Akavia Aspekt

Hon tar dig in i stängda rum

Publicerad

Uppdaterad

Hon startade företag som 17-åring och har fått epitet som superentreprenör och digital inspiratör. Siduri Poli är aktuell med boken Hur du lyckas i en vit värld och tror att ny teknik kan stärka både inkludering och demokrati.

Internet möjliggör att vi kan kraftsamla och göra saker tillsammans, konstaterar Siduri Poli.

– Det såg man inte minst under coronapandemin då en 16-årig kille i USA samlade ägare av 3D-skrivare som fick receptet för att printa ut skyddsmaterial till vården.
I Stock­holm gjordes en liknande variant. När vi jobbar ihop utifrån goda värderingar kan vi skapa magi.

Siduri Poli brinner för inkludering och har många gånger satt ämnet på agendan. Hon är själv uppväxt i Botkyrka och hennes föräldrar är assyriska flyktingar från Turkiet. Hon är medgrundare till innovationshuset Changers hub som arbetar för att ge unga från ytter­stadsområden en chans att förverkliga sina startup-idéer.

– I Changers hub har vi över 2 000 medlemmar och samarbetar med Google, IT- och telekomföretagen och flera kommuner. Vi har en stor hub i Alby och en vid Stureplan i syfte att bygga broar. Jag är extra stolt över programmeringsutbildningen där 75 procent av kurs­deltagarna var kvinnor, varav en majoritet hade utländsk bakgrund.

– Vi behöver en mångfald bland ingenjörer som bygger framtidens teknik. Vi är en liten del av helheten men bidrar på vårt sätt. Flera stora tech-bolag har gemensamt förklarat att man behöver anställa 70 000 personer fram till 2022.

Mångfald leder till fler perspektiv och bättre idéer – vilket i sin tur stärker både företag och samhället, menar hon. Men hon konstaterar också att alla inte har samma möjligheter i dag. Hennes egna erfarenheter av techbranschen – och av diskriminering, rasism och samhällsutmaningar – ligger till grund för hennes debutbok som släpps i höst. Där har hon samlat sina tips för hur man tar sig in i stängda rum.

– Det är en självbiografisk framgångshandbok för underdogs. Jag inspirera och skapa identifikation för oss minoriteter men också ge ett annat perspektiv för de som tillhör majoritetssamhället. Jag hoppas den ska vara en vän genom karriären.

Vilken är din drivkraft?

– Att möjliggöra för fler perspektiv och boosta icke-representerade. Jag har jobbat med just det de senaste tio åren. Det här gynnar alla. När jag säger perspektiv menar jag unga vuxna, folk som bor i ytterstadsområden och kvinnor i mansdominerade branscher. I början jobbade jag med att ta fram nya startups för etablerade bolag.
Vi hade 360-perspektiv, vilket är bra för både affären, kunderna och världen.

Siduri Poli är entreprenör och författare. Hon driver Changers Hub samt föreläser om ny teknik och framtidens samhälle. Hennes förebilder? ”Artisten och superentreprenören Rihanna. Allt hon gör handlar om inkludering. En annan är människorättsadvokaten Amal Clooney, och en tredje är artisten och aktivisten M.I.A.”