Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Diskriminering

Coachens bästa tips mot ålderism

Publicerad

Ålderismen är högst påtaglig, men det går att gäcka den, framhåller Marie Sundström, som coachat många 50+ och även 60+ till nya spännande jobb. Här är hennes bästa tips.

– Ålderism finns. En studie från Linnéuniversitet visar till exempel att du blir mindre attraktiv som kandidat redan vid 40 i vissa branscher, och över 60 år det tufft. Men det går att få bra jobb, säger Marie Sundström.      

Framgångsreceptet bygger på tre saker

För det första bör du fundera på vad du verkligen vill, för det andra bör du blicka framåt, lyfta det du är bra på och som arbetsgivaren har nytta av och för det tredje gäller det att jobba på nätverket.   

 Gör du detta är chansen att lyckas mycket större. Det gäller att inte vara så baktung, understryker hon.

 Säger du att du har 30 års erfarenhet uppfattas det inte alltid positivt, utan du riskerar att framstå som äldre och mossig. Du kan inte leva på gamla meriter. Det är bättre att tala om vad du kan tillföra och vad företaget vinner på att anställa dig. Du måste visa dig genuint nyfiken, men också berätta vad du vill utveckla och lära dig mer om, till exempel digitala medier om du är kommunikatör. 

Du måste framstå som nyfiken och alert 

 Var framåtlutad. CV:et är backspegeln, ansökningsbrevet, om du skriver ett sådant,  ska vara framåtsyftande och berätta varför du vill jobba med just detta, visa att du är bästa kandidaten genom att hänvisa till framtiden och inte historien.  

Är du till exempel digital och det behövs i tjänsten, berätta det och anta inte bara att alla är det. 
 Har du till exempel ansvarat för sociala medier, säg det!

Porträtt Marie Sundström blond kvinna i solen

Marie Sundström

Marie Sundström är coach och konsult inom ledarskap och karriär och har även bland annat erfarenhet som HR-chef på TT i bagaget, vilket gett perspektiv från bägge sidorna.

Nätverket är jätteviktigt och det gäller att fortsätta hålla det varmt, äta luncher, ta en fika och inte bara se det som ett sätt att hitta jobb utan även som omvärldsbevakning.      

 Det kan kännas motigt att ta kontakt om man är arbetslös, men i dag har många varit det någon gång och de vill ofta hjälpa, om de kan. Om du lyssnar av vilka kompetenser som krävs i deras branscher, lyssnar av utmaningar och bekymmer, blir du uppdaterad.

Den kunskap du får kan du använda vid anställningsintervjuer, tipsar Marie Sundström. 

 Genom omvärldsbevakningen blir du relevant och kan referera till vad du snappat upp om utveckling och trender. Berätta gärna om du ska gå en viss utbildning, att du vill kompetensutveckla dig. Att lyssna av vad andra säger är nyckeln till att visa att du är med och på.   

Marie Sundström coachar både jobbsökande och andra som vill utvecklas. På Linkedin lyfter hon fram goda exempel på äldre som lyckats.

 Jag vill visa på att det går. Framför allt gäller det att inte framstå äldre än du är! Skriv inte att du är en 62-årig kvinna som jobbat i 30 år med kommunikation utan presentera dig som en kompetent kommunikatör, som gärna jobbar med sociala medier. Åldern är irrelevant. Jag är själv 53 år, när jag var ung var det fint med lång erfarenhet, att jobba lång tid på samma ställe, att få guldklocka. Idag är kontexten en annan. Det måste vi tänka på.

Ordet erfarenhet är inte bannlyst, men ska du använda det beskriv den som bred, gedigen, något som gör dig till en, i det här fallet, trygg kommunikatör och berätta hellre att du är en tydlig lagspelare, enligt den feedback du fått från medarbetare, tipsar hon.    

Det handlar inte bara om att ta hand om nuvarande nätverk utan att också om att bygga nytt, att försöka nå sitt nätverks kontakter på Linkedin, dela och kommentera viktiga frågor och tips, följa intressanta företag  och alltid ha jobbglasögonen på.

 Då ser du om företagen gör inlägg om att de behöver fler ekonomer eller någon annan kompetens. Om det inte gäller dig, dela gärna i din tur. På Linkedin kan du både få kontakter, hitta jobb, omvärldsbevaka, finna stöd och utbildning. 

Faktum är att de flesta äldre hittar jobb via nätverk, det är inte givet att det är det egna, utan det kan vara kontakters kontakter. Får du någon att förmedla en kontakt är det ofta mycket bättre än att komma på intervju på annat sätt. Då är referensen klar.    

Väldigt mycket hänger på den egna inställningen till att lyckas

Du måste våga ta plats om du har kompetensen. Tro på dig själv!     

Slutligen är det lättare att få napp om man fiskar i rätt vatten, understryker hon.  

 Det är lätt att frestas att skicka ansökningar åt alla möjliga håll. Men det är bättre att inventera dina drivkrafter, fundera på vad som är viktigt för dig och vad du verkligen vill göra. Du gör ett mycket bättre jobb om du hamnar i rätt miljö.

Kanske vill du byta stad, flytta till landet, jobba deltid, byta bana, eller något annat, men har fortsatt i gamla fotspår av gammal vana. Då kanske du ska byta nu, råder hon.

 En del säger att de kan ta vilket jobb som helst, det tror jag inte på. För att vara en bra kandidat måste du tro på dig själv, ha landat i vad du vill och kan. Fundera på var du kommer mest och bäst till din rätt. Inventera drivkrafterna är A och O. Du måste vara säker på vad du vill.   

Marie Sundström berättar om en kandidat som efter ett hopplöst jobbsökande fick drömjobbet genom att beivra sina drivkrafter.

Har du ett tydligt mål är det lättare att ta sig dit, avslutar hon.

 

Coachens bästa tips

  • Inventera dina drivkrafter
  • Var framåtlutad
  • Jobba på nätverket

Publicerad