Hon studerar till en master i strategiskt entreprenörskap i Jönköping och tar examen till sommaren. Vid sidan om driver hon ett konsultföretag inom innovation och affärsutveckling.

– Jag har alltid arbetat extra, men har aldrig hittat det där jobbet som är relevant för jobbet jag vill ha i framtiden, berättar hon.

I april 2019 startade hon eget och kontaktade Science Park i Jönköping, och genom dem fick hon sina första uppdrag.

– Och det har gett ringar på vattnet, berättar hon.

Läs också: Hitta sommarjobb i utmanande tid

Fördelen med att driva ett konsultföretag som student är flexibiliteten, menar hon.

– Jag har kunnat styra mina projekt själv, så om jag har mycket med studierna kan jag prioritera det. Det är viktigt att inte tappa bort skolan – det måste man ha i bakhuvudet.

Fördelar med att starta eget, enligt Jennifer Sturedahl

  • Det kan ge dig relevant arbetslivs­erfarenhet inför det stora drömjobbet.
  • Ger dig extra pengar under studietiden.
  • Det är ett flexibelt extrajobb.
  • Ett bra sätt att bredda ditt nätverk.

– De stora utmaningarna har varit hur man gör för att starta upp och vem som hjälper mig när jag inte kan, säger hon och rekommenderar andra att våga fråga om hjälp.

Gustaf Broman läser datavetenskap vid civilingenjörsprogrammet på KTH. När han i början av studietiden började läsa om privat­ekonomi och produktivitet, upptäckte han hur mycket det hjälpte honom och andra studenter – och startade en blogg.

Gustaf Broman– Jag ville ta reda på hur jag kunde använda den dyrbara tiden, och det lilla studiebidrag jag fick, på bästa sätt, säger han och berättar att han inte såg det som att starta eget utan mer som ett roligt sidoprojekt.

– Nätet gör det möjligt att validera nästan alla idéer kostnadsfritt inom loppet av en eftermiddag. Och se det mer som projekt, inte som ”att starta eget” – det är så stort och läskigt, säger han.

Läs också: Så övervinner du telefonskräck och lyckas i affärer