Det är det internationella personalhanteringsföretaget Deel som låtit undersökningsföretaget Norstat undersöka svenskarnas attityder till distans- och utlandsarbete. Det visade sig att två svenskar av tre vill jobba utomlands någon gång under karriären och nästan lika många svarade att de skulle vilja göra det nu om det var möjligt.

– Det här bekräftar det vi redan visste – arbetstagare vill inte bindas av gränser, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel, ett företag som tillhandahåller verktyg för internationellt distansarbete.

Så här års kanske många är nöjda med att vara i Sverige, men för de flesta som längtar till andra länder är det sol och värme som lockar. Spanien hamnar i topp på svenskarnas önskelista följt av USA och Norge.

På en digitaliserad och distansarbetsluttrad arbetsmarknad borde det vara enklare än någonsin att kasta loss. Så vad hindrar oss från att packa datorn, passet och dra?

Undersökningen visade att de som avstår från att flytta utomlands oftast gör det av två skäl: antingen att jobbet inte kan utföras från ett annat land, eller att familjesituationen inte tillåter det. Men så många som en av fem uppger att det är arbetsgivaren som sätter stopp.

– Vi är övertygade om att det här kommer att förändras. Visst finns det arbeten som måste utföras på plats, men för alla andra ser vi ingen anledning till att man ska vara knuten till ett fysiskt kontor, säger Daniel Eisenberg.

Resultat av undersökningen

Jag vill jobba/bo utomlands någon gång under karriären?
Ja: 66%
Nej: 34%

Jag skulle jobba på distans från utlandet om min arbetsgivare tillät
Ja: 62%
Nej: 38%

Vilket annat land i världen skulle du vilja jobba ifrån om du fick chansen?
Spanien (98 av 500 svarande)
USA (59)
Norge (40)
Italien (39)
Storbritannien (28)

Vad är de största hindren för dig från att jobba utomlands? (flera val möjliga)
40% - Jag kan inte utföra mitt jobb på distans
29% - Min familjesituation tillåter det inte
25% - Det verkar komplicerat och osäker
20% - Min arbetsgivare tillåter det inte
12% - Jag vill inte
7% -   Annat
10% - Det finns inga hinder

Källa: Deel/ Norstat