Aspekt

Råd och Tips

Trött på jobbet – fem tecken på att det är dags att gå vidare

Publicerad

Alla jublar inte på måndagsmorgonen när det är dags att gå till jobbet, men det är inte ett skäl att rusa in till chefen och säga upp sig. Ihållande motvilja kan vara ett av fem tecken på att det är dags att gå vidare.

Att säga upp sig från jobbet är ett stort beslut. Särskilt om man inte redan har ett nytt jobb att gå till. Men det kan ändå vara nödvändigt att reflektera över möjligheten om motståndet mot att gå till jobbet håller i sig.

Ihållande motvilja är det första tecknet på att det är dags att sluta, menar Bill Murphy Jr, författare till boken The Joy of Quitting. I tidningen Inc listar han fem saker du bör fråga dig innan du bestämmer om du ska sluta eller stanna kvar. Alla kan ha en dålig dag, men om känslan håller i sig månad in och månad ut bör du göra något åt det.

Nästa fråga man kan ställa sig rör framtiden och karriärmöjligheten på arbetsplatsen.

Vill du ha chefens jobb? Här bör du bortse från löneaspekten och fundera på om det är något du verkligen vill göra. Vill du inte det, saknar du den drivkraft dina kolleger har och hamnar därför troligen efter i konkurrensen.

Påverkar arbetet ditt övriga liv på ett negativt sätt? Det kan röra hälsa, relationer till familj eller andra närstående.

Hindrar det dig från att göra det du egentligen vill? Står uppdraget i strid med dina grundläggande värderingar? Här kan du fråga dig om hur viktiga dessa värderingar är, eftersom du trots allt är på den position du är. Dessa problem kan lösas på olika sätt, varav ett är att byta jobb.

Har du slutat att utvecklas? De flesta framgångsrika personer betonar vikten av att aldrig sluta lära och utvecklas. Gör du det i den roll du har? Försök hitta exempel på det. Omvänt, om du ständigt klantar till saker, kan det bero på att du förväntas använda kunskaper du varken har eller är intresserad av att lära dig. Då kan det vara dags att sluta.

Säger magkänslan att det är dags? Man hänvisar ofta till magkänslan när man inte har några bra argument. Men i själva verket absorberar vi intryck och processar dem, utan att alltid kunna beskriva dem i en power point. Om du har reflekterat över frågorna ovan, och säkert andra som är relevanta för din situation, är troligen magkänslan förankrad i din verklighet.

Har du bestämt dig för att säga upp dig är det bra att ha en plan. Antingen ett nytt jobb, eller en annan form av försörjning. Att du bestämt dig betyder inte att du måste sluta idag. Vänta ett par månader och planera. Att du bestämt dig för att sluta, även om ingen på jobbet vet om det, ger dig en helt ny kontroll över din situation och gör de återstående måndagmorgnarna betydligt mer uthärdliga.

Den här texten är tidigare publicerad i Civilekonomen den 19 augusti 2019 och skrevs av Björn Englund.

Publicerad