På praktikplatsen får man visa sina färdigheter och börjar bygga sitt första nätverk. Framför allt inom yrken där det råder stor konkurrens om jobben kan praktiken bli en avgörande merit i ens cv. I vissa utbildningar för ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer ingår poänggivande praktikperioder. På andra utbildningar utgör de en frivillig del, men inom de flesta ingår ingen praktik och då är det upp till studenten själv att ordna en praktikplats.

Nina Forssblad ger rådet att se över om en praktikperiod ingår redan när man söker sin utbildning.

Nina Forssblad.– Vad är jag intresserad av och hur ser programmen ut? Det kan skilja mellan lärosäten. Ingår praktik får du studiemedel, men när du söker egen praktikplats är den vanligtvis oavlönad även om praktiklön i vissa fall utgår. Det är viktigt att sätta sig in i vad som gäller. 

De flesta universitet och högskolor har olika slags karriärcenter som kan ge bra information inför praktiken.

Läs också: Så fixade de sina praktikplatser

Strategin för att få en bra praktikplats

När det sedan gäller att börja kontakta olika arbetsgivare är hennes första råd att läsa på om verksamheterna.

Större arbetsgivare har som regel information i stil med ”att söka praktik hos oss” på sina webbsidor. Om direkta kontaktuppgifter saknas kan du kontakta chefen för den avdelning du vill till, en HR-chef eller kanske någon som har varit och gästföreläst på din utbildning. För den som vill söka sig till den ideella sektorn finns webbplatsen ideellajobb.se där många organisationer annonserar om praktikplatser.

Nina Forssblad noterar att praktiken ofta är knuten till den utbildning studenten går.

– Fundera över vilka kontakter du har. Var skulle det vara roligt att göra praktik? Kolla upp den typen av arbetsplats. Ekonomer till exempel jobbar ofta inom stora verksamheter, men det kanske inte du är intresserad av. Tänk över vilken nytta praktikplatsen kan ha för dig, både inom ramen för utbildningen du går och efteråt.

Att praktisera utomlands är populärt. Det är samtidigt en bra merit att ha i sitt cv. Till de vanligare praktikplatserna hör utlandsmyndigheter, FN och olika handelskontor.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här. 

Ska man skriva ett praktikavtal – och få ett arbetsbetyg?
– Det är alltid bra att ha ett underlag för vad det är du ska göra och vilka villkor som gäller. Efter praktikperioden är ett omdöme med vitsord, och en referens för kommande arbetssökande bra att få.

Läs också: Expertens 12 bästa tips för att få praktikplatsen

Andréa Westergren läser statsvetenskap vid Mälardalens högskola och utexamineras vårterminen 2022. Sedan sista augusti, och terminen ut, praktiserar hon hos Liberalerna på riksdagskansliet. Hon var tidigt ute och började söka praktikplats utifrån en egengjord lista redan i november förra året.

Andrea Westergren.– Jag googlade och letade efter annonser och skickade väldigt många mejl. Jag har säkert sökt 150 praktikplatser, även dem som inte har varit utannonserade. Det var faktiskt så jag fick den här.

Andréa Westergren tipsar om att söka praktikplatser på bred front.

– Jag trodde inte jag skulle få vara på riksdagskansliet. Våga vara lite på! Mejla och visa intresse; det uppskattas. Om du får komma på en intervju, var ärlig och undvik standardfraser som att du är glad, social och stresstålig. Nämn det du är bra på och vad du kan bidra med. 

4 tips för att söka och få en bra praktikplats

  1. Var ute i god tid. Ring inte arbetsplatsen två veckor innan.
  2. Ta reda på så mycket information som möjligt. Ta gärna hjälp av karriärcenter, studievägledare, tidigare gästföreläsare eller Akavia när det gäller villkoren som rör praktik. 
  3. Våga ta kontakt med arbetsplatser som du är intresserad av och var påläst. Tänk igenom vad du ska säga innan du presenterar dig. Var beredd att ge en bakgrund och beskriv dig själv och vad du är intresserad av.
  4. Berätta för arbetsgivaren vad det är hos dem som du är intresserad av och vad du kan bidra med, något många glömmer bort. Tänk på att alla kan bidra med något. Du har ju färsk kunskap från utbildningen och kanske något specialintresse? Kanske också erfarenhet från extrajobb?