Digitaliserade platsbanker har funnits länge vid det här laget, och det lär inte längre vara några jobb som utannonseras enbart i fysiska kanaler. Det har kommit allt fler sätt att hitta tänkbara jobb att söka, vilket kan vara bra – men även splittrande och tidskrävande. Det går inte att leta överallt hela tiden, då blir det knappast tillräckligt mycket tid över till jobbsökande.  

Precis som i den fysiska jobbsökarvärlden är nätverk ofta mycket värdefulla i jakten på nya öppningar på arbetsmarknaden. Linkedin är ett givet sammanhang att investera mycket tid i under jobbsökandet. 

– Det kan också vara effektivt att prenumerera på utskick med nya tjänster som dyker upp. Den möjligheten finns på Linkedin, men även på många ”job boards” och olika rekryteringssajter, där du kan se till att få ett väldigt nischat urval, säger Malin Hallberg, Head of Talent Acquisition på Academic Work.

Läs också: Så skriver du ett bra personligt brev

Hon rekommenderar också att prenumerera på jobbtips hos de arbetsgivare som du är allra mest intresserad av.

– Det är bra att leta på många sätt, men undvik att skjuta för brett. Välj enbart de företag du verkligen vill jobba på, och försök få ett nischat urval lediga tjänster även från dem. Annars kan det bli onödigt mycket mejl att gå igenom.  

Att skicka spontanansökningar till utvalda företag är något annat som mycket väl kan vara framgångsrikt.

Fokusera på de arbetsgivare och de tjänster du verkligen är intresserad av och motivera det ordentligt i ditt brev. Undvik om möjligt att skicka till HR-avdelningen eller någon rekryteringsansvarig. Försök istället ta reda på vem som är ansvarig på den avdelning du söker dig till. Med lite tur kan han eller hon få din ansökan i ett läge när det är dags att börja rekrytera.

Malin Hallberg tycker att det kan vara värt att tänka igenom ordentligt vilka du skickar ansökningar till. Kanske kan det finnas en poäng med att välja bort de allra hetaste arbetsgivarna, även om du gärna skulle jobba där.

Läs också: Så väljer du rätt chef

Malin Hallberg– De bolagen får massor med spontanansökningar, så i de lite mindre heta bolagen kommer det att kunna vara lättare att synas och sticka ut, säger hon.

Det kan också vara smart att ligga steget före, genom att hålla koll på vilka bolag som är på gång att etablera sig eller expandera och direkt skicka en ansökan utan att de annonserat ut några tjänster.

  • Inför intervjun
    Har du sedan kommit så långt att du är kallad till intervju för en tjänst, gäller det förstås att förbereda dig noga. Tänk igenom vad rollen kommer att innebära och formulera för dig själv dels varför du är intresserad av den, men även vad du kan bidra med.

– Det har blivit vanligt med så kallad kompetensbaserad rekrytering, vilket i praktiken innebär att den som söker jobb får berätta som situationer där han eller hon har använt just de kompetenser som efterfrågas för den aktuella tjänsten. Det gäller att kunna berätta till exempel hur du agerade, vad resultatet blev eller om du lärde dig något av situationen. Förbered dig på att återge några sådana situationer.

Läs också: 3 tips för att bygga sociala nätverk på rätt sätt

Det är även viktigt att kunna redogöra för vad du har gjort tidigare på ett bra sätt, eftersom det är vanligt att många rekryteringssamtal inleds med det.

– Det ska vara rätt kort och koncist, inte gå steg-för-steg från gymnasietiden, och här har du chansen att på ett kärnfullt sätt lyfta fram det som du tycker är viktigt med din bakgrund. Det vill säga sådant som bidrar till att du kommer att göra ett bra jobb om du får tjänsten.

I något skede av rekryteringen kommer du att bli ombedd att lämna referenser, och då är det bra att ha en viss spridning bland de personer som du har valt ut, tipsar Malin Hallberg.

– Det bör vara minst en chef, men i övrigt kan det vara en kund eller en kollega som du har jobbat med i ett projekt. Referenserna bör vara så aktuella som möjligt – och se till att du alltid har stämt av med dem så att de är förberedda om rekryteraren hör av sig. Lämna aldrig familjemedlemmar som referenser; det är något som jag faktiskt är med om då och då.

Hon lyfter också fram möjligheterna med att hitta ett jobb via bemannings- eller rekryteringsbolag.

– Att få bra kontakt med en eller flera rekryterare på ett sådant bolag är en bra väg att öka dina möjligheter. Framför allt om du är ny på arbetsmarknaden. Rekryteringsbolagen har ett stort kontaktnät med företag och organisationer som har rekryteringsbehov.

  • När intervjun sker via video
    Det har under pandemin snabbt blivit allt vanligare med att stora delar av rekryteringen sker digitalt, så nu finns det flera nya utmaningar att hantera i den situationen. Här är några tips på hur du bör göra.
  • Använd dator
    Genomför inte jobbintervjun via mobilen. Se också till att mobilen är avstängd under intervjun. Stäng sedan av alla andra program och notifikationer i datorn så att du inte blir störd. Gör gärna anteckningar på ett papper intill datorn, så slipper du ta utrymme på skärmen för ett textdokument.
  • Kom i tid
    Precis som vid fysiska intervjuer är det så enkelt: det första intrycket är jätteviktigt. Förbered allt med ljus, ljud och uppkoppling i god tid innan intervjun börjar. Om programmet som ni ska använda är nytt för dig, så bör du försöka hitta ett sätt att göra ett testsamtal med någon innan det är dags för intervju. Teknikstress minskar dina chanser att göra ett gott intryck.
  • Kolla bakgrunden
    Placera dig där du har tänkt vara under intervjun och slå på kameran. Är det en stökig bokhylla eller något annat rörigt i bakgrunden får du antingen fixa det eller byta plats. Välj hellre att ha en neutral eller snygg bakgrund än att använda funktionen för att byta ut eller sudda till bakgrunden.
  • Rör dig lagom mycket
    Du bör inte anstränga dig för att sitta helt still, det kan ge ett väldigt stelt intryck. Men du ska förstås hålla dig i bild hela tiden. Du behöver inte heller undvika handgester som syns i bild; det kan upplevas levande, så länge det inte är överdrivet. Däremot bör du kontrollera eventuella ”stress-rörelser”, som att du kliar dig i ansiktet när du blir lite nervös. Sådant förstärks ofta på video.
  • Testa att stå
    En god hållning kan vara ett enkelt sätt att se bra ut i ett videomöte. Ibland kan det vara mer naturligt om du står upp istället för att sitta. Testa i förväg. Datorn eller kameran bör i vilket fall som helst vara i ansiktshöjd, så om du kör på laptop är det bra att pallra upp den (stadigt!) på till exempel en trave böcker. 
  • Håll koll på när det är slut
    ”It ain’t over ’til it’s over”, som en baseball-legend en gång lär ha uttryckt det. Det gäller även i en videointervju. Behåll fokus och attityd tills du är säker på att du är bortkopplad från mötet, först då kan du kosta på dig en grimas eller en ”färgstark” kommentar om hur det gått. Det har hänt mer än en gång att kandidater missat det och bjudit på märkliga ansiktsuttryck eller svordomar innan kameran släckts ned…

Källor: Fast Company, Academic Work.

Läs också: Fånga jobbet i nätverket