I dag har två av de fyra revisionsjättarna kvinnliga vd:ar. Den 1 februari 2020 tillträdde Anna Svanberg som vd för EY i Sverige och den 1 juli axlade Sofia Götmar-Blomstedt formellt vd-rollen för PwC Sverige efter att successivt tagit över ledarskapet under vintern.

Deras bästa karriärråd är entydigt: Se till att ha roligt på jobbet, med kollegor och kunder. Tycker man något är kul gör man det bra och får möjlighet att göra ännu roligare saker.

Att jobba hårt är självklart, men händer det något i ditt liv, får du stöttning av bolaget.

Läs också: Så blir du parter inom revisionsbranschen

Budskapet till den yngre generationen är också tydligt.

Sofia Götmar Blomstedt.

– Ni ska känna att ni har en fantastisk arbetsmarknad framför er och att ni har samma chans till en framgångsrik karriär som alla andra oavsett kön, ålder eller etnicitet. Det är vi många som kämpar för!, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

Men även om det hänt mycket och numera är jämställt på vd-nivå i branschen, vilket Balans konstaterade efter en sammanställning i mars, ser det inte lika bra ut på delägarnivå.

–När jag gick ett mentorprogram på PwC 2005 för unga tjejer var målet 20 procent kvinnliga delägare fast vi var 50 procent tjejer när vi anställdes. Jag och min kollega tittade på varandra, och har fortsatt kroka arm sedan dess, berättar Sofia Götmar-Blomstedt.

– Mitt mål idag är att relationen ska vara 40/60 – 60/40 åt endera hållet och att vi ska vara där inom några år, men det krävs en fundamental förändring. Vi måste säkerställa förebilder, att det blir rätt i processerna och i coachningen – det kanske behöver se annorlunda ut för tjejer.”

Läs också: Revisionsbyrå med innovativt tänk

Sofia Götmar-Blomstedt och Anna Svanberg är långvägare inom sina respektive bolag. Ingen av dem anser att de tänkt karriär utan att det är andra faktorer som gjort att de lyckats.

– Jag är öppen och nyfiken, jag älskar att jobba med människor, kunder och kollegor. Jag har tagit ett år i taget, men det har bara blivit roligare och roligare. När du blir uppflyttat får du mer ansvar, vara med i styrelsearbete och nya möjligheter. Jag har aldrig bara sagt ja utan även tackat nej till erbjudanden ibland, framhåller Anna Svanberg.

– Jag är informell och har väldigt bra relation till kunder. Jag är öppen och säger vad jag tycker. Jag har en stark drivkraft och har aldrig jämfört mig med andra. I partnerprocessen fick jag otroligt bra stöd, när jag fick frågan om att ta över vd-skapet var jag lite förvånad. Först tänkte jag “jag?” men sedan “Varför inte jag, när andra kan?”

Läs också: Krav från flera håll "revisorer måste kunna hållbarhet"

Sofia Götmar-Blomstedt lyfter också vikten av en stark drivkraft och integritet.

– Jag drivs av att lära mig nya saker, att göra saker jag tycker kul. Jag är prestigelös, jag ogillar politik och vågar stå upp för det jag tycker är rätt, som alla människors lika värde. Jag har verkligen fått förmånen att driva de frågorna på PwC, säger hon.

– Jag brinner för och tycker ledarskap är kul liksom att utveckla kundrelationerna.

Det stora hindret för fler kvinnor utgörs av att vi har en manlig norm i samhället, anser hon.

– Jag tror att det handlar om hårt jobb, om att gå ned i detaljerna i utvärderingarna för att förstå varför det blir som det blir och få dem som jobbar med detta att förstå. Jag tror anledningen finns i att lika väljer lika men inte inser det, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

– Jag vill se mångfald, men tror att man bör börja med jämställdhet, det är lättare att frigöra sig när man kan relatera.

Bägge funderar kring hur de kan få fler tjejer att stanna när de blivit chefer.

Läs också: Så höga löner har har ekonomer 2022

– Alla befordringar jag fått har jag fått när jag varit föräldraledig utom när jag blev partner, då hade jag redan tre barn, berättar Sofia Götmar-Blomstedt.

– Jag har haft väldigt mycket draghjälp av att vi haft tre kvinnliga partner i Malmö. Jag har dessutom kunnat dela allt med en man som också gjort karriär. Jag vill vara med och driva, men fortsätta vara förälder och fru. Det går. Det vill jag förmedla, avslutar hon.

Fler kvinnliga förebilder, kan ge energi och hopp, understryker Anna Svanberg.

– Jag och min man planerar året tillsammans, viktigt att få tid med familjen och kunna kombinera privatliv med jobbet. Jag gillar att ha många bollar i luften, tar hjälp och input från yngre kollegor. Jag lever ett normalt liv med familj, vänner och barn. Det vill jag visa, säger hon.

Läs också: Utbredd ålderism mot ekonomer

I partnerprocessen fick jag otroligt bra stöd, när jag fick frågan om att ta över vd-skapet var jag lite förvånad

Sofia Götmar-Blomstedts och Anna Svanbergs bästa karriärråd

  • Jobba hårt, men gör jobbet roligt. Skoja och ha kul med kolleger och kunder.
  • Var ärlig, kommunicera, var inte rädd att ställa frågor, prata med yngre och äldre.
  • Jobba i team, vara prestigelös, låta alla tycka till i teamet och vara delaktiga i besluten.
  • Jobba med många olika människor, kunder och partners så att du lär känna många och även ta med det bästa från olika individer.
  • Våga vara dig själv.
  • Våga ta chanser och tala om vad du vill.
  • Se till att du skapar en balans  tillvaron som passar bra för dig.
Jag har dessutom kunnat dela allt med en man som också gjort karriär. Jag vill vara med och driva, men fortsätta vara förälder och fru. Det går, vill jag förmedla.