Ledarskapets möjligheter och utmaningar
Medarbetarna kräver idag ett pedagogiskt, situationsanpassat ledarskap. Samtidigt krävs självledarskap av medarbetarna. Här hittar du exempel på bra ledarskap, exempel på tydligt ledarskap samt inspiration och kunskap om egenskaper och färdigheter som bra ledare behöver ha för att utveckla organisation och medarbetare.

Chefsfrågan
Som chef och ledare ställs man dagligen inför utmaningar som det ibland är svårt att hitta lösningar på. Här hittar du olika ämnen som andra ledare har diskuterat med Akavias chefsspecialist Birgitta Rydell. Hon är sakkunnig inom chefsfrågor på Akavia och har mer än 20 års erfarenhet som chef och ledare.
Organisation och ledning
Här har vi samlat inspiration, kunskap, information samt experternas tips och råd om att organisera arbete och arbetsplats.
Om och för chefer och chefsskap
Här har vi samlat inspiration och tips om och för dig som vill vara en bra chef eller ledare, egenskaper bra chefer har, om vad du ska tänka på om du vill bli bättre på ledarskap eller vad du ska leta efter om du vill ha en ny bättre chef. Här finns också expertråd för dig som har en utmanande eller dålig chef.
Utveckla ditt självledarskap på jobbet
Många frågor dyker upp när det kommer till att utveckla ditt självledarskap eller medarbetares självledarskap på jobbet. Här samlar vi artiklar med inspiration, tips, forskning, övningar samt fördelar och nackdelar med självledarskap i arbetet.
Möjligheter som egenföretagare eller konsult
Här hittar du inspiration och tips om hur det är att vara och bli konsult, ta gig-jobb om att prissätta och förhandla lön som konsult eller egenföretagare och om vad du ska tänka på när du driver eget företag.

Så blir möten på jobbet mer meningsfulla
Syfte och behov av möte är a och o för att få meningsfulla möten. Information kan vara bättre att förmedla på annat sätt än i mötesform. Att dela kunskap och insikter med varandra är också ett sätt att få möten mer meningsfulla.

Hur vet jag att jag får ett ärligt svar om hur medarbetarna trivs?
Psykologisk trygghet främjar lärande, ökar prestationerna i arbetsgruppen samtidigt som arbetsmiljön upplevs som god. Det i sin tur ökar möjligheterna till en ärlig dialog på arbetsplatsen.

Så skapar du en innovationskultur
Som ledare har du varit tydlig med att företaget vill få fram innovationer. Men responsen från medarbetarna är lika med noll. Varför? Det har innovationsforskaren Leif Denti svaret på.

Använd intuition som en dold kunskap
Intuition är lika viktig för besluten i styrelserummet som modeller och analyser. Det som i vardagligt tal benämns magkänsla är för experten fördjupad kunskap och erfarenhet som kommer till uttryck. Det visar forskning som har tagits fram på den företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.

Så lyckas du med din workshop
En duktig mötesledare, en inbjudan där förväntningarna tydligt framgår – och bra förberedelser. Det är några av nycklarna för att skapa framgångsrika workshops, enligt mötesexperten Erik Mattsson. – Om man inte har hunnit förbereda workshopen ordentligt bör man avstå från att hålla den, säger han.

Så lägger du upp och planerar möten
Här hittar du expertens tips på hur du planerar och genomför ett möte eller en workshop och hur du säkerställer att ni kan ta med er ett resultat och tydliga arbetsuppgifter från mötet.

6 framgångsfaktorer vid ledarskap på distans
Att leda på distans är inte enkelt – men det finns några framgångsfaktorer som ökar chanserna att lyckas, enligt en ny kunskapsöversikt från Linköpings universitet. Forskaren Daniel Lundqvist berättar mer.

Chef: så ser du till att det blir kul på jobbet
Att medarbetarna har roligt på jobbet kan vara en överlevnadsstrategi för ett företag. Så här gör du som chef för att öka ”kul-faktorn” på arbetsplatsen.

”Att göra karriär handlar inte bara om att bli chef”
Utgå från dig själv, ha ett rimligt tidsperspektiv och jämför dig inte med andra. Psykologen Lena Mangell kommer med råd som kan lindra karriärstress och underlätta planeringen av ens yrkesbana.

Därför ska du vara en snäll chef: ”Management by fear hämmar kreativiteten”
Måste man vara hård och högljudd för att vara en bra chef? Svaret är nej, menar författaren och beteendevetaren Nicolas Jacquemot som vill slå ett slag för det snälla och relationsfrämjande ledarskapet. Akavia Aspekt har intervjuat honom.

Vad är ett chefsförordnande?
Tidsbegränsade chefsförordnanden ger osäkra anställningsförhållanden, men arbetsgivarna brukar motivera tidsbegränsade chefsförordnanden med att det ökar flexibiliteten för medarbetare. Anna Westling, förhandlare/ rådgivare på Akavia, ger svar på en medlemsfråga.

Bli en framgångsrik projektledare
Att vara projektledare är ett sätt att skaffa sig ett intressant arbetsliv. Vägen till framgång är att engagera deltagarna och tänka tillsammans med dem. Fokus måste hela tiden vara det värde projektet ska skapa.

Så slipar du dina powerpoints
Det är ingen större konst att presentera information inför en grupp. Desto svårare är det att verkligen nå ut med informationen. Presentationsexperten Micke Hermansson vet hur du gör för att lyckas.

Distansarbete - så påverkas chefens ledarskap
Det utbredda distans- och hybridarbetet har inneburit en snabb och stor omställning för cheferna. Samtidigt visar en färsk rapport från Akavia att cheferna i högre utsträckning än medarbetarna vill återvända till arbetsplatserna.

Personlighetstester – bra i rätt sammanhang
Enkla personlighetstester, där människor kategoriseras som till exempel färg- eller djurtyper, dyker ofta upp som aktivitet på konferenser eller andra teambyggande aktiviteter. Något som är beklagligt, menar psykologen Sara Henrysson Eidvall. Seriösa personlighetsbedömningar kan dock fylla en funktion vid rekryteringar.

”Det passiva destruktiva ledarskapet kan göra mest skada”
Medarbetarnas prestation, motivation och hälsa kan få sig en rejäl törn av ett negativt ledarskap. Och ofta är det den passiva formen av destruktivt chefskap som åsamkar mest skada, berättar forskaren Maria Fors Brandebo för Akavia Aspekt. Hon har utvecklat ett verktyg som ska underlätta upptäckten av destruktiva ledarskap på arbetsplatsen.

Så får du team att högprestera
Här är sex frågor som avgör om ditt team kan prestera högt, och tipsen och råden för att få din organisation att prestera.

Hemmajobb kräver tydligt ledarskap
Många chefer upplever att stressen i arbetet har ökat till följd av covid-19, visar en undersökning som Akavia har gjort bland förbundets medlemmar. Chefer är till och med en av de grupper som påverkats mest negativt av pandemin.

Nolltolerans mot ohederlighet är det enda tänkbara
Atsoko, ett skönhetsimperium i Afrika med bas i Tanzania, skulle bli hennes livsverk. I dag är skönhetskedjan såld – och Marie Englesson är expert på strategier för att motverka korruption. Nolltolerans är möjlig även i svåra miljöer, menar hon.

Forskaren om begreppet "att göra karriär"
Synen på vad begreppet karriär innebär skiljer sig åt markant mellan medarbetare och arbetsgivare. Det har skapat en obalans i arbetslivet, menar forskaren Ingela Bergmo-Prvulovic vid Jönköping University.