Sommaren är en bra tid för dig att fundera över framtiden och om du vill gå tillbaka till ditt nuvarande jobb i höst. Antingen du trivs eller vill gå vidare så kan det vara bra att lägga tid på din profil för att hålla din cv relevant till när drömjobbet dyker upp.

Läs också: Sju steg till vassa Linkedin-rekommendationer

Kristin Olofsson– Se över dina kontaktuppgifter både i den vanliga meritförteckningen och på Linkedin. Det är många som glömmer att ange mail och telefonnummer. Men det är viktiga uppgifter för oss. Det är inga konstigheter att ange en privat mailadress. Det är helt ok och jättebra att telefonnumret är synligt också, framhåller Kristin Olofsson, rekryteringskonsult på Randstad.

Tänk igenom vilka du vill ha i ditt professionella nätverk på Linkedin av dina kontakter. Om du vill kan du även vara med i olika grupper. Be gärna dina kontakter om rekommendationer. Du kan välja att de skriver en egen eller bekräftar din kompetens inom olika områden.

Sara Abrahamsson– Du kan själv styra dina “skills”. Du kan se över vilka “skills” andra “gett dig” och lägga till “skills” du har och vill lyfta och eventuellt ta bort “skills som du känner inte är lika relevanta för din profil. “Skills” är något vi som rekryterare söker efter när vi “searchar” på Linkedin, säger Sara Abrahamsson, chief candidate experience officer på Hammer & Hanborg.

Läs också: Bygg framgångsrikt nätverk som konsult

Hon understryker också vikten av tydlighet, tipsar om att länka till bolaget du jobbat på så att det blir klickbart och poängterar att man inte ska använda emojisar i namn eller titelfält.

– Det kan vara fint att ha en stjärna efter namnet, men det gör dig svårare att hitta. 

Glöm inte att ange språkkunskaper. Skriv på svenska, har du internationella kontakter kan du ha ett på engelska. En del har både ett svenskt och engelskt cv. Var aktiv så att du kommer med i dina kontakters flöden. Håll igång ditt nätverk. Gör inlägg, gilla, kommentera och dela.

– Det gör dig synlig, poängterar de.

Läs också: Socialt samspel - en utmaning i delningsekonomin

Sex steg till en bra Linkedin-profil:

  • Se din Linkedin-profil som en digital meritförteckning, håll den aktuell och var aktiv så skapar du ett riktigt bra professionellt skyltfönster. Bygg ditt nätverk och tänk på din Linkedin-profil som ditt personliga varumärke. Starta som nyexad eller när du kommit en bit i karriären, det spelar ingen roll när du börjar, bara du kommer igång. 
  • På Linkedin kan du profilera dig, hålla igång och bygga ditt nätverk, du kan få anpassade jobbannonser och välja att vara synlig för rekryterare.
  • Med en profilbild har du betydligt större chans att bli upptäckt. Fotot ska vara professionellt och du ska vara klädd i kläder som passar för jobbet.
  • Högst upp i din profil har du möjlighet att göra en kortfattad beskrivning av din yrkeserfarenhet och vad du gjort. Ta den som en möjlighet till slagkraftig profilering. Tänk på vilken titel du skriver, din nuvarande kommer upp automatiskt. Skriv in vad du gjort och när och på vilket företag.
  • Linkedin sorterar automatiskt i omvänd kronologisk ordning när du lägger in datum. Ange vilken titel du haft, beskriv konkret vad den inneburit och vad du åstadkommit. Är du i början av din karriär kan du vara bra att ta med så mycket som möjligt av det du gjort.
  • Lista vilka färdigheter du har och var du verkar samt håll din utbildning och de kurser du gått uppdaterade liksom dina kontaktuppgifter. Du kan välja om du vill lägga in en jobbmail eller privat mailadress. En del lägger även in telefonnummer.

Fem tips för att vässa Linkedin-profilen

  • Tala om vad du gjort och åstadkommit
  • Bygg ditt nätverk och underhåll det
  • Var aktiv på Linkedin
  • Använd möjligheten att få jobbannonser som matchar dina önskemål
  • Öppna upp för rekryterare om du vill 

Kristin Olofsson