Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Råd och Tips

Vab på semestern - eller under föräldrarledigheten?

Publicerad

Ingen vill väl bli sjuk under semestern, eller att barnen åker på någon jobbig sommarbacill. Att planerna som drogs upp ett halvår tidigare måste ställas in är illa nog, men dessutom missar en av fyra att sjukskriva sig.

Många väljer att inte utnyttja sin rätt att ta ut sjukledigt eller vabba när de har semester. En undersökning från Sifo och Randstad från förra året visade att fyra av fem tillfrågade känner till att de har rätt att avbryta semestern för att ta sjukdagar eller vabb. Kunskapen om dessa regler är något högre bland kvinnor än bland män. Kvinnor tar också i något högre grad ut sjuklön under semestern är vad män gör.

Samtidigt visade undersökningen att det bland 18-34-åringar känner bara 62 procent till rätten till sjuklön och vabb under semester, medan 89 procent av 35-55-åringarna vet vad som gäller.

Sjuk på semstern? Gör så här:

Kontakta din arbetsgivare och sjukanmäl dig så fort som möjligt.

Vissa arbetsgivare kan kräva sjukintyg, tar reda på vad som gäller i ditt fall.

Efter två veckors sjuklön är det istället dags att söka sjukersättningen hos Försäkringskassan.

Vab på semstern? Gör så här:

Om du behöver vabba kan du byta ut dina semesterdagar mot ersättning för vab hos Försäkringskassan. Men bara om ni semestrar inom EU. Kontakta din arbetsgivare så snart som möjligt och ändra din semester till vab.

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU VABBAR:

 • Anmäl vabben redan första dagen till Försäkringskassan. Ansök om ersättning när barnet är friskt igen.
 • Tänk på att efter åtta dagars vabb behöver du ha ett sjukintyg från läkare för ditt sjuka barn för att fortsätta få ersättning från Försäkringskassan. I dessa åtta dagar räknas även lördagar och söndagar in. Har barnet en smittsam sjukdom, som vattkoppor, där du inte kan besöka läkare går det även att få sjukintyg över telefon.
 • För att inte en enskild förälder ska drabbas av extra stress eller inkomstbortfall för att jobbat växer på hög kan man dela upp vabben och vabba varannan dag exempelvis. Det går också att överlåta vabbdagar på någon närstående, som mor- eller farföräldrar.
 • Du måste inte vabba hela dagen, det går att dela upp i delar av en dag.
 • Även du som är föräldraledig eller har semester kan vabba.
 • Ska du vobba, alltså jobba hemma och ta hand om ditt sjuka barn, gör upp med din arbetsgivare i förväg vilka arbetsuppgifter som förväntas av dig.

Läs mer hos Försäkringskassan.

FAKTA: Vård av barn

 • Vård av barn, vab, kan som huvudregel ske när barnet är mellan 8 månader och 12 år. Att vara hemma med sjukt barn och få ersättning av Försäkringskassan (tillfällig föräldrapenning) kallas ofta för att ”vabba”.
 • ”Vobba” är en sammanslagning av orden vabba och jobba. Det innebär att man tar hand om sjukt barn hemma samtidigt som man arbetar hemifrån.
 • Om man uppbär ersättning för vab från Försäkringskassan får man inte arbeta samtidigt. Om man arbetar samtidigt som man är hemma med sjukt barn ska arbetsgivaren stå för ersättning under den tiden. Arbete vid uttagen vab-ersättning räknas av Försäkringskassan som missbruk av försäkringen eller bidragsbrott i grova fall.
 • Att prata i telefon om jobbrelaterade saker, svara på mejl och boka möten är några exempel på vad som räknas som arbete vid vab.
 • I stället kan man välja att vabba delar av arbetsdagen och arbeta resten.Försäkringskassan tillåter vab till 100, 75, 50, 25 och 12,5 procent av en arbetsdag.

Den här texten är tidigare publicerad i Civilekonomen 12 mars 2020. Den är skriven av Björn Englund.

Publicerad