Fyra av tio svenskar anser att gränsen mellan hem och arbete har suddats ut under det senaste året, och ungefär en av tre uppger att de tar färre pauser nu än förut. Det framgår av en undersökning YouGov tagit fram på uppdrag av tidningstjänsten Readly.

Hjärnforskaren Katarina Gospic påminner om vikten av återhämtning, men också behovet av att stimulera hjärnan. Kost, sömn och träning är som alltid bra, men det finns även andra tips:

Katarina Gospic– Det kan vara enklare övningar som att borsta tänderna med den hand man vanligtvis inte använder, eller rofyllda aktiviteter som att lösa korsord eller helt enkelt att läsa en kort stund. De här aktiviteterna kräver lite koncentration men kan på ett effektivt sätt koppla bort nästan alla andra måsten.

Läsa är bättre än att promenera

Linnéa Aguero, PR- och kommunikationschef på Readly vill gärna slå ett slag för läsning, och hänvisar därför till en brittisk undersökning som kommit fram till att så lite som sex minuters läsning per dag minskar stress med 68 procent. Motsvarande resultat för musiklyssning var en stressreduktion med 61 procent och promenader 41 procent.

Ny forskning pekar också på att ha möte efter möte utan paus emellan är ett snabbt och effektivt sätt att drabbas av hjärntrötthet. Men det finns sätt att bryta seriemötestrenden och pausa effektivare.

Att ha flera möten i följd är inte optimalt, det håller nog de flesta med om. När möten innebar att träffas i ett rum, var risken för seriemöten mindre, då man ofta behövde vädra eller byta lokal. Kundmöten kunde också innebära en vilsam taxiresa eller promenad.

Under pandemin har res- och ställtid försvunnit. Nästa möte är ett klick bort, och det går normalt inte att avbryta ett möte som drar över med motiveringen att nästa möte börjar om en kvart.

Istället drabbas vi av allt längre serier av möten utan paus för återhämtning eller reflektion.

I ett forskningsprojekt som Microsoft genomförde i våras utrustades personer med EEG-hjälm som mätte deras hjärnaktivitet under seriemöten en dag. Nästa dag fick de kortare pauser mellan mötena då de även fick göra övningar för att pauserna skulle bli mer effektiva.

Resultaten visar entydigt att det är dåligt med seriemöten: Utan paus byggs stress upp i hjärnan och följer med till nästa möte där den fortsätter att byggas upp. Dessutom minskar förmågan att fokusera och engagera sig under möten om vi inte får en paus mellan möten.

Pausa och planera bättre

Pauser mellan möten är alltså viktiga. Men hur hinner man med det? Det finns ju en anledning till att schemat ser ut som det gör, eller?

Det finns metoder för att få ut det mesta av även en kort paus och genom effektivare planering:

Ändra ditt tankesätt

Även om det kan kännas mer produktivt att lägga sina möten vägg i vägg visar forskning att motsatsen är sann. Pauser från datorn är en viktig del av arbetsdagen.

Hitta aktiviteter som lugnar ditt sinne

Meditation är ett effektivt sätt att koppla av och ladda mellan möten, men andra studier visar att fysisk aktivitet som promenader också är fördelaktigt. Egentligen är allt som avleder dina tankar från arbetsrelaterade saker och fokuserar på något som du känner är avkopplande bra för att bli uppdaterad och laddad när du startar ditt nästa möte.

Överväg alternativ till möte

Innan du schemalägger ett videosamtal, fråga dig själv: behöver vi verkligen ett möte för att diskutera den här frågan? Statusincheckningar och information kan till exempel göras mer effektivt genom dokumentsamarbete, en Teams-kanal eller mejl. Andra enkla uppgifter kan hanteras via chatt.

Gör möten mer effektiva

De bästa mötena är oftast korta och effektiva. Skicka en agenda inklusive förväntningar och förberedelser i förväg, bjud bara in de som verkligen behöver vara där, håll tidsramen och sammanfatta mötet de sista fem minuterna och planera för att deltagarna hinner ta en paus innan nästa möte.

Källa: Microsoft

Hjärnforskaren Katarina Gospics Må-bra-tips:

  1. Utmana hjärnan. När hjärnan är i balans bildas nya hjärnceller. När vi utmanar hjärnan genom att lära oss nya saker skapas nya förbindelser mellan hjärncellerna som ger oss ökad kapacitet. Genom att aktivera hjärnan exempelvis genom att utmaningar eller sociala interaktioner ökar vi förutsättningarna för hjärnan att må bra.
  2. Sov och träna. Att sova och träna kommer alltid vara centrala pelare för vårt välmående. Under rådande omständigheter är det inte alltid lätt att träna på gym, men se till att försöka komma ut i naturen regelbundet. Naturen i sig, dagsljus och den fysiska aktiviteten gynnar hjärnans välmående.
  3. Ät ordentligt. Förutom effekten av goda fettsyror som har påvisad bra effekt för hjärnan finns det ett antal studier som har tittat närmare på tarmflorans effekt på vårt välmående och kopplingen till vår hjärna.
  4. Ha roligt. Försök att använda din skärmtid till sådant som fyller dig med energi. Läs om en ny hobby, leta efter inspirerande recept eller ett djupgående reportage. Läsning, även under korta stunder, har en påvisad bra effekt på hjärnan och dämpar stress.
  5. Koppla ned. När vi jobbar hemifrån är det svårare att separera fritid från arbete. Här är det viktigt att inte vara uppkopplad hela tiden, att sätta begränsningar och ta pauser. Hitta din egen hjärnbalans, våga bryta mönster och sätta upp digitala regler för dig själv att följa. Det kommer att ge god effekt på din hälsa och välmående resten av året.

Granskning om stress och utbrändhet i arbetslivet

En av fem sjuk av jobbstress
Var femte Akaviamedlem har under de senaste åren varit frånvarande från jobbet på grund av arbetsrelaterad stress.
Var tredje anser att de inte får tillräckligt stöd av sina chefer i samband med arbetsrelaterad stress, visar en ny undersökning.
– Det är mycket oroande, säger Patrik Nilsson som är Akavias samhällspolitiske chef. Akavia Aspekts granskning om akademikers stress publicerades i december 2021.

En av fem sjuk av jobbstress

Utbränd: ”Både hjärnan och kroppen var helt slut”

Två dör varje dag av stress på jobbet

Så vill politikerna minska stressen i arbetslivet

Färre får rehabilitering för stress

EKG-mätare ska minska stressen

Läs också: Unga kvinnliga akademiker mest drabbade av stress

Läs också: För lite att göra på jobbet kan göra dig sjuk