Rekryteraren ger hopp om sommarjobb

Trots en sviktande ekonomi är det inte svårare att hitta ett sommarjobb i år. Men se till att vara aktiv och ha ett öppet sinne, tipsar experten.

Visst är det många företag som känner av oron i omvärlden och den dämpade konjunkturen, men det är långt ifrån alla som har påverkats av det i form av varsel och minskade behov av extrapersonal. Det konstaterar Julia Dahl, Business area manager för finans på Academic Work, och utvecklar:

Julia Dahl – Det beror förstås på vilket segment du är intresserad av, eftersom vissa branscher är mer utsatta än andra. Men för Akavias studentmedlemmar som söker sommarjobb skulle jag säga att det varken är svårare eller lättare än tidigare.

Hon konstaterar att det finns massor att vinna i jakten på sommarjobb genom att visa sig öppen och intresserad – och att inte ge upp.

– Även om du själv känner att du är sent ute, så ska du vara medveten om att även företag som letar personal kan vara det. Alla är inte så proaktiva, utan vi brukar alltid få in jobbmöjligheter ända in i det sista, säger hon.

Enligt Julia Dahls erfarenhet är det många studenter som vill ha ett sommarjobb som tydligt knyter an till utbildningen, men hennes rekommendation är att vara beredd på att släppa sådana krav.

– I de professioner som Akavia representerar kan man som regel ha god nytta av ha med sig erfarenheter av olika slag in i yrkeslivet. Det bästa är att ha ett öppet sinne och vara prestigelös i sökandet. Något som du kanske inte alls hade tänkt dig från början kan mycket väl visa sig passa jättebra på längre sikt i din karriär.

Hon nämner som exempel att en ekonomstudent som så småningom vill arbeta inom modebranschen kommer att ha stor nytta av att veta hur det fungerar i praktiken i en butik eller på ett lager. Och att en jurist som är intresserad av att fördjupa sig inom avtalsfrågor kan söka sig till motsvarande uppgifter inom ett annat område än planerat.

– Det kan till och med vara strategiskt smart att söka sådant som ligger en bit från den mest givna inriktningen. Det är som sagt många arbetsgivare som värdesätter att du har inblick i olika typer av företag och skilda branscher, säger Julia Dahl.

Ett givet sätt att hålla koll på utbudet av sommarjobb är att prenumerera på jobb-bevakningar, bland annat hos Academic Work och deras branschkollegor. Det är dock inte alla jobb som annonseras ut den vägen, utan det gäller att vara aktiv på framför allt Linkedin för att kunna upptäcka det som enbart erbjuds där.

– Var sedan snabb så fort du ser en möjlighet, för det kan mycket väl vara så att de rekryterar löpande till sommarjobben. Och se till att söka även om du inte har exakt de kompetenser som efterfrågas, eftersom du kanske är jättelämplig för tjänsten ändå.

Om du trots allt inte skulle hitta ett sommarjobb, så är Julia Dahls råd att se till att ägna sommaren åt något konkret, till exempel att arbeta ideellt eller utveckla dig själv via en online-kurs.

– Det kan vara bra att visa att du tar ett aktivt ansvar för din tid, även om du inte har en vanlig jobbmerit att peka på, säger hon.

Men vill alltså ändå ge gott hopp till den som ännu inte har fått ett sommarjobb.

– Du kanske behöver vara lite mer aktiv idag än tidigare, och fråga runt i många olika sammanhang. Men skicka också mejl med spontanansökan till de företag som du är intresserad av, Man kommer långt på att ta egna initiativ och visa att man är framåt. Även vi rekryterare tycker att det är värdefullt när någon visar sig vara extra engagerad, säger Julia Dahl.

Fyra tips för dig som letar sommarjobb

  1. Tänk brett
    Var öppen för att ta ett ”enklare” jobb i en bransch som du är intresserad av, eller en intressant tjänst i en helt annan bransch än den du tänkt dig. Det är ofta strategiskt smart att ha bred erfarenhet.
  2. Sök snabbt
    Skicka in din ansökan direkt när du ser en jobbmöjlighet. Många rekryterar löpande till sommarjobben, och då ökar chanserna om du är så tidigt ute som möjligt.
  3. Skicka spontanansökningar
    Tveka inte att ta kontakt med de företag som du är intresserad av. Skicka ett mejl där du beskriver dig själv och dina ambitioner. Engagemang och intresse är värdefullt i alla urvalsprocesser.
  4. Ge inte upp
    Det finns alltid företag som är sent ute med att leta efter sommarpersonal – det kan finnas chanser att hitta ett jobb in i det sista.

Källa: Julia Dahl, Academic Work

Text: Peter Wiklund, 4 april 2023

Branscherna med bästa jobbmöjligheterna för studenter

Det finns jobb, men vilka branscher har störst möjlighet att anställa nu när konjunkturen är svajjig och uppgifter om varsel och uppsägningar duggar tätt. Här är tipsen om bästa, och sämsta, branscherna från två experter.

Här är tipsen på branscher att söka sig till eller undvika när konjunkturen stramar åt.

Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och rekryteringsexpert Therese Vikenbacke ger sina bästa råd till studenter som ska söka jobb.

Läs också: Fixa första jobbet - trots lågkonjunktur

Välj bort detaljhandeln och byggbranschen – då är det goda förutsättningar för nyutexaminerade studenter att få jobb.

Charlotte Lindman– Konjunkturen bromsar köpkraften, så vi ser att det kan bli större konkurrens om arbeten inom detaljhandel och bygg som också spelar över på tjänstesektorn, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Det kommer att bli hårdare konkurrens om jobben, men studenter med högskoleexamen har fortfarande goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

– Det är fortfarande brist och stor efterfrågan på utbildad arbetskraft så därför tror jag inte att studenterna som är medlemmar i Akavia kommer att drabbas så hårt det här året, säger hon.

Charlotte Lindman som arbetat på Arbetsförmedlingen sedan tolv år tillbaka bedömer att det främst är outbildad arbetskraft och ungdomar utan högskoleexamen som kommer att drabbas hårdast.

Läs också: Hitta sommarjobbet i utmanande tider 

Men även nyutexaminerade studenter med högskoleexamen bör tänka långsiktigt och ta sig in på arbetsmarknaden genom till exempel sommarjobb och extrajobb.

– Var ute i god tid och dra i flera trådar samtidigt, säger hon.

Therese VikenbackeJust nu ser Therese Vikenbacke, leveranschef på StudentConsulting, inga tendenser till en svårare arbetsmarknad för Akavias studenter.

– Men jag tror det är viktigt att tänka längre, se över vilka branscher och yrken som inte är konjunkturkänsliga, säger hon.

Det är fortfarande en stor kompetensbrist i samhället som gör att nyutexaminerade studenter med högskoleexamen välkomnas på arbetsmarknaden.

– Det behövs en kompetensväxling och många företag satsar därför på traineeprogram, säger Therese Vikenbacke.

Hon bedömer att studenter som tar examen i år måste ha en öppenhet kring var de vill starta sin karriär.

– Drömjobbet blir kanske inte det första de kommer ut till, säger hon och rekommenderar att studenter tänker mer långsiktigt och planerar sina yrkesval.

Och även om det bara blir ett extrajobb på några veckor så har det betydelse på ett cv.

Text Peter Wiklund, 20 mars 2023

Läs också: Så planerar du karriären genom hela arbetslivet

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Kompetenserna som blir viktigast för ditt yrke i framtiden

Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.

Här har vi samlat texterna från temat Kompetenslyft - Så säkrar du din hjärna för fratiden" som belyser vilka kompetenser och förmågor du behöver i framtiden för att fortsätta vara relevant på arbetsmarknaden. 

Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv

Ekonom – Kreativt tänk allt viktigare

Jurister behöver skaffa etisk kompass

Samhällsvetare – Helhetsperspektiv attraktivt

It och tech måste ständigt lära om

Personalvetare – AI driver förändring

Kommunikatörer måste kunna tolka data

Så får du bra villkor - även på extrajobbet

När du är ny i arbetslivet är det svårt att veta vad du kan förvänta dig av arbetsmiljön på din arbetsplats. Här får du tips och råd om vad du kan göra om du upplever att kollegor har en trist attityd mot dig, om du har allt för långa arbetsdagar eller upplever annat som inte är bra.

Se till att du har bra arbetsmiljö och villkor när du extrajobbar vid sidan om studierna. Här berättar Akavias expert om dina rättigheter. 

Frågor om arbetsmiljö och -villkor riskerar att hamna i skymundan när det gäller sommarjobbare och extrapersonal. Men arbetsgivaren har precis lika stort ansvar som annars för att säkerställa en god arbetsmiljö, konstaterar Heidi Wiik, rådgivare på Akavia. 

– Det handlar dels om att eliminera riskmoment, men även att se till att det är en god organisatorisk och social arbetsmiljö. Det vill säga att det finns goda förutsättningar för dig att utföra dina arbetsuppgifter, säger hon. 

Hon upplever att det är rätt många extrajobbande studenter som inte har koll på vad de kräva av arbetsgivaren. 

 – Ett vanligt problem är att arbetsuppgifter och förväntningar är otydliga, vilket kan leda till osäkerhet och stress. De flesta studenter vill vara säkra på att inte underprestera på sina extrajobb, och då kan de istället riskera att ta i för mycket. 

Otydligheten beror antagligen på att arbetsgivaren själv är stressad eller omedveten om hur viktigt det är att vara tydlig, påpekar hon. 

– Det är inget medvetet agerande, och därför kan det vara bra att själv be om en bra introduktion och en handledare eller mentor som finns på plats. Det skapar förutsättningar för att du ska trivas och kunna göra ett bra jobb, säger Heidi Wiik. 

Studenter är också ofta osäkra på vad skyddsombudet har för roll på en arbetsplats. Ett skyddsombud är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor och har olika befogenheter för att kunna ställa krav på arbetsgivaren gällande arbetsmiljön. 

– Det första alternativet vid problem eller svårigheter är att vända sig till sin närmsta chef, men ibland kan det vara för känsligt och då kan skyddsombudet agera som talesperson för dig.  

Ett annat sätt att få råd och stöd är att höra av sig till Akavias rådgivning. 

– Det kan du göra även om du bara har funderingar, så kan vi till att börja med hjälpa till genom att klargöra vad som gäller. 

Det kan du göra för att förbättra arbetsvillkoren på extrajobbet

Så här kan du göra… 

  • … om du inte får ut din lön: 
    – Prata med din chef eller den person som hanterar löner. Om du inte får någon förklaring eller får något svävande svar, kontakta oss på Akavia. Det kan vara fråga om att arbetsgivaren har ekonomiska problem eller är på obestånd, och då kan vi agera på olika sätt för att förmå arbetsgivaren att betala. 
  • … om en kollega talar illa om din kompetens, eller om dig personligen:
    – Vi är varandras arbetsmiljö! På jobbet ska vi vara professionella och schyssta mot varandra. Prata med din chef om du har en kollega som talar illa om dig, för det är arbetsgivaren som har ansvar för att ni har en bra arbetsmiljö och måste agera om någon behandlar sina kolleger illa. Om inte chefen agerar kan du vända dig till skyddsombudet, om det finns ett sådant, alternativt till HR. Kontakta oss om du inte får något gehör av din arbetsgivare. 
  • … om du är tvungen att jobba utan raster: 
    – Enligt arbetstidslagen har du rätt till rast efter fem timmars arbete. Med raster avses sådana avbrott i den dagliga arbetstiden under vilka arbetstagarna inte är skyldiga att stanna kvar på arbetsstället. Arbetsgivaren ska på förhand ange rasternas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger. Du har även rätt till pauser under arbetsdagen. Prata med din chef, skyddsombud eller HR om du inte får dina rättmätiga raster eller pauser och kontakta oss om det inte ger något resultat.

Läs också: Första jobbet? Kolla upp det här

Läs också: Så får du bästa villkoren som nyexad

Läs också: Fixa första jobbet – trots lågkonjunktur

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Sommarjobb eller kurs – så gör du om du är sent ute

Har du fokuserat så mycket på studierna att du missat att söka sommarjobb? Det är inte kört för det – och hittar du inget jobb finns det annat som kan vara vettigt att ägna studieuppehållet åt.

Ett av de första råden när det gäller att skaffa sommarjobb brukar vara: ”börja i tid”. Men om det inte längre är möjligt, och du inte har något jobb trots att sommaren väntar runt hörnet, kan det ändå gå att göra något bra av studieledigheten.

Det finns lärdomar att ta med sig i framtiden från tuffare år, lärdomar som rustar dig för att öka möjligheterna att hitta jobb - även om du är sent ute. Sommaren 2021 märktes till exempel fortfarande pandemin tydligt runt om i samhället, och det påverkade förstås även sommarjobben. En del jobbmöjligheter uteblev, och det var många gånger varit en hårdare konkurrens om de platser som fanns.

– Trots corona-situationen så förmedlade vi rekordmånga sommarjobb det året. Corona-läget gjorde också att många arbetsgivare hade svårare än vanligt att planera, och därigenom avvaktade och publicerade sina sommarjobb rätt sent. I början av juni sökte de fortfarande efter till exempel ekonomstudenter som kunde ta roller som ekonomiassistent eller kundtjänstmedarbetare den sommaren sommar, säger Therese Vikenbacke, leveranschef på bemanningsföretaget StudentConsulting.

Hon berättar att juridikstudenter hade också ett aningen mindre utbud än vanligtvis inför denna sommaren, även det finns exempelvis en del receptionsjobb på advokatbyråer.

– Ett tips är att prenumerera på jobbtips på olika jobbsidor och hos bemannings- och rekryteringsföretagen. Då får du ett mejl så fort det dyker upp ett jobb som stämmer överens med dina önskemål. Linkedin är annars en väldigt viktig väg till jobb. Nätverka och leta där, och lägg upp ett video-cv där du presenterar dig själv.

Att bredda sitt jobbsökande till andra branscher än just det man pluggar till, som exempelvis inom områden som lager/logistik, e-handel, dagligvaruhandeln, kundservice och chaufförer, ger erfarenheter. Tänk utanför boxen. 

– På tjänstemannasidan är den största skillnaden att de flesta jobb ska skötas på distans. Det gör att fler kan söka samma jobb, men även att det öppnas möjligheter att hitta ett jobb på en helt annan ort, säger Therese Vikenbacke.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Hon tipsar också om att det sker många stora företagsetableringar i norra Sverige just nu, och att det därmed behövs fler säsongsarbetare. En del av dessa jobb kräver dock närvaro, så den som inte bor i närheten får titta på alternativet att hyra någon tillfällig bostad i området. 

– Om du ändå inte hittar ett jobb, eller vill göra något annat, kan du gott undersöka det stora kursutbudet som finns på nätet numera. Ta till exempel en kurs i hur du skriver en bra ansökan eller slipar på ditt cv och personliga brev. Många av arbetsgivarna ställer numera krav på flytande engelska, så passa på att ta en kurs i affärsengelska under sommaren för att öka chanserna inför kommande jobb.

Tänk på att…
Om du arbetar på sommaren så kan du behöva ha koll på om inkomsterna påverkar dina studiemedel. CSN:s så kallade fribelopp, det vill säga hur mycket du får tjäna utan att studiemedlen minskar hittar du på CSN:s hemsida.

Om det i första hand är på sommaren du jobbar, eller bara har mindre extraarbeten under terminen, så kan det vara värt att begära en jämkning av skatten så att du inte behöver betala en onödigt hög andel av inkomsterna i skatt. Du får förvisso tillbaks det du eventuellt betalat för mycket, men det kan dröja ett bra tag.

Text: Peter Wiklund, 9 juni 2021

Ideellt arbete

Ett engagemang i en ideell verksamhet kan ge många positiva effekter: till att börja med får du en ny erfarenhet till ditt cv, och just ideellt arbete kan i vissa sammanhang ses som en viktig merit. Dessutom får du antagligen lära dig något nytt, och utökar ditt nätverk inom ett område som ligger utanför din vanliga studievardag.

Ytterligare en vinst är förstås att du bidrar till ett bättre samhälle med dina insatser.

Volontärbyrån är en väletablerad förmedlare av ideella uppdrag. De tar varje år fram Volontärbarometern, en undersökning om ideellt engagemang. I den senaste upplagan framgick bland annat att 95 procent av volontärerna mår bättre tack vare engagemanget och att 40 procent upplever att engagemanget hjälpt dem i arbetslivet.

Om du har arbetslöshetsersättning under sommaren bör du kontakta din handläggare på a-kassan för att kolla så att ideellt arbete inte påverkar din ersättning. Det brukar inte göra det. 

I början av juni 2021 erbjöd Volontärbyrån bland annat dessa sommaruppdrag:

  • Sommar Walk-n-Talk, Röda Korset, Linköping
  • Sommarkompis, Röda Korsets Ungdomsförbund, Stockholm Syd
  • Personal till helgcafé, Rädda Barnen, Ekerö
  • Pridekampanj/utskick, Amnesty International, Stockholm
  • Transporter till Stadsmissionens secondhand popup-butik, Göteborg

Uppdragen hittar du på volontarbyran.org/alla-uppdrag.

Sommarkurser

  • Många högskolor och universitet ger kurser under sommaren. I de flesta fall krävs det att du har sökt senast i mitten av mars, men det finns en hel del som är öppna för sena ansökningar.
  • Eftersom en hel del av kurserna ges på distans så finns det en bred flora av alternativ. Varför inte passa på att läsa något som ligger en bit utanför dina ordinarie studier? Kurserna hittar du på antagning.se.
  • För att få studiemedel från CSN krävs det att skolan har rapporterat in kursen som en sommarkurs till CSN. Du måste studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni–augusti. Självstudier under sommaren ger inte rätt till studiemedel.
  • Om du inte är beroende av studiemedel så har du ännu fler kurser att välja mellan: dels alla online-kurser, men även de korta sommarkurser som landets folkhögskolor erbjuder. 
  • Kolla in kursutbudet på folkhögskola.nu.

Tänk på att…

Om du arbetar på sommaren så kan du behöva ha koll på om inkomsterna påverkar dina studiemedel. CSN:s så kallade fribelopp, det vill säga hur mycket du får tjäna utan att studiemedlen minskar planeras ligga på 92.205 kronor för andra halvåret 2021 (juli-dec) om du studerar på heltid (20 veckor). Men obs: i skrivande stund finns det ett förslag från regeringen och samarbetspartierna om att fribeloppet ska slopas till och med den 31 december 2021 på grund av pandemin.

Om det i första hand är på sommaren du jobbar, eller bara har mindre extraarbeten under terminen, så kan det vara värt att begära en jämkning av skatten så att du inte behöver betala en onödigt hög andel av inkomsterna i skatt. Du får förvisso tillbaks det du eventuellt betalat för mycket, men det kan dröja ett bra tag.

Så hittar du sommarjobbet i en utmanade tid

Konkurrensen om sommarjobben kommer att vara hårdare än någonsin, men Camilla Wallin på bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work ser ändå positivt på arbetsmarknaden.
– Det finns redan massor av jobb att söka. Du måste bara tänka lite utanför boxen, säger hon.

När arbetsmarknaden förändrades på grund av coronapandemin var det fler än någonsin som valde att gå tillbaka till studierna.

– Det här gör att fler än vanligt kom­mer att vilja söka sommarjobb i år, säger Camilla Wallin, business area manager finance på AW Group.

Men hon bedömer att arbetsmarknaden har hunnit stabilisera sig till sommaren.

– Vi ser att företag har kommit på fötter igen, så det finns absolut jobb att söka. Arbetsmarknaden ser bara lite annorlunda ut, säger hon och syftar på att utbudet av jobb blivit färre, att många jobb sker på distans och att många arbetsuppgifter har digitaliserats – aspekter som Camilla Wallin tror är till fördel för dagens studenter.

Läs också: Hitta första jobbet - 15 tips från experterna

– Just digitalisering är någonting de redan har kunskap om. Kanske till och med mer än dem som är ute på arbetsmarknaden, så det ska inte vara något hinder, säger hon.

Men det gäller att vara proaktiv. Redan nu bör du som vill ha sommarjobb börja planera. En stor skillnad jämfört med tidigare är nämligen att det är viktigt att vara bland de första att söka de lediga tjänsterna.

– Vi väntar inte med att titta på ansökningarna till efter ett visst datum, utan betar av dem i den takt de kommer in, förklarar Camilla Wallin.

Med ökande konkurrens är det viktigare än någonsin att ta kontroll över situationen, menar hon.

– Skapa en jobbevakning på vår hemsida. Då får du tips om lediga jobb som matchar din profil, direkt till din mejl, säger hon.

Camilla Wallin– Var också aktiv i ditt CV-byggande. Vilken typ av erfarenhet kan vara bra att ha när du söker det jobb du vill ha i fram­tiden? Tänk strategiskt och bredare – tänk utanför boxen.

Hon menar att det kan vara relevant att söka jobb utanför den bransch i vilken du vill göra karriär. Att till exempel jobba på lager kan vara bra arbetslivserfarenhet för en framtida ekonom.

– En annan genväg är deltidsjobb. Om du som student får ett deltidsjobb redan nu leder det i många fall direkt till sommarjobb, säger hon och poängterar att det också ger dig extra kompetens som gör att du kan sticka ut ur mängden.

– Bygg ditt nätverk proaktivt. I sviterna efter corona är nätverksbyggande viktigare än någonsin.

Text: Jessica Josefsson, 26 februari 2021

Läs även: Fixa första jobbet - trots lågkonjunktur

Läs också: Så får du din studieekonomi att gå ihop

Läs även: Traineeplatserna kan öppna nya karriärvägar

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.