Louise Missirliu ska till hösten påbörja det tredje läsåret på samhällsvetarprogrammet vid Uppsala universitet och är dessutom ordförande för studentföreningen Samhällsvetarna. Föreningen anordnade regelbundet nätverksträffar för studenter, däribland alumnikvällar med tidigare samhällsvetarstudenter som berättar om vilka vägar som de har tagit efter examen. 

Louise MissirliuNär man befinner sig mitt uppe i studierna kan det vara bra att få träffa ”riktiga människor” som har kommit längre i livet och höra vad de har gjort efter studierna, säger Louise Missirliu som har valt statsvetenskaplig inriktning på programmet.

Målet: halv fot in på arbetsmarknaden som student
Akavia Aspekt har tidigare rapporterat om att arbetsgivare ibland inte har koll på vilken konkret kompetens som samhällsvetare kan tillföra, vilket beror på att ”samhällsvetare” är ett bitvis luddigt paraplybegrepp som inrymmer exempelvis genusvetare och statsvetare. För samhällsvetare kan det alltså finnas goda skäl att visa framfötterna redan under studietiden. Louise Missirliu berättar att föreningen bjuder in företag och organisationer för att hålla föredrag, men att dessa också handlar om att uppmärksamma samhällsvetarna för företagen.

Föreningen jobbar för att få fler företag och organisationer att komma till oss. Vi vill att våra medlemmar under studietiden ska få en uppfattning om arbetsmarknaden och inte behöva vara oroade för vad som ska hända efter examen. Det bästa är om de kan få in en halv fot på arbetsmarknaden redan som studenter, säger Louise Missirliu.

Ett av hennes viktigaste råd är att studenter ska våga ta initiativ till samtal när de träffar representanter för intressanta företag och organisationer. Till exempel genom att ställa frågor om tjänster som kan vara aktuella för studenter och nyexaminerade.

Det brukar uppskattas om man är aktiv i konversationen och lyssnar ordentligt. Det är också viktigt att visa sitt intresse, ta kontaktuppgifter och sedan försöka synas, till exempel på Linkedin, säger Louise Missirliu.

Läs också: Studenters rörlighet är låg

Ungdomsdebatten är ett dragplåster
Hennes främsta rekommendation till samhällsvetarstudenter är att engagera sig i en studentförening. Då får man nys om olika arbetsmarknadsrelaterade evenemang men har också större möjlighet att nätverka med andra studenter som snart kan vara ens kollegor. 

Om man väl har gått med i en förening blir det enkelt att hitta olika nätverksmöjligheter, till exempel arbetsmarknads- och alumnikvällar, säger hon.

Ett tongivande nätverksevent som arrangeras av Samhällsvetarna vid Uppsala universitet är ungdomsförbundsdebatten, där riksdagspartiernas ungdomsförbund möts i en partidebatt. 

Ungdomsförbundsdebatten brukar vara populär bland studenterna. Detta är inte ett arbetsmarknadsrelaterat event men samtidigt träffar man då många studenter från andra föreningar och kan bygga ett nätverk för framtiden, säger hon.

Louise Missirliu betonar dock att nätverkandet inte ska vara en aktivitet som väcker stress. 

Personligen tycker jag att det är kul att nätverka, men jag anser inte heller att man ska lägga för mycket press på sig själv. Man ska inte tänka att man ”måste dit” och bli kompis med den som kommer att ha världens viktigaste position i framtiden. Nätverkande ska inte kännas forcerat och krystat utan det viktigaste är att ha roligt.  

Läs också: Så nätverkar du under dina ekonomistudier

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.