En perfektionist har högt ställda krav på sig själv inom några få utpräglade livsområden, vilket leder till att nästan hela självbilden baseras på att man lyckas med något inom exempelvis jobbet. Ungefär som att alla ägg läggs i samma korg.
– Du har en känslig, fragil självbild och utvecklar ett sätt att se onyanserat på dina prestationer. Allt blir svart eller vitt, antingen är det bra eller värdelöst.
Alexander Rozental understryker att perfektionism inte är en diagnos utan ett beteendemönster eller personlighetsdrag.
– Det kan vara eftertraktat, i jobbet till exempel, men det kan också ha negativa sidor. Vad man i första hand vill avhjälpa i behandling är inte strävan efter hög standard i det man gör, vilket kan vara positivt, utan att åstadkomma en balans i livet så att inte allt handlar om prestation.
Läs också: Gjort bort dig på jobbet? Lugn – här är expertens bästa tips
En perfektionist tyngs av all tid och möda som läggs på att nå upp till egna högt ställda krav. Det i sin tur sker på bekostnad av någonting annat.
– Man får ingen återhämtning, blir stressad och går ständigt runt och oroar sig för hur man bedöms av andra. Att sträva efter högt ställda mål är helt okej, men om det sker i kombination med ängslan över att inte prestera på topp blir det för många ett problem.
Men är det inte svårt att lära om och nöja sig med ganska bra?
– Det handlar inte om att du nödvändigtvis behöver sänka kraven, utan däremot att du måste få in annat i livet än bara det som handlar om prestation.
Det tar i sämsta fall lång tid att ändra ett invant beteende, men när Rozental och hans kollegor har utvärderat självhjälpsbehandlingar har man kunnat påvisa betydande resultat efter bara tre månader.
– Ett tips för att bryta mönstret är att föra en positiv logg över saker man tycker går bra. Du kan också ifrågasätta dina föreställningar om vad som kan hända när du begår misstag. Rådet är att göra enkäter bland personer runt omkring dig. Då får du korrigerande information och behöver inte gå runt med föreställningar.