Att arbetsgivaren är sen med din lön kan betyda flera saker; missförstånd kring avtal, missnöje med ditt arbete, förestående konkurshot. Här guidar Hanna Isaac, specialist/ rådgivare på Akavia kring hur du kan tänka om din arbetsgivare är sen med att din löneutbetalning.
Fråga: Jag är på mitt första jobb efter examen, men arbetsgivaren är ibland sen med att betala ut min lön. Vad kan jag göra, och är det något jag bör tänka på?
Svar: Tack för din fråga! Det är tråkigt och allvarligt när arbetsgivaren är sen med lönen, och det är bra att du håller koll på detta. Vänta inte med att höra av dig till oss vid behov.
Det kan kännas svårt och känsligt att prata med arbetsgivaren när de är sena med lönen, kanske särskilt på första jobbet eller när man är ny på jobbet. Här är det dock viktigt att stå upp för sig själv. Arbetsgivarens främsta skyldighet kan sägas vara att förse dig med din lön, i utbyte mot din arbetsinsats. Det är inga konstigheter att lyfta det med arbetsgivaren om lönen är sen. Det ska en seriös arbetsgivare inte klandra dig för. Om arbetsgivaren ofta är sen med lönen bör det ringa en varningsklocka, och det kan vara klokt att fundera på att söka sig vidare.
Tveka inte att prata med arbetsgivaren på en gång när lönen är sen, och våga vara tydlig. Det bästa är om du och arbetsgivaren kan lösa detta direkt sinsemellan. Ibland kanske arbetsgivaren inte håller med om att något blivit fel, och då behöver ni gå igenom det tillsammans så att ni båda förstår hur den andre tänker och se om ni kan reda ut det.
En annan situation är när arbetsgivaren beklagar förseningen men har svårt att betala på grund av bolagets ekonomi. Oavsett bör felet åtgärdas så snart som möjligt, det är exempelvis inte bra om arbetsgivaren vill ordna till det först i samband med nästa månads lön. Det kan vara viktigt att det inte går för lång tid, och det gäller även om arbetsgivaren säger sig vara på din sida och vill betala så snart de kan. Om du väntar för länge kan det bli svårt att få ut dina pengar, särskilt om arbetsgivaren har ekonomiska problem.
Du som är medlem i Akavia kan kontakta oss för att få hjälp, om det inte löser sig med arbetsgivaren.
Läs också: Medlemmen nekades sin lön
Läs också: Så är du redo om konkursen kommer
Läs också: Konflikt på jobbet – Gör ditt jobb ändå så ökar dina möjligheter till en lösning
Hanna Isaac är en av Akavias förhandlare / rådgivare. Hon är en av specialisterna på tidig karriär. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias rådgivning.
Publicerad