Aspekt

Ledarskap

Micael Dahlen: Om vägen till lycka

Publicerad

Gör bara det du verkligen vill. Ge aldrig mer än 70 procent. Och strunta i att bygga ett bra cv. Det är tre av nycklarna till att leva ett lyckligare liv, menar Handelsprofessorn Micael Dahlen.

Plötsligt tittar Micael Dahlen in mellan de röda draperierna som hänger runt soffplatsen i lobbyn på GT30. ”Kontorsklubben” GT30 på Grev Turegatan i Stockholm fungerar som något av en tillflyktsort för honom just nu. Här kan han hålla till när han vill kunna fokusera på annat än det som rör hans halvtidstjänst på Handelshögskolan. Eller snarare någon av de tre (!) halvtidstjänster han har haft under 2018.

– Ja, det blev lite fel där… jag hade planerat att fortsätta vara tjänstledig på halvtid under året, och det var min arbetsgivare också inställd på. Fast det visade sig att det var tre arbetsgivare samtidigt som trodde att jag skulle vara ledig på halvtid och arbeta den andra halvan. Äh, det har blivit lite mycket, men nu är året snart slut, säger han och blickar ut mot det decembergrå vintervädret utanför.

För några år sedan var han i alla fall tjänstledig på riktigt, på heltid, efter att en dag ha ”kraschat”.
– Det var som att en tegelvägg ställdes upp framför mig, jag sprang rätt in i den. Det som hände var att jag successivt fick en allt starkare känsla av att jag berövades min tid. Min kalender blev mer och mer uppbokad med aktiviteter, prestationer och punkter som inte var mina egna val.

Han bad om tjänstledighet för att få ett avbrott och försöka hitta ett sätt att komma tillbaka. Men fick då svaret att det inte fanns några sådana rutiner på Handelshögskolan.

– Okej, då säger jag upp mig istället, sade jag. Det ville jag verkligen inte, men insåg att något behövde göras. Fast då visade det sig att det gick att ordna tjänstledigt på något sätt, säger han och ler med hela ansiktet, så som han ofta gör även på sina föreläsningar.

Det hela gav upphov till en av hans många tatueringar. Han drar upp ärmen och pekar på underarmen där det står ”1 = -i”.

”Jag tatuerar in sådant som jag behöver påminnas om. Den där betyder att allt som finns nu en gång i tiden var imaginärt. Alltså, allt som är orealistiskt nu är bara sådant som inte blivit realistiskt än.” 

Efter att han backat från alla sina yrkesåtaganden tog det ett par veckor innan han började fylla kalendern på nytt.

– Men det var en stor skillnad då: jag testade att bara göra sådant som jag själv ville. Det funkade bra, och jag fortsatte med det när jag började arbeta på nytt. Allt som bokades måste först passera mitt nya lackmustest: var det verkligen vad jag ville?

Metoden fungerade dock inte fullt ut i långa loppet, visade det sig.

– Till exempel tycker jag att det är så kul att hålla föreläsningar, så när jag bokade in så mycket som jag ville höll det på att bli överfullt. Då bestämde jag mig för att ta ledigt från föreläsningar ett helt år, och nu har jag nyligen börjat fylla på igen, men mycket mer sparsmakat.

En av dessa föreläsningsförfrågningar som fick passera nålsögat resulterade i att han i slutet av november 2018 mötte omkring 600 av Civilekonomernas medlemmar på Rival i Stockholm. Där pratade han om olika förhållningssätt till arbetet och livet i stort, sådant som har hjälpt honom att få ihop tillvaron. Till exempel att bli bättre på att avmåstefiera.

– Det innebär att du ska ägna dig lite mer åt det du vill göra, och lite tid åt det du tänker att du måste göra. Ta bort ett ”måste” i taget. Möten är ett bra ställe att börja på. Det är väldigt sällan någon svarar – och jag har frågat många – att de har gått på ett möte för att de varit nyfikna, att de har velat veta mer om ett visst ämne eller diskutera något med andra. Utan det är något man måste.

Han menar, något oväntat, att ett annat måste som definitivt är i skottlinjen är att skaffa sig ett bra cv.

– Redan på utbildningen på Handels är det mycket snack om hur du ska fylla på och pimpa ditt cv på bästa sätt. Sedan ska du fortsätta bygga på cv:t tills du går i pension. Jag märker hur många resonerar att ’innan jag gör det jag verkligen vill ska jag bara göra det här först, för det ser bra ut på cv:t’.

Nej, det är inget bra resonemang, menar Micael Dahlen. Välj gärna sådant som ser bra ut på cv:t – men enbart om det är något som du själv vill. Själv har han för övrigt inget cv längre, eftersom det försvann när hans dator brann upp under tiden han satt och jobbade.

– Eller ja, det blev inte någon eld direkt, mer en rökpuff så där som i Mission Impossible-filmerna. Det var på sätt och vis rätt läckert. Men datorn var i alla fall bortkopplad från backup-systemet på skolan, vilket jag hade missat, så mängder av dokument försvann för gott. Bland annat mitt cv och det till hälften färdiga manuset till boken ”Grejen med pengar”. Jag har struntat i att återskapa både cv:t och boken.

Ett annat av de förhållningssätt som han lyfter fram finns också tatuerat på ena armen: ”70%”.

– Det står för ’ge aldrig mer än 70 procent’. Vad du än gör – om du är ekonom eller elitidrottare – så kan du säkert prestera bra upp till 70 procent av din kapacitet. Ska du gå högre blir det ruskigt låg marginalnytta, så det är lika bra att låta bli. 

Det finns en nackdel med att begränsa sig till att ge 70 procent medger han, nämligen att det inte går att bli bäst i världen på just det området då.

– För att bli bäst är det bara 100 procent som gäller. Men det är bara en som kan bli bäst, och varför ska jag sträva dit? Då är det bättre att hålla tillbaka lite, då kan jag fylla på med annat – sådant jag tycker är kul.

Allt det här är sådant som det går att läsa mer om i hans bok ”Kaosologi”, och fler tankar i den riktningen lär dyka upp i boken ”Starkt kul” som kommer ut i vår.

– Varför den heter ”Starkt kul”? Jo, till att börja med tränar jag väldigt mycket, och det är så jag ser på träningen – det går att bli stark, och samtidigt ha kul på vägen. Vilket dessutom kan överföras till livet i stort. 

Med andra ord: om vi börjar med att ta oss förbi en del mentala spärrar – vilka och hur är vad boken handlar om – så kan vi bli starka på precis det sätt vi vill vara starka. 

– Du kanske inte kan bli bäst, men det går säkert att bli skitbra. Det viktiga är att inte tänka ”antingen eller”; du ska inte välja mellan att bli stark eller att ha kul. Det går att få både och. 

MICAEL DAHLEN I KORTHET

Bor: Älvsjö, Stockholm.
Familj: Hustrun Ingela, tonårsbarnen Dante och Tyra.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.
Böcker (i urval): Nextopia (2008), Monster (2011), Livet på Mars (2014), Kaosologi (2016), Starkt kul (våren 2019).
Motto: ”Varför välja?” (Micael motiverar: ”Jag har inte formulerat det helt klart än, men poängen är ’både och’. Det är därför du ska köra på 70 procent. Om du går in med 100 procent så reduceras du till en sak – din tid på milen, resultatet på tentan, hur mycket pengar du tjänar…”)
Kuriosa: Han brukar tänka ett eget soundtrack till allt han gör. Vad skulle han då vilja ha för soundtrack till den här artikeln? ”Vi börjar med Kanye Wests ’Power’ – både känslan och texten passar bra här. Sen kan vi lägga till ’Tomten är kommunist’ med Henrik Dorsin, det blir en bra kombo.”

Den här texten har tidigare publicerats i Civilekonomen 31 januari 2019 och är skriven av Peter Wiklund. Bilden är tagen av Gustav Gräll.

Publicerad