Ledarskap, möjligheter och utmaningar som chef
Här hittar du exempel på bra ledarskap, på tydligt ledarskap samt inspiration och kunskap om egenskaper och färdigheter som bra ledare behöver ha för att utveckla organisation och medarbetare.
Chefsfrågan
Här hittar du olika ämnen som andra ledare har diskuterat med Akavias chefsspecialist Birgitta Rydell. Hon är sakkunnig inom chefsfrågor på Akavia och har mer än 20 års erfarenhet som chef och ledare.
Organisation och ledning
Samlad inspiration, kunskap, information samt experternas tips och råd om att organisera arbete, medarbetare, kollegor, jobb och arbetsplats.
Chef, ledare, chefsskap och ledarskap
Inspiration och tips om och för dig som vill vara en bra chef eller ledare, egenskaper bra chefer har, om vad du ska tänka på om du vill bli bättre på ledarskap eller vad du ska leta efter om du vill ha en ny bättre chef. Här finns också expertråd för dig som har en utmanande eller dålig chef.
Utveckla ditt självledarskap på jobbet
Många frågor dyker upp när det kommer till att utveckla ditt självledarskap eller medarbetares självledarskap på jobbet. Här samlar vi artiklar med inspiration, tips, forskning, övningar samt fördelar och nackdelar med självledarskap i arbetet.
Möjligheter som företagare eller konsult
Här hittar du inspiration och tips om hur det är att vara och bli konsult, ta gig-jobb om att prissätta och förhandla lön som konsult eller företagare och om vad du ska tänka på när du driver eget företag.
Så minskar du som chef ditt kontrollbehov
Du får feedback om att du är en kontrollerande chef. Hur kan du hantera ditt eget kontrollbehov och förändra ditt beteende för en mer kreativ och engagerad arbetsplats? Akavias sakkunniga inom chefsfrågor, Birgitta Rydell, ger råd kring en vanlig och utmanande fråga.
Därför tror du hellre på personer du gillar
Våra hjärnor är ”programmerade” så att vi tenderar att lyssna mest på de människor som vi gillar – och lyssna mindre på dem vi ogillar. Det har forskare i neuropsykologi visat i ett nytt experiment. – Det är viktigt att känna till för att säkerställa kvaliteten i beslutsunderlag, säger forskaren Inês Bramão.
Nio bästa tipsen för dig som blir chef över kollegor
Så hanterar du utmaningen att bli befordrad och därmed bli chef över tidigare kollegor. Akavias chefsspecialist svarar på en vanlig och utmanande medlemsfråga med tips och råd.
Ledare ska tydliggöra, återkoppla och följa upp
I ena stunden ska ledarskapet vara coachande. I nästa transformerande. För att därefter vara tillitsbaserat. Enligt författarduon Simon Elvnäs och Stefan Söderfjäll skapar trender som kommer och går förvirring och kan leda till osäkerhet i ledarskapet. I boken Kära ledarskap klargör de vad ledarskap är och vad ledare ska göra. – Vi skrev boken för att mana till sans, att ledare ska lugna sig, säger Simon Elvnäs.
Vd-poddens Arash Gilan: "Ledarskap är förmågan att anpassa sig"
I en alltmer föränderlig värld ställs nya krav på ledare och chefer, både vad gäller anpassning och omvärldsbevakning. Det menar Arash Gilan, AI-guru och företagsledare: – Framtidens ledarskap är en triangel av komponenterna teknologi, filosofi och psykologi.
Hur ska jag som chef agera vid neddragningar?
Nedskärningar på arbetsplatsen kan ses ungefär som annan krishantering. Det kräver öppen kommunikation, starkt ledarskap och ett utvecklat samarbete med den lokala fackliga organisationen. Birgitta Rydell ger råd om hur du kan tänka och agera.
Hur ska jag göra för att locka kompetenta medarbetare?
Att vara uppmärksam och lyhörd på medarbetarnas kompetenser och olikheter är en av framgångsfaktorerna till att behålla och lyckas rekrytera kompetens som gör att din verksamhet kan utvecklas framåt.
Vad kan jag som chef göra åt min höga arbetsbelastning?
En stor utmaning för många chefer är den höga arbetsbelastningen. Två av tre chefsmedlemmar i Akavia anser att de har för mycket eller alldeles för mycket att göra. Här ger Birgitta Rydell, specialist på chefers utmaningar ger sju tips.
Bli en mästare på att ta kritik
Du får hundra positiva hejarop men ändå är det den där enda, negativa feedbacken som etsat sig fast i hjärnan och stjäl energi – och jobblust. Men egentligen borde du känna glädje över att någon har tagit sig tid att komma med negativ feedback. Det menar psykologen Per Höglund.
Så börjar du jobba med styrkebaserat ledarskap
Analysera framgångar, leta efter positiva avvikare och utvärdera med fokus på det som gått bra. Det är några exempel på hur styrkebaserade arbetssätt kan användas för att ta verksamheten framåt.
Vad betyder det i avtalet att jag ska "ingå i den lokala chefskretsen"?
Du kan inte påverka inplaceringen i den lokala chefskretsen. Det regleras av statens centrala avtal för chefer, Chefsavtalet. Fyra punkter avviker från kollektivavtalet från övriga anställda. Chefsexpert Anna Westling svarar på en medlemsfråga.
Carin Götblad: Kampen mot gängen kräver fler akademiker
För 13 år sedan lämnade Carin Götblad in en utredning om kriminella gäng och föreslog ett antal förebyggande åtgärder. Utredningen fick inte tillräckligt genomslag. Sedan dess har tusentals unga förlorats till gängen. Nu tycks åtgärderna bli verklighet – samtidigt som polisen rekryterar akademiker i kampen mot gängen.
Så blir möten på jobbet mer meningsfulla
Syfte och behov av möte är a och o för att få meningsfulla möten. Information kan vara bättre att förmedla på annat sätt än i mötesform. Att dela kunskap och insikter med varandra är också ett sätt att få möten mer meningsfulla.
Hur vet jag att jag får ett ärligt svar om hur medarbetarna trivs?
Psykologisk trygghet främjar lärande, ökar prestationerna i arbetsgruppen samtidigt som arbetsmiljön upplevs som god. Det i sin tur ökar möjligheterna till en ärlig dialog på arbetsplatsen.
Så skapar du en innovationskultur
Som ledare har du varit tydlig med att företaget vill få fram innovationer. Men responsen från medarbetarna är lika med noll. Varför? Det har innovationsforskaren Leif Denti svaret på.
6 framgångsfaktorer vid ledarskap på distans
Att leda på distans är inte enkelt – men det finns några framgångsfaktorer som ökar chanserna att lyckas, enligt en ny kunskapsöversikt från Linköpings universitet. Forskaren Daniel Lundqvist berättar mer.
Chef: så ser du till att det blir kul på jobbet
Att medarbetarna har roligt på jobbet kan vara en överlevnadsstrategi för ett företag. Så här gör du som chef för att öka ”kul-faktorn” på arbetsplatsen.
Vad är ett chefsförordnande?
Tidsbegränsade chefsförordnanden ger osäkra anställningsförhållanden, men arbetsgivarna brukar motivera tidsbegränsade chefsförordnanden med att det ökar flexibiliteten för medarbetare. Anna Westling, förhandlare/ rådgivare på Akavia, ger svar på en medlemsfråga.
Bli en framgångsrik projektledare
Att vara projektledare är ett sätt att skaffa sig ett intressant arbetsliv. Vägen till framgång är att engagera deltagarna och tänka tillsammans med dem. Fokus måste hela tiden vara det värde projektet ska skapa.
Jobbkulturen viktig vid organisationsförändringar
Med en omvärld där det ständigt händer saker har organisationsförändringar nästan blivit vardag på många arbetsplatser. Företag blir uppköpta, avdelningar eller bolag slås samman och nya chefer sätter sin prägel på verksamheten. Professor Stefan Svenningsson vet mycket om kulturens betydelse när det genomförs förändringar.
Distansarbete - så påverkas chefens ledarskap
Det utbredda distans- och hybridarbetet har inneburit en snabb och stor omställning för cheferna. Samtidigt visar en färsk rapport från Akavia att cheferna i högre utsträckning än medarbetarna vill återvända till arbetsplatserna.
Personlighetstester – bra i rätt sammanhang
Enkla personlighetstester, där människor kategoriseras som till exempel färg- eller djurtyper, dyker ofta upp som aktivitet på konferenser eller andra teambyggande aktiviteter. Något som är beklagligt, menar psykologen Sara Henrysson Eidvall. Seriösa personlighetsbedömningar kan dock fylla en funktion vid rekryteringar.
”Det passiva destruktiva ledarskapet kan göra mest skada”
Medarbetarnas prestation, motivation och hälsa kan få sig en rejäl törn av ett negativt ledarskap. Och ofta är det den passiva formen av destruktivt chefskap som åsamkar mest skada, berättar forskaren Maria Fors Brandebo för Akavia Aspekt. Hon har utvecklat ett verktyg som ska underlätta upptäckten av destruktiva ledarskap på arbetsplatsen.
Så får du team att högprestera
Här är sex frågor som avgör om ditt team kan prestera högt, och tipsen och råden för att få din organisation att prestera.
Hemmajobb kräver tydligt ledarskap
Många chefer upplever att stressen i arbetet har ökat till följd av covid-19, visar en undersökning som Akavia har gjort bland förbundets medlemmar. Chefer är till och med en av de grupper som påverkats mest negativt av pandemin.
Forskaren om begreppet "att göra karriär"
Synen på vad begreppet karriär innebär skiljer sig åt markant mellan medarbetare och arbetsgivare. Det har skapat en obalans i arbetslivet, menar forskaren Ingela Bergmo-Prvulovic vid Jönköping University.