Lunds universitet är idag det enda lärosätet i Sverige som utbildar gymnasielärare i juridik. Det var för fem år sedan som Juridiska fakulteten erbjöd en 90-poängskurs i juridik för gymnasielärare. Året därpå kompletterade universitetet utbudet med sommarkurser, och de är dessa som nu fått permanent statlig finansiering.

Kurserna ges online på distans inom ramen för fortbildningssatsningen Lärarlyftet, och är mycket populära.

– Söktrycket är högt. Senast hade vi bortåt 80 behöriga sökande till 27 platser på 90-poängsutbildningen, berättar Magnus Svensson, som är chef för Juridiska fakultetens distans- och uppdragsutbildningar. Gymnasieskolorna i landet mer eller mindre slåss om dem som gått vår utbildning.

Sommarkurserna i juridik för lärare består av 7,5 och 15-poängskurser som kan kombineras ihop till den behörighetsgivande 90-poängskursen. Och det är många som uppskattar det.

– Våra sommarkurser för lärare tillhör de absolut mest populära sommarkurserna inom hela Lunds universitet.

Det är på ekonom- och samhällsprogrammen på gymnasiet som det behövs lärare i juridik. Och det är framför allt tre kategorier av sökande: lärare som är behöriga i andra ämnen och som vill bli behöriga i ett ämne till; yrkesverksamma men obehöriga lärare som vill utöka sin kompetens; samt de som arbetar med något annat men vill sadla om och byta karriär och bli lärare. Att sommarkurserna nu fått permanent finansiering innebär att skolan kan planera med större framförhållning.

 

Om utbildningen

För att kunna söka 90-poängskursen i juridik för gymnasielärare inom ramen för Lärarlyftet krävs att den sökande är behörig gymnasielärare, att man är anställd som lärare och att huvudmannen ger sitt tillstånd. Tidigare krav på att man ska ha undervisat i juridik som obehörig lärare har tagits bort. Undervisningen ges på distans, på halvfart och är anpassad så att studenterna ska kunna jobba samtidigt.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Kompetenserna som blir viktigast för ditt yrke i framtiden

Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.

Här har vi samlat texterna från temat Kompetenslyft - Så säkrar du din hjärna för fratiden" som belyser vilka kompetenser och förmågor du behöver i framtiden för att fortsätta vara relevant på arbetsmarknaden. 

Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv

Ekonom – Kreativt tänk allt viktigare

Jurister behöver skaffa etisk kompass

Samhällsvetare – Helhetsperspektiv attraktivt

It och tech måste ständigt lära om

Personalvetare – AI driver förändring

Kommunikatörer måste kunna tolka data