Aspekt

Lön

Sälj dig inte billigt – förhandla istället

Publicerad

”Jag går hellre ned i lön än stannar kvar i det här dårhuset.” Många känner säkert igen sig, dagar när det tar emot på jobbet. Men att faktiskt gå ned i lön för att få ett annat jobb är en väldigt dålig idé och får konsekvenser för hela karriären. Ta istället reda vad du har för förhandlingsläge och agera därefter.

Att gå ned i lön för att komma vidare i yrkeslivet kan verka som en rimlig uppoffring när man kört fast på en arbetsplats. Marcus Henningsson, rådgivare och förhandlare på Akavia möter ofta den åsikten, nästan uteslutande från kvinnor. Men det är något han avråder bestämt från.

– Varje tusenlapp man får i början av karriären följer med i löneutvecklingen genom hela yrkeslivet. Och det är främst när man byter arbetsgivare som man kan förändra lönen. Se åtminstone till att få samma lön när du byter.

Enligt Marcus Henningsson är de flesta inom Akavia ganska duktiga på att undersöka den tilltänkta arbetsgivaren och studera lönestatistiken. Men det behövs även andra förberedelser.

– Det viktigast är att man känner till sitt förhandlingsläge.

Förhandlingsläget består av flera komponenter. Till en början, vilka är dina alternativ? Har du ett bra jobb som du trivs med. Du kanske blev kontaktad av ett företag eller rekryterare. Det säger sig själv att du då har en starkare förhandlingsposition än den som gått arbetslös en längre tid.

– Du kan också skapa en bättre förhandlingsposition genom att söka flera jobb samtidigt. Blir du kallad till en intervju ska du söka andra jobb samtidigt, för att kunna spela ut dem mot varandra.

Mentala förberedelser underskattas ofta, men kan ge god utdelning i en förhandling. Bestäm gärna i förväg vad som får dig att avstå, och vad som är förhandlingsbart. Vilken lön vill du ha och vilken kan du möjligen acceptera. Förbered dig också på att tacka nej. Har du mentalt redan börjat på jobbet är det svårare att backa ur även om villkoren inte är acceptabla.

Försök också att sätta dig in i hur arbetsgivaren tänker. Är det många som söker jobbet, eller är de desperata efter någon med din kompetens?

– Ett vanligt fel är att man börjar prata lön för tidigt. Vänta med det, säger Marcus Henningsson. Fortsätt att sälja in din kompetens innan ni börjar prata summor. Om intervjuaren undrar över din nuvarande lön kan du förklara att det är ett paket av förmåner som inte går att jämföra och att du hellre pratar om lönen för det aktuella jobbet.

– Öva gärna på att lägga fram ditt löneanspråk, tro på det och backa inte. Ditt löneanspråk säger vad du anser dig vara värd. Stå för det.

En löneförhandling påminner både om ett säljmöte eller ett parti poker. Ha is i magen. Vänta ut din motpart även om det blir en lång tystnad. Visa inte för mycket känslor och boa inte in dig i det nya jobbet förrän kontraktet är påskrivet. Ingen är klart förrän ni är överens om lönen.

– Man får inte den lön man förtjänar utan den man förhandlar sig till, avslutar Marcus Henningsson.

Faktaruta: Förhandlingsläget
  • Se över dina alternativ. Ju fler du har, desto bättre är ditt förhandlingsläge.
  • Trivs du på ditt jobb behöver du bara byta om du vill. Trivs du inte, bör du se till att ha flera jobbansökningar på gång samtidigt. Det ger ökat förhandlingsutrymme.
  • Sätt dig i motpartens sits. Drunknar de i ansökningar eller är de desperata. Hur länge har tjänsten varit vakant?
  • Visa med ditt löneanspråk att du håller kvalité, och inte är någon lågprisprodukt.
  • Var förberedd på att tacka nej om förhandlingen inte går som du vill. Det kommer fler möjligheter.

Den här texten har tidigare publicerats i Civilekonomen 18 mars 2020 och är skriven av Björn Englund.