Aspekt

Arbetsmiljö

Spotify är den populäraste arbetsgivaren 2022

Publicerad

Musiktjänsten Spotify toppar för första gången listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare i årlig undersökning.

I rekryteringsföretaget Randstads undersökning Randstad Employer Brand Research, görs bland annat en topplista över de mest attraktiva arbetsgivarna. I årets lista hamnar Spotify i topp, följt av Ikea och Volvo Cars.

En del i Spotifys topplacering är att företaget rankats högt när det gäller distansarbete.

– Spotify har varit pionjärer när det gäller flexibla arbetsformer. De var tidiga med att införa jobb på distans vilket bidrog till att man kunde ställa om snabbt under pandemin. De har bevisat att det går att uppnå goda affärsmässiga resultat oavsett vart man bedriver sitt arbete, säger Catrine Jack, employer branding-expert på Randstad.

Spotify rankas också högt utifrån kriterier som trivsam arbetsmiljö, bra löner och förmåner, ekonomisk ställning och gott rykte.

Spotifys HR-chef Katarina Berg, tror att framgången delvis kan förklaras av företagets position i mötet mellan teknik- och populärkulturbranscherna.

– Därtill vet jag att många har uppskattat hur Spotify har hanterat pandemin. Vi har haft ett tydligt fokus på mental hälsa och var snabba att implementera en Work From Anywhere-strategi. Vi har rustat såväl medarbetare som chefer att samarbeta i en mycket diversifierad och distribuerad organisation.

Årets tvåa, Ikea, toppade kategorierna finansiell ställning, anställningstrygghet och gott rykte. Tredjeplacerade Volvo Cars rankades bland annat högt för möjligheterna till karriärutveckling.

Undersökningen genomförs av Kantar TNS i 31 länder.  I undersökningen fick respondenterna svara på vad de anser om respektive lands 150 största arbetsgivare. I Sverige intervjuades 4614 personer.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2022:

Fjolårets placering inom parentes

1 Spotify (ny)

2 Ikea (1)

3 Volvo Cars (4)

4 AFRY (ny)

5 Sveriges Television (ny)

6 Ica (ny)

7 Systembolaget (10)

8 Ericsson (ny)

9 Volvo Group (9)

10 Linköpings universitet (ny)

 

Rapporten Randstad Employer Brand Research, med resultat från hela undersökningen, finns att beställa här 

Publicerad