Här får du tips på hur du kan bygga nätverk för att klara dina studier och för att få en karriär du är nöjd med i framtiden.

Marija Gorlova är ordförande för Juridiska Föreningen vid Stockholms universitet och börjar till hösten sin sjunde termin på juristprogrammet.

Marija GorlovaVid sidan av studierna arbetar hon också extra på en affärsjuridisk advokatbyrå – en tjänst som hon har haft sedan ett drygt år tillbaka och som hon delvis fick efter att ha besökt ett arbetsmarknadsevent för juriststudenter. 

Jag gick fram till en byrå som ställde ut på eventet, började prata med dem och fick bra kontakt med en av cheferna. Efteråt lade jag till personen på Linkedin och så blev jag även tipsad om att söka den här tjänsten. När jag väl kom till intervjun hade jag redan träffat personen tidigare och det var lätt att knyta an, säger hon.

Läs också: Maximera ditt digitala nätverk

Nätverkandet börjar tidigt för juriststudenter
Marija Gorlova är inte ensam om att ha fått in en fot på arbetsmarknaden genom ett nätverksevent, utan det är snarare vanligt bland juriststudenter. Olika arbetsgivare, inte minst affärsjuridiska byråer, är också måna om att tidigt profilera sig för nya studenter eftersom det råder hård konkurrens om talangerna, vilket Akavia Aspekt har skrivit om tidigare. 

För juriststudenter finns massvis med event kopplade till arbetsmarknaden och nätverkandet börjar tidigt, redan under första terminen. Vår studentförening anordnar regelbundet event tillsammans med framförallt byråer men också andra arbetsgivare, byråerna bjuder ofta in till frukostar eller mingelkvällar för studenter och under skolgången brukar olika arbetsgivare hålla i gästföreläsningar, säger hon.

Läs också: Hitta första jobbet - 15 bästa tipsen

Juristdagarna – en populär arbetsmarknadsmässa
Ett tongivande event är Juristdagarna, som arrangeras av Juridiska Föreningen vid Stockholms universitet och som i år äger rum den 13 oktober. Omkring 90 arbetsgivare – även internationella – deltar och flera hundra besökare väntas. Detta betyder att Juristdagarna är en av Nordens största arbetsmarknadsmässor för blivande jurister, enligt Marija Gorlova.

Det tycker jag verkligen att man ska gå på. Då kan man få en bild av arbetsmarknaden, lära känna byråerna bättre och även få tips på olika tjänster. Vad jag vet arrangerar de juridiska studentföreningarna i resten av landet liknande arbetsmarknadsmässor som man kan besöka om man inte har möjlighet att gå på Juristdagarna, säger hon.

Läs också: Nätverk som gör nytta

Våga gå fram
Att gå på ett nätverksevent ska främst vara roligt, men det kan också vara klokt att anamma en mingelstrategi. Marija Gorlovas råd till förstaårsstudenter är helt enkelt att försöka ta mod till sig, gå fram till arbetsgivare och inleda ett samtal för att få en uppfattning om arbetsplatsen. Även om det inledningsvis känns otäckt är detta ett initiativ som uppskattas av arbetsgivarna.

Mitt huvudtips är att man ska våga gå fram! Det kan kännas läskigt att prata med en delägare på en byrå, men de är ofta tillmötesgående och snälla eftersom de själva har varit studenter. Därför ska man försöka vara lugn och fokusera på att ha trevligt. 

För enkelhetens skull kan man ha tre-fyra frågor redo att ställa: hur är kulturen på arbetsplatsen, vilka är byråns specialistområden och vilket är byråns senaste stora projekt?

Det handlar inte om att prata så mycket om sig själv utan om att låta representanten berätta. Man kan också fråga om man får lägga till personen på Linkedin. Även om man inte söker jobb som ny student kan man på så sätt bygga ett nätverk för framtiden.

Läs också: Bygg sociala nätverk på rätt sätt

För juriststudenter som närmar sig examen och därmed arbetslivet kan det vara en fördel att ställa mer specifika och initierade frågor om kommande tjänster, berättar Marija Gorlova.

Jag tycker att man ska försöka få information om vilka tjänster som finns lediga och vad som krävs för att få dem. För studenter högre upp i terminerna arrangerar vi och andra studentföreningar också kontaktsamtal med arbetsgivare, det vill säga dagar då man som student har möjlighet att få individuella minimöten med arbetsgivare. Kontaktsamtalen kan vara bra att gå på för äldre studenter, säger hon.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Pressa dig inte för hårt
Juridiska Föreningen vid Stockholms universitet arrangerar på ett ungefär två event per månad under ett läsår – vid sidan av byråernas egna återkommande nätverksträffar. Sammantaget finns alltså en strid ström av arbetsmarknadsevent för juriststudenter. 

Det kan vara värt att nämna att eventen ofta är anpassade efter terminen som man går. Ju senare termin, desto färre deltagare och desto enklare att ta plats och ställa frågor. Samtidigt tycker jag inte att man behöver sätta så mycket press på sig själv och bli ledsen om man inte direkt klickar med en arbetsgivare, säger Marija Gorlova.

Läs också: Ett mervärde att engagera sig

Var aktiv för att hitta bra event
Under covid-19-pandemin skedde undervisningen på distans och många fysiska nätverksevent ställdes in. Om man som student har missat många nätverksevent på grund av pandemin, hur bör man då tänka och agera under resten av studietiden?

Både studentföreningarna och arbetsgivarna är extremt taggade nu efter pandemin och det kommer därför att arrangeras fler event än på länge. Därför har man som student ett bra utgångsläge om man vill ”nätverka ikapp” och träffa arbetsgivare. Jag tycker också att man bör fokusera på de event som har relevans för där man befinner sig i programmet, det vill säga mer mot arbetsmarknad om man är en äldre student. 

Hur aktiv behöver man själv vara för att få reda på olika event?

Studentföreningen sprider information och många arbetsgivare har särskilda sidor för sina studentevent. Samtidigt är det bra om man anstränger sig lite för att få koll på utbudet, till exempel genom att löpande vara inne på olika hemsidor och på Linkedin.