Aspekt

Arbetsmiljö

Revisionsbyrå med innovativt tänk

Publicerad

Revisionsbyrån Weaudit har nyligen utsetts till ”Årets framtidsbyrå 2021”. Förutom att de ligger i framkant när det gäller digitalisering, erbjuder de sina medarbetare att bli delägare istället för att sträva på i det klassiska karriärtänket.

För två år sedan fanns Weaudit med bland de nominerade när FAR skulle utse ”Årets framtidsbyrå 2019”. I år nådde de ända fram.

– Det har hänt väldigt mycket hos oss sedan dess, så det är otroligt kul att det märks och att vi får den här bekräftelsen, säger Henrik Ahnkron, auktoriserad revisor och vd på Weaudit.

Inte minst har de nu byggt klart flera interna system och etablerat en helt digital kundportal.

– Vi tyckte inte att det fanns någon effektiv produkt för små och medelstora kundföretag på marknaden, så vi fick göra vår egen, som är mer lättanvänd för kunderna och fullproppad med automation.

I juryns motivering lyfts Weaudits innovationskraft fram, men även att företaget har ”hållbarhet i fokus”.

– Ja, märks nog på flera sätt hos oss. Dels är ”balans i livet” ett av våra fyra värdeord, och vi har haft mycket fokus på att hantera de kraftiga arbetspucklar som verkar nästan ofrånkomliga i revisionsbranschen. Vi har lyckats rätt bra med det, och det är överlag viktigt att våra medarbetare inte känner den hets som det kan vara på många andra ställen. Den klassiska ”up-or-out”-kulturen finns inte alls hos oss.

Weaudit gör en frivillig hållbarhetsrapportering, och uppmuntrar även sina kunder att öka sitt hållbarhetsarbete.

– För vår del känns det väldigt meningsfullt att redovisa på eget initiativ, och med lite stöd i processen tror jag många företag skulle få ett mervärde av att göra det, säger Henrik Ahnkron.

Weaudit startade som egen byrå i samband med en avknoppning år 2017. Direkt från starten erbjöds alla medarbetare att bli delägare. 

– Det är nog unikt i branschen, skulle jag tro. Men vi hade inte kunnat bli en framtidsbyrå om inte alla varit med. Vi driver på framåt snabbt, och har en platt organisation – på riktigt – som ger möjlighet att göra saker snabbare och billigare än en storbyrå. 

Den som söker en traditionell karriärstege kommer att få söka förgäves hos Weaudit, visar det sig.

– Det känns alldeles för amerikaniserat att dela ut nya titlar tillsammans med små löneförhöjningar. Karriärstegen ligger väl mer i delägarskapet hos oss. Vi ger yngre medarbetare chansen att komma in och fullt ut vara med och utveckla företaget.

I dagsläget har Weaudit 21 medarbetare, varav tolv är delägare. Några storslagna tillväxtplaner finns inte, konstaterar Henrik Ahnkron.

– Det är härligt att ha en familjär känsla i bolaget. Den är vi mycket måna om att ha kvar. Men med det sagt så tänker jag att vi har en bit kvar innan vi riskerar att tappa den, inte minst eftersom vi finns på olika ställen i landet.

Den främsta tillväxten framöver ser han annars att i form av att deras koncept sprids och börjar användas av andra.

– Jag vill erbjuda ”byrå-as-a-service”, alltså att revisorn har sina kunder och stoppar in i sin verksamhet i vår moderna miljö. Det finns många revisorer som känner att de står och stampar, och som skulle kunna ha glädje av att arbeta på det här sättet. Kanske i form av franchising av vårt koncept.