Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Arbetsmiljö

Distansjobb vardag redan före corona

Publicerad

På Go Monday jobbar medarbetarna på distans från olika delar av världen. 
– Det svåraste för oss är att få den sociala biten att fungera eftersom vi inte träffas rent fysiskt, säger Erik Fors-Andrée som är vd och grundare.

Erik Fors-Andrée berättar att Go Monday, som grundades 2013, i dag har 18 anställda. I fjol skaffade man för första gången ett fysiskt kontor.

– Där arbetar jag tillsammans med två kollegor. Övriga arbetar var de vill. Även om hemmet är basen för de flesta, är det flera som väljer att arbeta från kaféer, hotel­lobbyer eller under resor. Distans­arbetare förflyttar sig väldigt mycket. Det är en del av kulturen. När vi var som mest geografiskt utspridda fanns vi samtidigt på fyra kontinenter.

Många tycker att det både är spännande, flexibelt och praktiskt att kunna arbeta var och när de vill.

– Men långt ifrån alla är redo för det eller har insett hur ensamt och socialt tungt det faktiskt kan vara att nästan aldrig träffa några kollegor. Vi har därför med det som en del när vi rekryterar personal. Har man en bred vänskapskrets, gärna är ute och träffar vänner och bekanta, är det i allmänhet lättare att fungera i vårt format än om man håller sig lite för sig själv och kollegorna utgör de centrala sociala kontakterna i ens liv.

Teknikutvecklingen gör inte bara att många av oss kan arbeta på många olika platser. Även tiden när jobbet görs blir mer och mer flexibel.

– Dessutom är mångas arbete betydligt mer abstrakt än vad det var för ett antal år sedan. Det blir till exempel allt svårare att veta när ett jobb är klart. Det går alltid att göra rapporten lite bättre eller att jobba bort några buggar till i en kod.

Känslan av en viss gränslöshet både i tid och rum, av att jobbet fortsätter dygnet runt, tror jag är gemensam för många av oss. Inte bara för oss som arbetar på distans.

Samtidigt som jobbet för många är en stor del av dem själva, av deras identitet, är det för andra viktigt att skilja på just jobbet och fritiden.

Jag tror att nyckeln är att sluta se dem som helt separera ting. Vi har ett liv och det består av en mängd olika aktiviteter. Det gäller att försöka att hantera sin egen tid och sin egen energi på ett så bra sätt som möjligt, säger Erik Fors-Andrée.

– En del är att ta kontroll över sin telefon. Ibland behöver man kunna stänga av den och då måste det vara okej att göra det. Man måste respekt för sin egen tid, sin egen gräns.

Publicerad