Visst är det många företag som känner av oron i omvärlden och den dämpade konjunkturen, men det är långt ifrån alla som har påverkats av det i form av varsel och minskade behov av extrapersonal. Det konstaterar Julia Dahl, Business area manager för finans på Academic Work, och utvecklar:

Julia Dahl – Det beror förstås på vilket segment du är intresserad av, eftersom vissa branscher är mer utsatta än andra. Men för Akavias studentmedlemmar som söker sommarjobb skulle jag säga att det varken är svårare eller lättare än tidigare.

Hon konstaterar att det finns massor att vinna i jakten på sommarjobb genom att visa sig öppen och intresserad – och att inte ge upp.

– Även om du själv känner att du är sent ute, så ska du vara medveten om att även företag som letar personal kan vara det. Alla är inte så proaktiva, utan vi brukar alltid få in jobbmöjligheter ända in i det sista, säger hon.

Läs även: Fixa första jobbet - trots lågkonjunktur

Enligt Julia Dahls erfarenhet är det många studenter som vill ha ett sommarjobb som tydligt knyter an till utbildningen, men hennes rekommendation är att vara beredd på att släppa sådana krav.

– I de professioner som Akavia representerar kan man som regel ha god nytta av ha med sig erfarenheter av olika slag in i yrkeslivet. Det bästa är att ha ett öppet sinne och vara prestigelös i sökandet. Något som du kanske inte alls hade tänkt dig från början kan mycket väl visa sig passa jättebra på längre sikt i din karriär.

Hon nämner som exempel att en ekonomstudent som så småningom vill arbeta inom modebranschen kommer att ha stor nytta av att veta hur det fungerar i praktiken i en butik eller på ett lager. Och att en jurist som är intresserad av att fördjupa sig inom avtalsfrågor kan söka sig till motsvarande uppgifter inom ett annat område än planerat.

– Det kan till och med vara strategiskt smart att söka sådant som ligger en bit från den mest givna inriktningen. Det är som sagt många arbetsgivare som värdesätter att du har inblick i olika typer av företag och skilda branscher, säger Julia Dahl.

Student: Traineeprogram - så funkar de

Ett givet sätt att hålla koll på utbudet av sommarjobb är att prenumerera på jobb-bevakningar, bland annat hos Academic Work och deras branschkollegor. Det är dock inte alla jobb som annonseras ut den vägen, utan det gäller att vara aktiv på framför allt Linkedin för att kunna upptäcka det som enbart erbjuds där.

– Var sedan snabb så fort du ser en möjlighet, för det kan mycket väl vara så att de rekryterar löpande till sommarjobben. Och se till att söka även om du inte har exakt de kompetenser som efterfrågas, eftersom du kanske är jättelämplig för tjänsten ändå.

Om du trots allt inte skulle hitta ett sommarjobb, så är Julia Dahls råd att se till att ägna sommaren åt något konkret, till exempel att arbeta ideellt eller utveckla dig själv via en online-kurs.

– Det kan vara bra att visa att du tar ett aktivt ansvar för din tid, även om du inte har en vanlig jobbmerit att peka på, säger hon.

Men vill alltså ändå ge gott hopp till den som ännu inte har fått ett sommarjobb.

– Du kanske behöver vara lite mer aktiv idag än tidigare, och fråga runt i många olika sammanhang. Men skicka också mejl med spontanansökan till de företag som du är intresserad av, Man kommer långt på att ta egna initiativ och visa att man är framåt. Även vi rekryterare tycker att det är värdefullt när någon visar sig vara extra engagerad, säger Julia Dahl.

Läs även: Traineeplatserna kan öppna nya karriärvägar

Fyra tips för dig som letar sommarjobb

Tänk brett
Var öppen för att ta ett ”enklare” jobb i en bransch som du är intresserad av, eller en intressant tjänst i en helt annan bransch än den du tänkt dig. Det är ofta strategiskt smart att ha bred erfarenhet.

Sök snabbt
Skicka in din ansökan direkt när du ser en jobbmöjlighet. Många rekryterar löpande till sommarjobben, och då ökar chanserna om du är så tidigt ute som möjligt.

Skicka spontanansökningar
Tveka inte att ta kontakt med de företag som du är intresserad av. Skicka ett mejl där du beskriver dig själv och dina ambitioner. Engagemang och intresse är värdefullt i alla urvalsprocesser.

Ge inte upp
Det finns alltid företag som är sent ute med att leta efter sommarpersonal – det kan finnas chanser att hitta ett jobb in i det sista.

Källa: Julia Dahl, Academic Work

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.