Aspekt

Råd och Tips

Experternas bästa tips för Linkedin

Publicerad

Professionellt har det blivit en hygienfaktor att finnas på Linkedin. Men hur ska man tänka? Här tipsar två experter om hur du maximerar nyttan och vilka fallgropar du ska undvika.

Sommaren är en bra tid för dig att fundera över framtiden och om du vill gå tillbaka till ditt nuvarande jobb i höst. Antingen du trivs eller vill gå vidare så kan det vara bra att lägga tid på din profil för att hålla din cv relevant till när drömjobbet dyker upp .

– Se över dina kontaktuppgifter både i den vanliga meritförteckningen och på Linkedin. Det är många som glömmer att ange mail och telefonnummer. Men det är viktiga uppgifter för oss. Det är inga konstigheter att ange en privat mailadress. Det är helt ok och jättebra att telefonnumret är synligt också, framhåller Kristin Olofsson, rekryteringskonsult på Randstad.

Tänk igenom vilka du vill ha i ditt professionella nätverk på Linkedin av dina kontakter. Om du vill kan du även vara med i olika grupper. Be gärna dina kontakter om rekommendationer. Du kan välja att de skriver en egen eller bekräftar din kompetens inom olika områden.

– Du kan själv styra dina “skills”. Du kan se över vilka “skills” andra “gett dig” och lägga till “skills” du har och vill lyfta och eventuellt ta bort “skills som du känner inte är lika relevanta för din profil. “Skills” är något vi som rekryterare söker efter när vi “searchar” på Linkedin, säger Sara Abrahamsson, chief candidate experience officer på Hammer & Hanborg.

Hon understryker också vikten av tydlighet, tipsar om att länka till bolaget du jobbat på så att det blir klickbart och poängterar att man inte ska använda emojisar i namn eller titelfält.

– Det kan vara fint att ha en stjärna efter namnet, men det gör dig svårare att hitta. 

Glöm inte att ange språkkunskaper. Skriv på svenska, har du internationella kontakter kan du ha ett på engelska. En del har både ett svenskt och engelskt cv. Var aktiv så att du kommer med i dina kontakters flöden. Håll igång ditt nätverk. Gör inlägg, gilla, kommentera och dela.

– Det gör dig synlig, poängterar de.

Kristin Olofsson

Sara Abrahamsson

Publicerad