Akavias löneundersökning bland medlemmarna i slutet av år 2020 visar att förbundets it-akademiker har en medianlön på 50.000 kr. Det gör att de i princip delar toppositionen bland professionerna med ekonomerna, som har medianlönen 50.040 kronor. Övriga professioner har medianlöner som ligger 2.000-5.700 kronor lägre.

Medianvärdet för ingångslönen för it-akademikerna är 32.000 kronor, vilket är högst bland professionerna. Däremot är det lägre än den rekommenderade ingångslönen för it-akademiker, som ligger på 34.400 kronor.

Läs också: Skriv ett bra cv för it eller tech

Ida Inga, professionsanalytiker och expert på it-akademikers arbetsmarknad på Akavia.

– Det är inte konstigt att den rekommenderade ingångslönen ligger en aning högre än medianen, för den bör snarast ses som rekommendation till ingång i en löneförhandling. Och i ett sådant bud måste det finnas ett visst förhandlingsutrymme, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia.

Hon konstaterar samtidigt att den starka efterfrågan på it-kompetens som finns på arbetsmarknaden gör att det sällan är några problem för nyutexaminerade att få jobb.

– Det är inte ovanligt att få sin första anställning innan man har tagit examen. Men det är i de seniora rollerna, som kräver erfarenhet, som det är störst brist på kompetens.

Läs också: Vill du ha anställning inom it eller tech? Kamma hem drömjobbet med expertens tips

Ida Inga menar också att det är viktigt att du förhandlar om din ingångslön och därefter fundera på hur du kan påverka din löneutveckling.

– I den här branschen är det förstås extra viktigt att hänga med i den snabba teknikutvecklingen för att kunna ha den kompetens som behövs. Det är något som du själv måste ta stort ansvar för.

Lön som business analyst, it-arkitekt och systemarkitekt.

Löneundersökningen visar också att det skiljer sig rätt mycket i medianlön mellan de it-akademiker som är anställda inom privat (51.900 kr) respektive kommunal sektor (44.400 kr). Mellan dessa hamnar de statligt anställda med medianlönen 46.600 kr.

När det gäller de högst betalda yrkesrollerna – eller titlarna – så är det förstås it-chef, konsultchef och andra chefsroller som hamnar i topp.

Läs också: Höga löner för it-akademiker

Om cheferna plockas bort från statistiken så är det istället it-arkitekt (medianlön 56.931 kr), systemarkitekt (55.000 kr) och business analyst (51.457 kr) som ligger tjänar mest.

– It har vuxit starkt som bransch, och det blir snabbt en alltmer komplex och affärskritisk del i de flesta verksamheter. Arkitektrollerna arbetar som regel verksamhetsnära och säkerställer att allt hänger ihop, säger Ida Inga.

Hon är inte heller överraskad över att de som arbetar med dataanalys ur ett affärsperspektiv ligger högt i statistiken.

– Det blir allt lättare att samla in data inom i stort sett alla områden. Inte minst inom e-handeln, som har skjutit i höjden det senaste året. För att dessa data ska göra maximal nytta i verksamheten gäller det att ha bra analysfunktioner, både i form av både system och medarbetare.

De lägst betalda yrkesrollerna är systemadministratör (39.843 kr), testare (42.050 kr) och utvecklare (42.215 kr).

– Det är roller som är vanliga i början av en yrkesbana, vilket gör det naturligt att medianlönerna ligger lägre än för andra it-akademiker. Samtidigt ligger dessa löner relativt högt jämfört med de lägst betalda yrkesrollerna inom de andra professionerna i Akavia.

Läs också: Nu har du chans att påverka it-akademikernas framtid

Om vi gör ett annat tvärsnitt och jämför olika branscher, så är det försäkringsbranschen som toppar listan (medianlön 57.500 kr), följd av finans (57.000 kr) och bank (56.000 kr). De it-akademiker som arbetar inom det som kategoriseras som tjänstesektorn har en medianlön på 55.000 kronor, i likhet med de som arbetar i fastighetsbranschen.

– Detta är branscher som betalar bra för medarbetare med specialistkompetens. Dessutom kan företagen i dessa branscher uppfattas som mer stabila, och därmed locka de it-akademiker som har varit ute i arbetslivet ett tag. Medan till exempel startup-företag kanske kan attrahera fler nyutexaminerade.

Akavias löneenkät genomfördes under oktober 2020 till januari 2021, totalt svarade 54% av medlemmarna på löneenkäten.

Läs också: Fyra tips för att lyckas behålla sin personal

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här