När Emma Örjas började på Handelshögskolan i Göteborg bodde hon först kvar i Lerum och pendlade om dagarna. Hon blev dock alltmer sugen på att bo närmre skolan, men för att kvalificera sig till en egen lägenhet med kök via studentbostadsförmedlingen SGS krävs några års kötid. I alla fall om man inte vill bo långt från universitetet.
– Det finns också Facebook-grupper som heter något i stil med ”Studentbostäder i Göteborg”, men det som läggs upp brukar försvinna direkt, berättar Emma Örjas.
En dag råkade hon dock gå in precis när en fin lägenhet hade lagts upp i en sådan grupp.
– Den hade bara legat uppe i fem minuter och ingen hade kommenterat, så jag skrev direkt till henne och fick sedan veta att jag hade första tjing. Det kändes som en riktig vinstlott!
Ville ha deposition
De hade sedan en hel del kontakt under kvällen och den följande dagen. Det visade sig att tjejen som skulle hyra ut inte befann sig i Göteborg, men att mamman fanns på plats.
– De ville ha en deposition på 5 000 kronor som jag skulle få tillbaka när jag flyttade ut. Det kunde ju vara rimligt, men jag ville gärna se lägenheten först, eller i alla fall fler bilder av den. Då antydde hon att jag var lite jobbig och det fanns andra som var beredda att betala direkt. Jag kände helt klart en press.Emma Örjas var fullt medveten om att det finns många bedragare på marknaden för andrahandsuthyrning, så hon kontrollerade att det var en seriös Facebook-profil, att tjejen var skriven på den aktuella adressen och att telefonnumret till mamman gick till en riktig person.
– Jag tänkte att det skulle räcka som säkerhetsåtgärder, och bestämde mig för att gå vidare.
En misstanke väcktes
När hon sedan fick en länk för överföring av depositionen började en varningsklocka ringa svagt i bakhuvudet.
– Jag tänkte att det var konstigt att vi inte kunde använda Swish eller vanlig banköverföring, men jag bestämde mig för att betala. Vi hade sedan fortsatt kontakt och kom överens om att jag skulle få en visning av lägenheten två dagar senare.
Men innan det var dags för visning hörde uthyraren av sig och ville ha ytterligare 5 000 kronor för den första månadshyran.
– Då backade jag, och de accepterade det och erbjöd mig att få tillbaka depositionen. Direkt efter det försvann Facebook-profilen, och det gick inte att få kontakt med någon av dem. Vem som bor på adressen vet jag inte, men det lär ju inte vara uthyraren, säger Emma Örjas.
Viktigt att träffa personen
Detta skedde i början av 2024 och ett halvår senare har hon helt släppt förhoppningarna på att få tillbaka några pengar.
– Jag tyckte att jag var tillräckligt försiktig, men i dagens läge hade jag sett till att träffa personen och titta på lägenheten innan jag förde över några pengar. Det gäller att ha lite is i magen, för bedragarna är väldigt skickliga på att utnyttja situationen och få en att känna press på att göra en snabb affär.
Så undviker du att bli lurad
BoPoolen är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer.
Här har de sammanställt en mycket användbar checklista för att avslöja bedragare.
Kostsamt boende
70 procent av studenterna betalar mer än 4 000 kronor i hyra, visar en undersökning från våren 2024 som Novus har gjort på uppdrag av Sveriges förenade studentkårer (SFS).
Det är över 30 procent av studiemedlet, vilket SFS anser är gränsen för vad som anses vara en rimlig hyra för en enskild student. Var fjärde student lägger mer än 6 000 kronor i månaden på sitt boende.
SFS konstaterar att en typisk student lägger 34 procent av sin inkomst på boendekostnader, medan övriga befolkningen lägger ungefär 20 procent av sin inkomst på boendet.
Lokala tips för studentboende
Elsa Ewert, ordförande i Uppsala studentkår, tipsar om hur du hittar bostad i just Uppsala:
- På studentboet.se kan du hitta lägenheter och rum utan att ha stått i bostadskö innan. Studentboet erbjuder även juridisk rådgivning och tips på hur du lättast hittar en bostad.
- Även studentnationerna har lägenheter och rum, så se till att gå med i någon nation tidigt. Vissa nationer har till och med en utlottning av rum i början av terminen där nya studenter har förtur.
- Om du vet att du ska plugga ett tag bör du ställa dig i Uppsala bostadsförmedlings bostadskö. Där har de allt från större studentlägenheter till korridorsrum, och du behåller dina köpoäng även om du hyr en studentlägenhet eller rum.
- Kolla också upp var i Uppsala just ditt campus ligger, så att du om möjligt kan hitta en bostad så nära som möjligt.
- Utgå från att boendet inte behöver vara perfekt från början. Majoriteten av alla studenter byter boende under studietiden.
Några andra lokala studentbostadsförmedlingar:
Lund:
Bopoolen
bopoolen.nu
Göteborg:
SGS Studentbostäder
sgs.se
Jönköping:
Studentbostad Jönköping
www.studbo.se
Umeå:
Akutrum
akutrum.nu
Luleå:
Studentbostadsservice
studentbostadsservice.se
Kristianstad:
Studentbostad Kristianstad
studentbostadkristianstad.se
Visby:
Gotlands studentbostad
gotlandsstudentbostad.se
Svåraste orterna för studentboende
Sveriges förenade studentkårer (SFS) har tagit fram en lista över var det är svårast att hitta en studentbostad. Det här är de ”rödmarkerade” studieorterna, det vill säga där en student inte kan erbjudas ett boende under den första terminen:
- Göteborg
- Halmstad
- Kiruna
- Lund
- Malmö
- Skövde
- Stockholm
- Umeå
- Uppsala
- Visby
Källa: SFS Bostadsrapport 2023
Publicerad