Nu under pandemin är det många som söker jobb – och det lönar sig att öka sin synlighet, menar Elin Hellenius som är rekryterare på Jurek.

– Alla vill så klart bli headhuntade, men jag tycker inte att man ska vara rädd att ta för sig. Jag tror att man ska tänka bort känslan att man skulle vara jobbig eller ”för på”, säger hon.

Även Petra Görlinge, rådgivare på Trygghetsstiftelsen, ser att många tycker att det känns motigt att höra av sig till personer
i sitt nätverk.

– Det kan kännas som att du står där med mössan i hand, men då tycker jag att du ska se dig själv ur ett annat perspektiv. Du har kompetens och erfarenhet som du erbjuder, säger hon.

Läs också: Så bygger du ditt personliga varumärke

Trygghetsstiftelsen stöttar statligt anställda som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har en tidsbegränsad anställning som löper ut. Målet är att hjälpa dem att hitta ny sysselsättning och som en del av det staka ut olika vägar för dem att nå sitt nya jobb. Det kan till exempel handla om att identifiera och arbeta med sitt nätverk.

Tidigare kollegor, arbetsgivare, kunder och samarbetspartner är bra personer att kontakta när man söker jobb, men så är även den egna bekantskapskretsen och deras bekanta, menar Petra Görlinge.

Om du upplever att du inte har något nätverk eller vill få kontakter inom nya områden kan du fundera igenom var nyckel­personerna finns och hitta olika vägar för att komma i kontakt med dem, tipsar hon.

– Ibland hålls till exempel frukostseminarier där man kan träffa personer som jobbar inom områden man är intresserad av. Det kan också handla om att ta tillvara på möten i vardagen och se dem som möjligheter att knyta nya kontakter och bygga ut sitt nätverk, säger hon.

Läs också: Fem tips för lyckade hybrida möten

Att gå fram till en person som du aldrig har talat med kan så klart kännas jobbigt. Se till att förbereda dig ordentligt innan, så blir det lättare, tipsar Petra Görlinge.

– Försök att hitta ett bra sätt att beskriva din kompetens och vad det är du vill göra framöver. Då blir det lättare att nätverka med lugn i magen, säger hon.

Bredda ditt nätverk

  • Fråga vänner och bekanta om deras nätverk. Kanske känner eller halvkänner de någon som jobbar hos en arbetsgivare du är intresserad av?
  • Var inte rädd att ta kontakt – trots att det kan kännas jobbigt.
  • Fokusera på att du har erfarenheter och kunskaper att bidra med. Sök upp sammanhang där intressanta kontakter kan finnas.
  • Passa på att växla några ord. Kanske kan du få en bild av vilka kompetenser arbetsgivaren söker eller om en tjänst snart ska utlysas.
  • Jobba brett på Linkedin. Hela tanken med plattformen är att knyta kontakter, så du behöver inte vara blyg.

Elin Hellenius blir i sin roll som rekryterare ofta kontaktad av personer som söker jobb och betonar att nätverkandet inte bara går åt ett håll.

– Jag vill ju ha personerna som kontaktar mig i mitt nätverk, säger hon.

Elin Hellenius

Om man vill bli en del av Jureks nätverk kan man antingen registrera sig via hem­sidan eller kontakta någon av rekryterarna på Linkedin. Vid direktkontakt ser Elin Hellenius gärna att man berättar vilka tjänster man är intresserad av, på vilka orter man vill jobba, vad man har gjort tidigare och vad man har för utbildning. Det är också bra att skicka med alla sina kontaktuppgifter.

– Även om det inte finns en passande tjänst just när någon hör av sig har jag personen i åtanke sedan, om det dyker upp någonting, säger hon.

Hon berättar att nätverket har blivit allt viktigare för dem som rekryteringsfirma. Visst läggs det fortfarande ut traditionella annonser, men på Jurek sker de flesta rekryteringarna via nätverken – och så är det även för andra byråer, tror hon.

– Det är ganska ofta som kunder hör av sig och behöver någon snabbt, kanske redan dagen därpå. Då hinner vi inte lägga upp en
annons och göra hela den processen, utan då pratar vi rekryterare med varandra om vilka personer i nätverken som skulle kunna passa.

Läs också: Därför behöver du en treårsplan för din karriärutveckling

Inom statlig sektor är det annorlunda, åtminstone om man söker jobb direkt hos arbetsgivaren och inte via konsultbolag, tror Petra Görlinge. Här är arbetsgivaren skyldig att informera om lediga tjänster på ett lämpligt sätt, men du kan fortfarande visa ditt intresse genom att nätverka och på det sättet hålla dig uppdaterad kring kommande rekryteringsbehov. När en annons som matchar din kompetens publiceras kan du vara snabb och pricksäker i din respons.

Genom att arbeta aktivt med sitt personliga nätverk på Linkedin och andra sociala medier får du information kring vad som händer hos olika arbetsgivare och inom olika branscher. På det sättet har du möjlighet att skapa riktade ansökningshandlingar.

Både Petra Görlinge och Elin Hellenius lyfter fram Linkedin som ett viktigt verktyg i nätverkandet.

Petra Görlinge

– Det har blivit en viktig rekryteringskanal och att följa någon där är ett sätt att visa sitt intresse, säger Petra Görlinge.

Självklart är det bra att underhålla sitt nätverk löpande, även när man inte är på jobbjakt, men om du plötsligt står utan jobb och inte ens har registrerat dig på Linkedin ska du inte tro att det är för sent, menar Elin Hellenius.

– Vi prenumererar på profiler, så om någon till exempel registrerar sig som jurist kommer det upp hos oss, säger hon.

Bara genom att connecta med olika rekryterare på Linkedin kan du snabbt få ett brett nätverk på plattformen, konstaterar hon. Hon tror också att det är bra att göra ett eget inlägg och berätta att man söker jobb.

– Linkedin har en algoritm som gör att långa inlägg hamnar högt upp i flödet, så inlägg från personer som söker jobb får ofta bra synlighet, säger hon.

Hon tipsar om att man också, när man väl har gjort sitt inlägg, kan vara lite smart och be personer i sitt allra närmsta nätverk att gå in och kommentera.

– Du kan till exempel be en tidigare kollega att skriva några ord om hur bra du är att jobba med, säger hon.

Läs också: Maximera ditt digitala nätverk