Din totala livsinkomst avgör hur stor din slutliga pension en dag kommer att bli.

Fråga: Jag har sedan ett antal år tillbaka arbetat som ekonom på en myndighet. Jag har nu börjat fundera på att göra något annat i livet och tänkte därför att ansöka om tjänstledighet på grund av studier. Jag är född 1977.

Hur kommer en eventuell återgång till studier att påverka min framtida pension?

Svar: Till att börja med är det viktigt att veta att det är din totala livsinkomst som kommer att avgöra hur stor din slutliga pension en dag kommer att bli.

Varje år du arbetar och får lön tjänar du in till din pension och ju längre tid du arbetar och ju högre lön du får, desto större kommer din slutliga pension att bli.

Det finns dock en gräns vad avser intjänande till den allmänna pensionen, och denna går år 2024 vid en årsinkomst på 614 500 kronor. Lönedelar över denna gräns är alltså inte pensionsmedförande i den allmänna pensionen.

Även CSN-bidrag är pensionsgrundande

Det är inte bara inkomster från anställning som är pensionsmedförande i den allmänna pensionen. Även studier på universitet/högskola, som berättigar till studiebidrag från CSN, medför intjänande till inkomst- och premiepensionen. Studier ger normalt sett inte lika mycket pension som arbete. Intjänandet till den allmänna pensionen vid studier sker genom det så kallade pensionsgrundande beloppet.

Det pensionsgrundande beloppet är 138 procent av det under året utbetalde studiebidraget och pensionsrätten är 18,5 procent av detta belopp.

Vad gäller tjänstepensionen, det vill säga den pension som du får från din arbetsgivare, tillhör du i dag som statlig tjänsteman PA16 och troligen avdelning II då du är född 1977. Avdelning II består av två delar: en förmånsbestämd och en premiebestämd del.

Avseende den förmånsbestämda delen gäller att upp till åtta månader tillgodoräknas som pensionsgrundande tjänstetid för det fall att du skulle vara tjänstledig för studier på heltid. Om du i stället är tjänstledig på deltid påverkas inte din förmånsbestämda del alls. Vad det sedan gäller den premiebestämda delen betalas denna utifrån utbetald lön.

Detta innebär att du vid full tjänstledighet således inte får något pensionsintjänande alls, och vid en deltidstjänstledighet blir pensionsintjänandet lägre jämfört med om du i stället hade fortsatt att arbeta heltid.

Önskar du mer exakta uppgifter om hur en tjänstledighet på grund av studier skulle påverka din pension kan du kontakta ­Pensionsmyndigheten (avseende den allmänna pensionen) och SPV (avseende den statliga tjänstepensionen) som kan hjälpa dig att titta närmare på just din individuella situation.

Lycka till!

Läs också: Åldern då du inte längre tjänar till tjänstepension

Läs också: Hur ska jag som är ung tänka kring pensionen?

Läs också: Nio steg mot en bättre pension

Sofia Norrman, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Sofia Norrman är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.