Aspekt

Råd och Tips

Sommarjobb eller kurs – så gör du om du är sent ute

Publicerad

Har du fokuserat så mycket på studierna att du missat att söka sommarjobb? Det är inte kört för det – och hittar du inget jobb finns det annat som kan vara vettigt att ägna studieuppehållet åt.

Ett av de första råden när det gäller att skaffa sommarjobb brukar vara: ”börja i tid”. Men om det inte längre är möjligt, och du inte har något jobb trots att sommaren väntar runt hörnet, kan det ändå gå att göra något bra av studieledigheten.

Sommaren 2021 märks fortfarande pandemin tydligt runt om i samhället, och det påverkar förstås även sommarjobben. En del jobbmöjligheter uteblir, och det har många gånger varit en hårdare konkurrens om de platser som finns.

– Trots corona-situationen så har vi förmedlat rekordmånga sommarjobb i år. Corona-läget gör också att många arbetsgivare har haft svårare än vanligt att planera, och därigenom avvaktat och publicerat sina sommarjobb rätt sent. Nu, i början av juni, söker vi fortfarande efter till exempel ekonomstudenter som kan ta roller som ekonomiassistent eller kundtjänstmedarbetare i sommar, säger Therese Vikenbacke, leveranschef på bemanningsföretaget StudentConsulting.

 

Hon berättar att juridikstudenter har haft ett aningen mindre utbud än vanligtvis inför denna sommar, även det finns exempelvis en del receptionsjobb på advokatbyråer.

 

– Ett tips är att prenumerera på jobbtips på olika jobbsidor och hos bemannings- och rekryteringsföretagen. Då får du ett mejl så fort det dyker upp ett jobb som stämmer överens med dina önskemål. Linkedin är annars en väldigt viktig väg till jobb. Nätverka och leta där, och lägg upp ett video-cv där du presenterar dig själv.

 

I år finns en stor del av sommarjobben inom områden som lager/logistik, e-handel, dagligvaruhandeln, kundservice och som chaufförer. I just de sektorerna har StudentConsulting sett ett kraftigt ökat utbud jämfört med tidigare år.

 

– På tjänstemannasidan är den största skillnaden att de flesta jobb ska skötas på distans. Det gör att fler kan söka samma jobb, men även att det öppnas möjligheter att hitta ett jobb på en helt annan ort, säger Therese Vikenbacke.

 

Hon tipsar också om att det sker många stora företagsetableringar i norra Sverige just nu, och att det därmed behövs fler säsongsarbetare. En del av dessa jobb kräver dock närvaro, så den som inte bor i närheten får titta på alternativet att hyra någon tillfällig bostad i området. 

 

– Om du ändå inte hittar ett jobb, eller vill göra något annat, kan du gott undersöka det stora kursutbudet som finns på nätet numera. Ta till exempel en kurs i hur du skriver en bra ansökan eller slipar på ditt cv och personliga brev. Många av arbetsgivarna ställer numera krav på flytande engelska, så passa på att ta en kurs i affärsengelska under sommaren för att öka chanserna inför kommande jobb.

Tänk på att…

Om du arbetar på sommaren så kan du behöva ha koll på om inkomsterna påverkar dina studiemedel. CSN:s så kallade fribelopp, det vill säga hur mycket du får tjäna utan att studiemedlen minskar planeras ligga på 92.205 kronor för andra halvåret 2021 (juli-dec) om du studerar på heltid (20 veckor). Men obs: i skrivande stund finns det ett förslag från regeringen och samarbetspartierna om att fribeloppet ska slopas till och med den 31 december 2021 på grund av pandemin.

Om det i första hand är på sommaren du jobbar, eller bara har mindre extraarbeten under terminen, så kan det vara värt att begära en jämkning av skatten så att du inte behöver betala en onödigt hög andel av inkomsterna i skatt. Du får förvisso tillbaks det du eventuellt betalat för mycket, men det kan dröja ett bra tag.