Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Råd och Tips

Gjort bort dig på jobbet? Här är expertens bästa tips

Publicerad

Har du kört i diket på jobbet? Lugn, det går att komma igen. Psykologen Oskar Henrikson tipsar om hur du får tillbaka omgivningens förtroende och respekt.

Vi är alla felbara. Ibland kör det ihop sig fullständigt, trots goda intentioner. Du fäller några plumpa skämt, en diskussion med en populär kollega spårar ur eller du har svårt att prioritera viktiga möten. Små incidenter kan tyckas, men som snabbt kan vändas emot dig. Någon slutar hälsa, du känner de sneda blickarna och ingen vill luncha med dig längre.  Arbetsglädjen ersätts med ett stigande obehag och en känsla av osäkerhet. Nu är du rädd för att göra fel vad du än gör.

Hur tar du dig ur dödläget?  Psykologen Oskar Henrikson, vd Psykologifabriken, föreslår att man alltid börjar med en” reality check”. 

– Du behöver prata med en vän eller kollega som du litar på. Beskriv situationen så neutralt som möjligt och be om feedback. Är det du eller omgivningen som brister? Om det är du som brutit mot en norm på din arbetsplats då ligger ansvaret hos dig att återfå omgivningens förtroende. 

Det finns en klassisk tumregel som kan vara bra att ha i bakhuvudet: följ arbetsplatsens normer. Ju mer omgivningen noterar att du gör som alla andra och samtidigt bidrar till gruppen, desto mer förtroendekapital bygger du upp. Ett kapital som innebär att kollegorna är beredda att se mellan fingrarna om du gör bort dig någon gång. Det motsatta gäller också. När du väl hamnat i kylan kan det ta tid att komma in i värmen igen. Men en positiv förändring är möjlig. Receptet stavas acceptans, planering, tid och tålamod. 

– Acceptera att det kan vara du som gjort bort dig. Låt de känslor och tankar som uppstår när du känner dig utanför vara okej. Sedan gäller det att du funderar på hur du vill agera på bästa vis för att ta dig ur den här situationen. 

Oskar Henrikson föreslår en övning som kallas  ”sista dan på jobbet”. Övningen går ut på att du visualiserar vad  arbetskamraterna säger om dig när du har en dag kvar. Kanske kan du uppleva att de uttrycker sin uppskattning inför dig? Nästa steg i filmövningen blir att du ser framför dig hur du aktivt handlar för att åter blir en i teamet. I verkliga livet går det inte så fort, räkna med att det tar tid för att få tillbaka ett förlorat förtroende. Men om flera månader har gått och du fortfarande inte släppts in i gemenskapen så kan det vara läge att tänka om. Märker du att det är normerna som är fel så är det en tydlig signal att byta jobb. På en hälsosam arbetsplats finns tolerans för en och annan dikeskörning och den som visar sin goda vilja får en ny chans.

3 TIPS HUR DU TAR DIG UPP UR DIKET

  1. Satsa på en reality check för att se om det är du eller omgivningen som gör ”fel”. Ta hjälp av en person som du litar på för att skaffa dig perspektiv. Ta emot ärlig feedback
  2. Gör en normkartläggning på din arbetsplats. Undersök vilka normer som gäller, vad s premieras och uppskattas? Observera vad de mest populära kollegorna gör – och inte gör.
  3. Följ normerna för att bygga upp ditt förtroendekapital igen. Bli en artig imitatör. Gör likadant som dina mer framgångsrika kollegor, det kan vara allt från att skicka ut tydliga agendor inför möten till att berömma en kollega och be om feedback.

Den här texten publicerades i Civilekonomen 30 januari 2019 och skrevs av Josephine Carr.

Publicerad