När Akavia Aspekt når Richard Landén över telefon en oktoberförmiddag står han på balkongen till lägenheten i centrala Marbella, den kända turistorten i Spanien. Temperaturen är 25 grader och solen ligger högt på den blå himlen. Under coronapandemin bestämde han sig – tillsammans med sin fru– för att bli digital nomad och driva sin redovisningsbyrå på distans från den beryktade spanska kuststaden, belägen på Costa del Sol. Med i flytten följde också deras två barn på tre respektive fem år.  Och idag, ett drygt halvår efter flytten, ångrar han sig inte.  

– I morse skickade mina föräldrar lite bilder från Skåne – och väderskillnaden är tydlig, kan jag säga. Det har varit lite pyssel men vi trivs verkligen bra. Nu ska barnen börja i spanskspråkig skola och jag tycker att det är kul att kunna se mer av världen samtidigt som jag driver mitt företag på distans. Det blir som en egen livsstil. 

Redan före pandemin jobbade han på distans i och med att han drev sin redovisningsbyrå från hemmet i Skåne. Som egenföretagare och distansjobbare uppskattade han redan då friheten att kunna bestämma över sina egna arbetstider. Han insåg också att den pågående digitaliseringen av redovisningsbranschen skulle komma att minska behovet av fysiska möten, eftersom kunderna inte längre behöver överlämna pappersdokument, och så vidare.

Efter virusutbrottet beslutade han sig för att växla upp distanstillvaron och flytta utomlands. 

–  Genom att sitta i Spanien har jag inte förlorat kunder – tvärtom. Förutom kunder i Sverige hjälper jag digitala nomader som exempelvis är på plats här nere, på Bali eller i Australien. Det är roligt att jag kan bedriva en platsberoende redovisningsbyrå som också hjälper andra företagare att arbeta på distans och platsoberoende, säger han.

Richard Landén berättar att han tack vare miljön i Spanien har fått mer balans i och perspektiv på tillvaron. I Marbella finns ett nätverk av svenska företagare som en gång i månaden träffas på afterwork. Han känner igen sig i deras erfarenheter och berättelser.

–  Många berättar att de hemma i Sverige arbetade för mycket, åt dåligt och tränade lite. Även jag fokuserade för lite på mig själv och för mycket på jobb, eftersom det ofta inte finns särskilt mycket annat att göra på grund av vädret. Här nere är livskvaliteten annorlunda. Man mår bättre och får mer balans mellan jobb och fritid.

Tillvaron som digital nomad i Spanien kräver dock sin självkontroll, menar Richard Landén. Eftersom vädret är så pass gynnsamt är det ofta andra aktiviteter än arbete som lockar. Då behöver man ha disciplin att fokusera på jobb och leverera enligt deadlines, berättar han.

–  Här nere jobbar jag minst lika mycket som hemma, men av någon anledning är jag ändå mindre stressad. Det är kanske ljuset och värmen som gör en mindre trött. 

Familjen hyr en lägenhet i Marbella och planen är att de ska bo där till mitten på nästa år. 

–  Därefter ska vi fatta det stora beslutet – ska vi flytta hit eller inte? Hela familjen trivs och det är också kul att barnen i så tidig ålder får lära sig svenska, engelska och spanska. Jag skulle tro att vi bestämmer oss för att stanna, i alla fall ett tag. 

Har du några tips till andra föräldrar som vill testa på livet som digital nomad?

 

–  I vårt fall kunde både min fru och jag distansarbeta. För många är det kanske inte så, och då blir min rekommendation att använda sig av föräldrapenningen. Den som inte kan jobba på distans kan vara föräldraledig ett tag medan den andra distansarbetar. Det kan vara en väg att gå om man vill prova på att vara digital nomad utomlands.

 

Ett annat råd till familjer som vill testa på äventyret är att planera i god tid, inte minst eftersom kommunikationen med myndigheterna i utlandet ofta är mer omständlig.

–  Man bör också tänka på att planera den ekonomiska biten, till exempel genom att hyra ut sitt boende i Sverige för att täcka kostnaderna om man hyr en lägenhet utomlands. På det viset behöver det inte kosta så mycket att testa under en period.

 

Mer information – följ Richard Landéns Instagramkonto.