Aspekt

Lön

Högre lön i Stockholm eller Göteborg?

Publicerad

Du undrar om du skulle få ett karriär- och lönelyft om du skulle söka dig till en större stad än den du jobbar i idag. Sören Lundgren, rådgivare på Akavia, svarar på en medlemsfråga om lön.

Fråga: Jag jobbar i dag som HR-specialist på en mindre ort på ett bolag med cirka 50 anställda och tjänar 36 300 kronor. Nu funderar jag på att söka mig till Stockholm eller Göteborg för att komma vidare i karriären. Jag har då främst tittat på tjänster på något större bolag med minst 300–500 anställda. Kan jag förvänta mig högre lön i Stockholm eller Göteborg för en tjänst med liknande ansvar som jag har i dag, men i ett större bolag?

 

Svar: Om vi tittar övergripande på lönestatistiken för 2019 för rollen som HR-specialist ligger medianen i Stockholm runt 43 000 kronor, och uppräknat till 2020 års löneläge blir det därmed runt 44 300 kronor. I Göteborg i sin tur är medianen för denna typ av tjänst runt 40 000 kronor i 2019 års löneläge. Därmed kan du tänka att det landar på runt 41 200 kronor i årets löneläge.

Skulle processen dra ut på tiden och diskussionen landar kring att du ska starta redan på 2021 års löneläge kan du utgå från minst 45 700 kronor i Stockholm samt 42 500 kronor i Göteborg.

Det går inte att avläsa i statistiken hur det påverkar med antalet anställda, men som grund ska du så klart också utgå från ansvarsnivå och arbetsuppgifter. Så du bör självklart argumentera för en högre lön. Som alltid ska du även väga in övriga anställningsförmåner.

Läs också Sören Lundgrens råd om hur du kan löneförhandla på distans.

Publicerad