Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Råd och Tips

Så förbereder du dig för att söka praktikplats

Publicerad

Att via en praktikplats få in en fot på en arbetsplats kan vara guld värt för många studenter. I Akavias rapport ”Efter examen” uppger 59 procent av dem som hade en praktikplats att den var ganska eller mycket viktig för att man skulle få sitt nuvarande arbete.
– Det är många som söker jobb eller blir erbjudna jobb där de har gjort sin praktik, säger Akavias professionsanalytiker Nina Forssblad.

På praktikplatsen får man visa sina färdigheter och börjar bygga sitt första nätverk. Framför allt inom yrken där det råder stor konkurrens om jobben kan praktiken bli en avgörande merit i ens cv. I vissa utbildningar för ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer ingår poänggivande praktikperioder. På andra utbildningar utgör de en frivillig del, men inom de flesta ingår ingen praktik och då är det upp till studenten själv att ordna en praktikplats.

Nina Forssblad ger rådet att se över om en praktikperiod ingår redan när man söker sin utbildning.

Nina Forssblad.– Vad är jag intresserad av och hur ser programmen ut? Det kan skilja mellan lärosäten. Ingår praktik får du studiemedel, men när du söker egen praktikplats är den vanligtvis oavlönad även om praktiklön i vissa fall utgår. Det är viktigt att sätta sig in i vad som gäller. 

De flesta universitet och högskolor har olika slags karriärcenter som kan ge bra information inför praktiken.

strategin för att få en bra praktikplats

När det sedan gäller att börja kontakta olika arbetsgivare är hennes första råd att läsa på om verksamheterna.

Större arbetsgivare har som regel information i stil med ”att söka praktik hos oss” på sina webbsidor. Om direkta kontaktuppgifter saknas kan du kontakta chefen för den avdelning du vill till, en HR-chef eller kanske någon som har varit och gästföreläst på din utbildning. För den som vill söka sig till den ideella sektorn finns webbplatsen ideellajobb.se där många organisationer annonserar om praktikplatser.

Nina Forssblad noterar att praktiken ofta är knuten till den utbildning studenten går.

– Fundera över vilka kontakter du har. Var skulle det vara roligt att göra praktik? Kolla upp den typen av arbetsplats. Ekonomer till exempel jobbar ofta inom stora verksamheter, men det kanske inte du är intresserad av. Tänk över vilken nytta praktikplatsen kan ha för dig, både inom ramen för utbildningen du går och efteråt.

Att praktisera utomlands är populärt. Det är samtidigt en bra merit att ha i sitt cv. Till de vanligare praktikplatserna hör utlandsmyndigheter, FN och olika handelskontor.

Ska man skriva ett praktikavtal – och få ett arbetsbetyg?
– Det är alltid bra att ha ett underlag för vad det är du ska göra och vilka villkor som gäller. Efter praktikperioden är ett omdöme med vitsord, och en referens för kommande arbetssökande bra att få.

Andréa Westergren läser statsvetenskap vid Mälardalens högskola och utexamineras vårterminen 2022. Sedan sista augusti, och terminen ut, praktiserar hon hos Liberalerna på riksdagskansliet. Hon var tidigt ute och började söka praktikplats utifrån en egengjord lista redan i november förra året.

Andrea Westergren.– Jag googlade och letade efter annonser och skickade väldigt många mejl. Jag har säkert sökt 150 praktikplatser, även dem som inte har varit utannonserade. Det var faktiskt så jag fick den här.

Andréa Westergren tipsar om att söka praktikplatser på bred front.

– Jag trodde inte jag skulle få vara på riksdagskansliet. Våga vara lite på! Mejla och visa intresse; det uppskattas. Om du får komma på en intervju, var ärlig och undvik standardfraser som att du är glad, social och stresstålig. Nämn det du är bra på och vad du kan bidra med. 

Läs mer om att bli studentmedlem i Akavia.

Publicerad