Akavia Aspekt

Örebrostudenter avancerar i internationell  rättegångstävling

Publicerad

Pandemi och terrorattacker utgör bakgrund till fiktiva utmaningar när den tävlingen går in i sin avgörande fas. Två studenter från Örebro är fortfarande med i matchen.

Den internationella rättegångstävlingen Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition inleddes för ett par veckor sedan. Juridikstudenter från 535 högskolor tävlar i fiktiva rättegångar med hypotetiska juridiska problem som uppstått i en värld av pandemier och terrorism.

Två studenter från Örebro, Isabella Carlswärd som gör sin sista termin för att ta en masterexamen i rättsvetenskap och Ismail Quttineh, som går sjätte terminen på rättsvetenskapliga programmet, valdes ut.

– Vi började direkt efter sommaren med att jobba på vår skriftliga argumentation, och det arbetet pågick hela hösten. I januari fick vi börja med muntliga övningar och för två veckor sedan drog tävlingarna i gång, berättar Isabella Carlswärd.

Deltagandet sker digitalt och lagen turas om att stå på olika sidor. Tre domare leder varje förhandling. Tävlandet inleddes med en serie vänskapsmatcher mot lag från Europa och Asien.

– Vi vann fem av sex matcher och blev det tredje bästa laget av alla i de interkontinentala vänskapsmatcherna. Dessutom hamnade vi båda på topp tio-listan över bästa muntliga framträdare, berättar Ismail Quttineh.

Sedan en vecka tillbaka pågår en utslagstävling.

– Vi har kört tio matcher nu, men det är fortfarande lika nervöst. Man vet aldrig vad som väntar och vilka argument man kommer möta, säger Ismail Quttineh.

Örebrostudenterna känner att de har väl på fötterna när det gäller folkrätt och mänskliga rättigheter.

–Jag märker att vi blir bättre och mer självsäkra för varje gång. Vi får massor av generell kunskap och när domaren plötsligt ställer oväntade frågor får man leta djupt i sitt minne för att kunna svara. Ibland får man tänka om helt och ändra hela sin argumentation, säger Isabella Carlswärd, som  hoppas på en karriär inom internationell rätt.

– Det gäller att vara kreativ.