Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Söka jobb

Kolla jobbavtalet – innan du tackar ja

Publicerad

Har du fått ett jobberbjudande? Grattis! Om du är ny på arbetsmarknaden är det viktigt att veta hur du bedömer erbjudandet. Här berättar Akavias expert vad som är viktigt att hålla koll på.

Det är väldigt mycket att tänka på när man ska granska och bedöma villkoren i ett anställningsavtal. Det konstaterar Jonathan Wulkan, rådgivare på Akavia.

Jonathan Wulkan– Det är betydligt mer än vad många tror, enligt vår erfarenhet. Därför uppmanar jag alla som känner sig det minsta osäkra att höra av sig till vår rådgivning för att få råd och stöd – både inför en anställningsintervju och när man sedan har fått ett avtal att gå igenom, säger han.

Den allra första frågan i samband med anställningsvillkor är om arbetsgivaren har kollektivavtal eller ej.

Läs även: Löneförmåner - så bra är de

– I ett kollektivavtal regleras många av de viktiga villkoren kring en anställning, exempelvis tjänstepension, föräldralönetillägg och rätt till lönerevision. Dessutom är ett kollektivavtal avgörande för vad du som medarbetare har för inflytande och rättigheter på arbetsplatsen. Enkelt uttryckt kan man säga att chansen att få bra villkor är större hos en arbetsgivare som har kollektivavtal.

Visst går det att få en bra och trygg anställning även hos andra arbetsgivare, men då gäller det att få de villkor som gäller inskrivna i sitt anställningsavtal, påpekar Jonathan Wulkan.

– Det är vanligt att en del av de här frågorna regleras av policydokument när det saknas kollektivavtal. Då gäller det att vara medveten om att ett företag har full rätt att ändra sina policyer när som helst.

Läs även: Sälj dig inte billigt - förhandla istället

Han rekommenderar också att du bedömer arbetsgivaren på andra sätt innan du nappar på ett jobberbjudande.

– Det givna är förstås att söka efter artiklar om företaget på Google, men se också till att dra nytta av ditt nätverk för att höra dig för om det är någon som har erfarenheter av företaget. Det finns även Facebook-grupper för olika professioner, och där kan du säkert få värdefull information. Om företaget har angett en facklig kontaktperson i jobbannonsen, hör av dig till honom eller henne för att ta reda på mer om förutsättningarna, säger Jonathan Wulkan.

Läs även: Fyra råd inför lönediskussionen

Publicerad