Palle Gustafsson driver nätverket Addage som finns både på Linkedin och Facebook. Nätverket har länge varit öppet för dem över 45 år. Men eftersom statistik visar att åldersdiskriminering börjar redan vid 40 år har han valt att sänka åldersgränsen till just det.

– Nätverk är en möjlighet att känna sig mindre ensam och att lära känna nya människor. De kan också öppna nya möjligheter både till jobb och vänskap, säger han.

Det finns ingen övre åldersgräns för nätverkande, konstaterar han, varken för att bygga upp ett eget nätverk eller att gå med i ett.

– Tvärtom så tror jag att alla former av nätverk blir viktigare när man blir äldre, både de där man träffas rent fysiskt och de digitala, säger han.

Palle Gustafssons nätverksråd för 40+

  • Välj arena med omsorg, vilken passar dig?
  • Vad vill du med ditt nätverkande? Vad är ditt mål?
  • Var inte osynlig, utan i stället beredd på att delta och bidra med egna erfarenheter.
  • Tänk på vilken bild du ger av dig själv, även på dina privata sidor på till exempel Facebook.
  • Om du vill starta ett eget nätverk: Fråga dig själv om det finns underlag – och våga testa!

Läs också: Fredrik Reinfeldt - Talang finns i alla åldrar

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösa över 40 år går arbetssökande längre än andra grupper. Palle Gustafsson misstänker att det i många fall handlar om fördomar som skapar diskriminering. Att arbetssökanden som egentligen uppfyller alla krav plockas bort på grund av ålder innan kompetensen ens har matchats med behoven.

– Problemet på rekryteringsmarknaden är att den inte är fördomsfri och att det inte heller finns krav på att den ska vara det.

Läs också: Så blir du godkänd för nya studiestödet

Ålder är en av de sju diskrimineringsgrunderna i lagen, men det är svårt att bevisa och enligt Diskrimineringsombudsmannen är troligen mörkertalet stort.

– Jag tror att det här är ett jätteproblem som är oerhört svårt att göra något åt, konstaterar Palle Gustafsson. Och där kan nätverkande bli en livlina.

Palle Gustafsson är själv ett levande exempel. Han förlorade sitt arbete efter elva år som medieanalyschef på Talentum. I sex månader sökte han jobb han var kvalificerad för utan att komma vidare till en enda intervju.

– Jag tvivlade på mig själv och började söka andra kvalificerade jobb jag haft tidigare, som key account manager och säljare, berättar han.

Men det gick inte bättre. Efter fem månader utan att ha fått något säljarjobb började han må riktigt dåligt.

– Efter att ha sökt jobb i elva månader kände jag mig totalt värdelös och uppsökte akutpsykiatrin, berättar han. Väl där fick han en insikt.

– Jag hörde mig själv säga ”jag kan ju inte vara ensam om att känna mig ensam i mitt jobbsökande”, berättar han.

2016 startade Palle Gustafsson nätverket Addage, med målsättningen att skapa en plattform där arbetssökande över 40 kan dela med sig av erfarenheter och tips som därmed skapar en gemenskap.

– För är du arbetssökande ett tag så lär du dig saker och kan hjälpa andra, förklarar han.

Läs också: Storföretagen måste agera mot ålderismen

Nätverket har över 3 500 medlemmar och i dag vet Palle Gustafsson att genomsnittet för att få nytt jobb för personer över 40 år är elva månader.

– Och den kunskapen gör det lättare. Det kanske minskar lite på paniken och stressen, säger han och jämför jobbsökandet med att leta efter en ny partner.

– Blir du stressad och till varje pris vill ha någon så lyser det ju i pannan på dig och det är oattraktivt, detsamma gäller på arbetsmarknaden.

Nätverk är viktiga ur många aspekter. Som arbetslös är det lätt att känna sig – och bli – socialt utestängd. Och att träffa likasinnade med samma fokus i livet kan resultera i att man minskar den där stressen, mår bättre, får högre självförtroende och perspektiv på situationer.

– Bara det här att träffa andra som förstår vad man är uppe i har enormt stor betydelse. Att se andra som lyckas med möten, intervjuer, tester, jobb­erbjudanden och så vidare blir bevis för att man kan lyckas snart, konstaterar Palle Gustafsson.