som tillsammans företräder nästan 90 000 akademiker.
Saco-S driver frågor på central nivå med Arbetsgivarverket som motpart, och tecknar grundläggande kollektivavtal om exempelvis pensioner, allmänna anställningsvillkor, semester, sjukersättning och föräldraledighet.
Som akademiker i staten och medlem i ett Sacoförbund omfattas du av Saco-S förhandlingsverksamhet. Fackliga frågor om löne- och anställningsvillkor är gemensamma för alla statligt anställda akademiker. Därför har förbunden slutit sig samman och bildat Saco-S.
Publicerad