Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Råd och Tips

Så skriver du ditt cv - enligt experterna!

Publicerad

Funderar du på hur du får till ett bra cv? Lugn här ger experterna sina bästa tips som gör att du landar jobbet.

Att skriva ens cv kan låta enkelt, men det finns en del att tänka på. Vi har pratat med Kristin Olofsson, rekryteringskonsult på Randstad, och Sara Abrahamsson, chief candidate experience officer på Hammer & Hanborg. Här delar de med sig av sina bästa tips. 

Det absolut viktigaste enligt bägge är att ditt cv är tydligt, lättläst, skrivet i omvänd kronologisk ordning och att det framgår vad du gjort och åstadkommit.

– Tänk på att läsaren läser det för första gången, understryker Sara Abrahamsson. 

En ovanlig titel, som hennes egen behöver förklaras.

– Jag ansvarar för kandidatnätverk, kandidatupplevelse, rekryteringsprocessen och headhunting, men allt det kanske inte framgår av titeln, så det behöver förtydligas.

En del titlar, som till exempel kommunikationsansvarig, kan dessutom betyda väldigt olika saker på olika företag. Vad de innefattar behöver därför också förtydligas.   

Det här får du inte glömma när du ska skriva CV: 

  • Datum för dina tjänster
  • Utbildning
  • Förtroendeuppdrag
  • Annat du vill ta upp av relevans för den sökta tjänsten
  • Tydliga kontaktuppgifter till dig. 

– Det måste finnas mejl och telefonnummer, som du kan nås på, säger Kristin Olofsson.  

Förr skrev man oftast vilket företag man jobbat på, under vilken tid och vilken titel man haft. Men det räcker inte idag. Man måste berätta mer om vad man egentligen gjort. 

– Skriv vad du haft för ansvarsområde och vad du uppnått för resultat. Berätta till exempel om du genomfört ett projekt och vad det gett, tipsar Sara Abrahamsson.

–  Anpassa beskrivningen efter vilken roll du söker. Du måste vara sanningsenlig, men du kan välja vad du vill lyfta för olika tjänster. 

Vad bör ett CV innehåll om tidigare arbetsgivare och ens roller?

Ge gärna en kort introduktion om företaget du varit anställd på om det inte är jättekänt. Är det en byrå, sätt den i kontext med en till två rader, berätta om den har någon nisch, etcetera. Det säger även en del om dig, tipsar hon vidare.  

Har du varit anställd länge på ett företag, ange inte bara din senaste tjänst utan alla tjänster, om du fått ansvar för fler länder etcetera, så att din utveckling internt går att följa. 

Fyll i eventuella luckor om du varit föräldraledig, ute och rest eller något annat. Det kan också ha gett bra erfarenheter, säger Kristin Olofsson.

Har cv:et bara relevans kan det vara en till tre sidor, anser de.

Bägge anser att du ska utelämna åldern oavsett om den är låg eller hög. Sara Abrahamsson tycker inte ens du ska ange din adress utan kanske bara orten du är stationerad på, men för Kristin Olofsson kan avståndet till tjänsten spela in vid rekryteringen. Foto är inte nödvändigt, trots att det finns utrymme för det i många mallar, enligt dem. 

– Det blir mer och mer vanligt utan. Man pratar mycket om att göra processen så objektiv som möjligt, konstaterar Sara Abrahamsson.

En bra CV innehåller mycket, men inte allt.

I meritförteckningen måste du våga välja bort sådant som hände för länge sedan, som sommarjobb, om du inte är helt nyexad. Då är det bra att ta med så mycket som möjligt.

Ta bara med eftergymnasial utbildning, men tveka inte att lägga in kurser som stärker dig, som ledarskapskurser, kurser i kriskommunikation, Google-certifierade kurser och verktyg.  

– Precisera inte vilka utan skriv att du jobbat i flera cms-verktyg. Ska du däremot driva ett nyhetsbrev i Apsis är det bra att berätta att du kan det, råder Sara Abrahamsson.     

– En del lägger in en värdeskala för verktygen till vänster för att visa nivån. 

Fundera verkligen igenom vad som är intressant för tjänsten, skicka inte slentrianmässigt iväg samma cv till alla jobb du söker. Har du arbetat i en för jobbet intressant sektor, lyft det.

– Använd gärna samma ord som i annonsen, säger Kristin Olofsson. 

Ta upp vad du har för språkkunskaper, även modersmål, men skriv absolut inte cv:et på engelska om annonsen är på svenska, det blir bara larvigt, poängterar hon.

Vilket misstag är viktigast att unvika när man skriver CV?

– Skriv i rätt ordning, börja med det senaste sist. Det är fortfarande många som gör fel på alla möjliga positioner och skriver i kronologisk ordning, avslutar Kristin Olofsson. 

Sara Abrahamsson

Kristin Olofsson

Publicerad