För dig som är utbildad kommunikatör
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade kommunikatörer. Här finns information om kommunikatörers löner, experter uttalar sig om framtidsjobb inom kommunikation, råd och tips om specialistkunskaper för kommunikatörer och om kommunikatörers arbetsmiljö.
Artiklar för kommunikatörer
Kommunikatörer i IT-sektorn tjänar bäst
Medianlönen för kommunikatörer är 45 000 kronor. Bäst tjänar kommunikatörer inom it, 49 000 kronor. Lägst löner finns inom media med 35 500 kronor. Statligt anställda kommunikatörer tjänar mer än privatanställda, 45 900 kronor mot 45 000 kronor.
Vilken lön har en kommunikatör i Stockholmsområdet?
Skillnaden på lön mellan en kommunikatör inom kommunal sektor i Stockholm är ungefär 5 000 kronor i månaden jämfört med övriga landet. Lönespecialisten ger en fingervisning om löneläget för landets kommunikatörer.
Rätt lön för en marknadsföringsspecialist
Lönen för en marknadsföringsspecialist ligger ungefär kring 45 000 kronor. Men glöm inte kolla övriga förmåner som möjlighet till distansarbete, kollektivavtalad ersättning vid föräldraleidghet och annat, uppmanar Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia.
Kommunikatören och juristen: Därför jobbar vi ideellt
Kommunikatören Ebba Hultqvist och juristen Carolina Mattsson arbetar ideellt – något som båda beskriver som givande och meningsfullt. Akavia Aspekt har intervjuat dem.
Kommunikatör: Varför vill chefen inte höja min lön – trots bra insats?
Medlemmen har lönesamtal med sin chef som är nöjd med medlemmens insats. Ändå vill chefen inte höja lönen. Här svarar Akavias lönespecialist Jaime Aleite på en mycket vanlig fråga.
Ett bra cv för en kommunikatör 2022
För kommunikatörer är det extra viktigt att cv:t inte har felstavningar, särskrivningar eller syftningsfel och ska ha bevisade kunskaper i exempelvis Adobeprogram och mät- och analysverktyg. Kunskap inom hållbarhet är attraktivt.
Kompetensen som krävs av framtidens kommunikatör
Kriskommunikation och målgruppsanalys är två kompetensområden som framtidens kommunikatörer behöver vara beredda att utveckla. Men det finns också flera mjuka värden som kommer att vara nog så värdefulla.
Växlande karriärprognos för jobb för kommunikatörer
Helhetsbilden av arbetsmarknaden på fem års sikt för yrkeserfarna kommunikatörer är komplex beroende på roll, men kommunikation kommer vara en viktig del i verksamheten för många företag och organisationer. Digital kompetens är en nyckel till framtidens arbetsmarknad.
Framtidens kompetens: Kommunikatörer måste kunna tolka data
Kommunikatörsjobbet är under stor förändring. – Ett område som växer sig allt starkare är säkerhetskommunikation och hur man undviker otillbörlig informationspåverkan, säger Caroline Thunved som är vd för organisationen Sveriges kommunikatörer.
Bästa kompetensutvecklingen för kommunikatörer
Är du kommunikatör och sugen på att ta nästa steg? Här tipsar expertisen om vilken kompetens du behöver för att sticka ut. Ett hett tips är att satsa på förändringsledning.
Staten ger högre lön till kommunikatörer 2021
Enligt Akavias senaste lönestatistik har en fjärdedel av kommunikatörerna en lön över 54.000 kronor. Det visar sig också att det är bättre betalt inom staten än i den privata sektorn.
Forskning: Så kan kommunikatörer förbättra sin arbetsroll
Kommunikatörer måste fundera över om de fokuserar på att göra saker på rätt sätt, eller på att göra rätt saker. De måste finnas ed i ledningsgrupper för att påverka beslut och strategier från början.
FHM-chef om att kriskommunicera under covid
När coronaviruset började spridas i Sverige våren 2020 riktades allt fokus mot Folkhälsomyndigheten, FHM. Kommunikationschefen Elisabeth Wall Bennet tar oss med bakom kulisserna på dagliga presskonferenser och håll avstånd-kampanjer.
Spaning: Trendbrott inom analog annonsering
De senaste 25 årens diskussion om marknadsföring har handlat om att bli så digital som möjligt. Att hålla fast vid traditionella mediekanaler har ansetts som mossigt och bakåtsträvande. Men nu kan vi ana ett trendbrott på den amerikanska marknaden.
Därför behöver du en treårsplan för din karriärutveckling
Genom att ta dig tid att systematiskt lägga upp en plan för hur livet och karriären ska se ut om exempelvis fem år, ökar chansen att det blir just så som du vill. Här berättar futuristen Jacqueline Kothbauer om hur du lägger grunden för din personliga framtidsplan.
Nya studiestödet öppnar för utveckling
Inom kort blir det möjligt att kompetensutveckla sig med upp till 80 procent av lönen ända upp till 62 års ålder. Det är effekten av regeringens överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd, som riksdagen ska besluta om i sommar.
Bli en framgångsrik projektledare
Att vara projektledare är ett sätt att skaffa sig ett intressant arbetsliv. Vägen till framgång är att engagera deltagarna och tänka tillsammans med dem. Fokus måste hela tiden vara det värde projektet ska skapa.
Så slipar du dina powerpoints
Det är ingen större konst att presentera information inför en grupp. Desto svårare är det att verkligen nå ut med informationen. Presentationsexperten Micke Hermansson vet hur du gör för att lyckas.
Svenskarna är passiva vid etiska överträdelser på jobbet – så kan du agera
En betydande andel av svenskarna har bevittnat oetiska aktiviteter på jobbet – men majoriteten valde att inte slå larm om överträdelserna. Det framkommer av en nordisk undersökning. ”Jag tycker att det är en oroväckande hög andel som väljer att inte göra någonting”, säger Anna Romberg, forskare i affärsetik tillika medgrundare av initiativet Nordic Business Ethics.
Så undviker du mejlfällorna
Just nu mejlar vi som aldrig förr. Men mejl är ett mycket trubbigare kommunikationsverktyg än det talade språket. Här får du tips på hur du kan undvika de värsta fällorna.