Björn Natthiko Lindeblad är upprymd efter helgens äventyr på Hönö. Sälsafarin med gudsonen och äventyraren Annelie Pompe blev något alldeles extra. Våtdräkter, undervattensskotrar, kala skär långt ute till havs och ett sextiotal nyfikna sälar som tumlade omkring i vattnet. En stark naturupplevelse.

— Det var alldeles underbart och samtidigt iskallt. Vi skrattade och frös om vartannat. Vilket äventyr, säger Björn Natthiko Lindeblad och ler med hela ansiktet. 

Björn Natthiko Lindeblad, munken som återvände till Sverige. 

Han är munken som återvände hem till Sverige efter sjutton år ”utan sex och pengar”. Väl tillbaka i Sverige blev det giftermål med kärleken och en ny tillvaro som främst föreläsare. Under året är Björn Natthiko Lindeblad engagerad i föreläsningsturnén Nycklar till frihet runt om i landet. Drivkraften är att dela sina insikter och att möta människor. Hans munknamn Natthiko betyder den som växer i visdom. 

Läs också: Quiet quitting - omtvistad ny trend i arbetslivet

Den röda tråden i hans liv har varit att gå genom de dörrar som öppnar sig – om de känts rätt. En ”affärsplan” som Björn Natthiko Lindeblad tycker har fungerat väldigt bra. Men de flesta av oss är inte beredda att hoppa av tåget och meditera i buddhistkloster. Är det ändå möjligt att skapa harmoni här och nu? Arbetslivet förändras allt snabbare, kraven ökar i samma takt med stress och psykisk ohälsa. 

Många ekonomer mår psykiskt dåligt, enligt en studie gjord av en grupp forskare vid Linköpings universitet och Högskolan i Kristianstad. Enligt studien ligger ett vanligt gränsvärde för ohälsa runt 11-12, snittet för Civilekonomernas (numera Akavias) medlemmar hamnade på 14,07, alla branscher inkluderade. 

Hur får vi balans, Natthiko?

— Först en brasklapp, jag är inte psykolog, men har märkt att det mest hyllade budskapet i det jag föreläser om är att dina tankar är inte du. Mycket av det vi tänker om dåtid och framtid skapar onödig stress och ängslan. Mitt hemliga stressknep är att inte tro på allt jag tänker. Jag föreslår även att man skär ner sin nyhetskonsumtion om man märker att den gör en dystopisk. 

Björn Natthiko Lindeblad vill också föra ut vikten av etik och ansvar, med inspiration från buddhismen. Att ta ansvar för kvalitén i sina ord och handlingar är det som räknas. En central fråga både för företag och enskilda individer i en tid där hållbarhet och transparens blivit hygienfaktorer. 

Munkens budskap om ett hektiskt arbetsliv.

Men ansvaret för ett hållbart arbetsliv vilar även hos arbetsgivarna. Björn Natthiko Lindeblad anser att en del av ohälsan beror på ett systemfel, där många medarbetare har orimliga arbetsvillkor. Vi måste våga fråga oss om våra arbetsvillkor verkligen är rimliga? Dessutom behöver vi inse att ett hållbart arbetsliv innehåller tid till återhämtning. 

—Vi behöver lugn och ro för att må bra. Det handlar inte om att nödvändigtvis meditera, utan att hitta sin naturliga ”lugn och ro” zon. Det kan vara att promenera med hunden, sticka ut och springa eller leka med barnen. Lägg märke till vad som är dina zoner och ta dig till dem varje dag. 

Läs också: Därför ska du vara en snäll chef

Att söka lugn och ro genom digitala aktiviteter är dock ingen bra idé, enligt Björn Natthiko Lindeblad. Och hans förbehåll uppmärksammas nu i ny forskning. Sissela Nutley, forskare i kognitiv neurovetenskap pekar på att vi behöver motion, umgänge, fritidsaktiviteter – samt hjärnvila, utan yttre stimulans, för att må bra. 

Så viss skärm-disciplin kan vara en idé även under arbetstid. Björn Natthiko Lindeblad menar till exempel att det är rimligt att ge den fysiskt närvarande personen företräde framför mobiltelefonen och datorskärmen, ”det hör till socialt hyfs”.

Läs också: Svenskarnas ideella engagemang sticker ut

Förändringar, digitalisering, kompetensbrist, stress och ohälsa. Var det verkligen inte bättre förr? Nej, Björn Natthiko Lindeblad skakar på huvudet. Han menar att läget i arbetslivet både är bättre och sämre, på samma gång.

— Många människor blir mer medvetna om skärmberoendet, nödvändigheten av en hållbar samhällsutveckling och behovet av att ta större personligt ansvar. Samtidigt så är den allmänna nivån på tålamod i botten, de grova personangreppen på nätet värre än någonsin och all debatt allt mer polariserad.

Så hur tar vi oss ur rävsaxen? De flesta av oss arbetar ju heltid, vill ta väl hand om våra familjer och oss själva. Exmunkens råd är rakt på sak; ändra, acceptera eller lämna situationen. 

— Det är lätt att fastna i en ohållbar livssituation i onödan, för att vi är biologiskt präglade att undvika osäkerhet. Men här vill jag uppmuntra till ett nytt perspektiv. Tänk dig att du tar ditt sista andetag, vad önskar du då att du hade gjort i din nuvarande situation?

Nu kan man dessutom mäta effekterna av bristande stöd och dåligt socialt klimat på jobbet. Arbetsmiljöproblem kan leda till att medarbetarna förlorar minst en tredjedel av sin prestationsförmåga på jobbet, enligt studier av forskaren Malin Lohela Karlsson, vid Uppsala universitet. 

Björn Natthiko Lindeblad vill därför inspirera var och en att lyssna på sin ”klokaste röst” och agera trots rädsla. Han riktar även en uppmaning till nyexade att bygga karaktär istället för karriär. Att fundera på vad det är som ger en känsla av mening, samhörighet och glädje i arbetet är en bra utgångspunkt. 

Det kan vara lättare sagt än gjort, inte minst för den som sitter fast på ett jobb som känns meningslöst. Enligt rapporten The Deloitte Global Millennial Survey 2019 är många unga varken nöjda med sin ekonomi eller sina jobb.

— Men om inte jobbet är tillfredställande, varför inte hitta ett annat berikande sammanhang? Kanske som volontär? Strunta i att bli bländad av andras framgångshistorier, lär dig saker, samla erfarenheter och utvecklas som människa. Tids nog kommer just din gåva att uppskattas även av andra. 

Läs också: Vidga dina perspektiv med bubbelhoppning

Den här texten publicerades först i Civilekonomen 11 februari 2020 och är skriven  av Josephine Carr. Foto av Marit Lissdaniels.

Den här texten har tidigare varit publicerad

Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.

Behöver du råd eller stöd? Kontakta Akavia

Du som har en utmanade  arbetssituation kan kontakta Akavias rådgivning. Där finns erfarna förhandlare/ rådgivare som kan ge stöd och råd  om du har en ohållbar arbetssituation.  Här kan du få hjälp.