Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Balans och hälsa

Ta bort telefonen som distraktion

Publicerad

Vi tittar på våra telefoner hela tiden. På möten, på dejter, på bio och på middagar med släkten. De styr våra liv och vi kan inte sluta titta ens om vi vill. Men det finns strategier för att frigöra sig från de smarta telefonerna.

Under större delen av arbetsdagen tittar vi på en medelstor skärm. Men sedan drygt tio år tillbaka har den lilla skärmen gradvis tagit över vår uppmärksamhet, och styr över vår tid och våra liv. Visst finns det situationer då vi inte tittar på våra telefoner, som när vi befinner oss långt ute i vildmarken efter en björnattack och halvblinda stapplar mot civilisationen. Men när var det senast det gick en vanlig dag utan att du tittade på din telefon? En halv dag? Tre timmar?

Bloggaren Ryan Richards märkte att hans telefon tagit över hans liv, så han försökte ta tillbaka kontrollen.

Några misslyckade strategier

Först försökte Ryan med ren viljestyrka, men det fungerade inte alls.

”Några av världens smartaste människor arbetar för fullt med att göra appar och webbsidor så beroendeframkallande som möjligt”, skriver han i sin blogg. Självdisciplinen hade här inte en chans.

Sedan försökte han att fästa telefonen vid en tyngd för att göra den tung och klumpig. Det fungerade när han satt vid sitt bord, men klumpen var för opraktisk att bära omkring på, så den fick stryka på foten.

Några metoder med viss framgång

En metod Ryan prövade var att ändra skärmen till gråskalor. Utan grälla och pockande kulörer kunde han motstå frestelsen att försjunka i olika appar. Men han plockade fortfarande upp telefonen hela tiden.

En annan metod var att sätta en timer på wifi-routern som stängde ned på kvällarna. Utan wifi minskade lusten att streama, men det gick ju alltid att använda mobildata istället.

En tredje metod var att ta bort distraherande appar, som Facebook och Twitter. ”Jag måste inte titta på dem på telefonen”, resonerade Ryan. Problemet var att han då istället loggade in via webbläsaren.

Den slutliga lösningen

Till slut kom Ryan fram till den lösning som slutligen befriade honom från telefonslaveriet: att blockera webbläsaren.

För att blockera webbläsaren använde han föräldrakontrollen. Bara hans fru kan lösenordet, så varje gång han vill använda webbläsaren måste han fråga frugan. Ryan tyckte att det blev för krångligt och pinsamt att fråga efter lösenordet hela tiden så lusten att använda webbläsaren och därmed även telefonen i tid och otid minskade.

”Det stämmer, jag kan inte använda webbläsaren på min telefon längre - och det är underbart.”

Ryan Richards arbetar som learning and development program manager på IT-företaget Zapier. Hela hans blogginlägg finns här. 

Publicerad