Din arbetsmiljö är arbetsgivarens främsta uppgift
Din arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar. Med mer kunskap om arbetsgivaransvaret kring de krav du kan ställa ökar du dina möjligheter att påverka arbetsmiljön i en riktning som är mer anpassad för dig. Här hittar du exempel, inspiration och kunskap om arbetsgivarens ansvar för din arbetsmiljö och hälsa.
Hjälp och inspiration för din arbetsplats
Här samlar vi inspiration, information, kunskap samt tips och råd från experter om och kring vad som gäller på arbetsplatsen. Det kan handla om policys på jobbet, trender på arbetsplatsen eller andra frågor du har kring din jobbvardag.
Balans och hälsa på och utanför jobbet
Här har vi samlat information, inspiration, tips och råd från experter om hur du kan hitta balans i arbetslivet och i privatlivet.
Diskriminering och trakasserier på jobbet
Här samlar vi information, kunskap och inspiration om och kring diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen. Du hittar expertråd, tips och råd på vad du kan göra och vad du får göra för att stoppa diskriminering eller traksserier på jobbet.
Distansarbete och jobbet
Här har vi samlat information, inspiration, kunskap samt tips och råd från experter om distansarbetets fördelar och nackdelar.
Förändringar i arbetslivet efter covid-19
Covid-pandemin har förändrat arbetslivet. Här har vi samlat inspiration, information samt råd och tips kring påverkan på arbetslivet efter corona-pandemin.
Om och för förtroendevalda
Förtroendevalda är länken mellan arbetsgivaren och arbetstagarna och förhandlar för sina kollegor. Skyddsombud är också förtroendevalda och hjälper till att säkerställa arbetsmiljön och arbetsbelastningen på jobbet. Här samlar vi inspiration, information och råd från och till förtroendevalda till den som är intresserad av att engagera sig fackligt.
Artiklar om arbetsmiljö

Phubbing är när mobilen går före kollegorna
Vad händer när vi prioriterar vår mobiltelefon före våra kollegor? Nu undersöker forskare effekterna av ”phubbing”. – Attityden skiljer sig mellan åldersgrupper, säger forskaren Sara Thomée vid Göteborgs universitet.
Kollektivavtal – viktigt i arbetslivets olika faser
Så påverkas din anställning av kollektivavtal genom arbetslivets olika faser.

Utfrysning på jobbet kan bero på dålig organisation
En organisation som vill skala bort medarbetare eller yrkeskategorier anlitar gärna rätt kallhamrade chefer och mellanchefer som blir verktygen för att verkställa ”organisationens politik”. Därmed blir särbehandling och utfrysning vardag. Forskaren om utfrysning på jobbet.

6 framgångsfaktorer vid ledarskap på distans
Att leda på distans är inte enkelt – men det finns några framgångsfaktorer som ökar chanserna att lyckas, enligt en ny kunskapsöversikt från Linköpings universitet. Forskaren Daniel Lundqvist berättar mer.

Så kan chefer skapa fysiskt aktiva medarbetare
Många har idag ett stillasittande arbete – samtidigt som det just är fysisk rörelse som stärker våra hjärnor. Den bokaktuelle idrottsläkaren Erland Colliander ger här 8 tips på hur chefer kan införa mer träning på jobbet.

Så kan ni skapa goda jobbrelationer – 5 tips från psykologen
Att våga ställa dumma frågor och erkänna misstag blir enklare om arbetsplatsen präglas av psykologisk trygghet, vilket också kan leda till bättre samhörighet och mer innovation på jobbet, enligt psykologen Katarina Blom.

Viktigaste kompetensen: att kunna lära nytt
Kunskap och kompetens blir allt mer av färskvaror. Nu gäller det att vara beredd på att konstant lära nytt och kanske till och med lära om.

Kostnaden för att bli störd på jobbet
Kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser är populära – främst för att de är billiga per kvadratmeter. Men om man tar med störningar och minskad produktivitet i kalkylen kan de bli en dyr affär, enligt beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström.

Är du drabbad av bluffsyndromet?
Ventilera dina tankar, gör upp med perfektionismen och fira även mindre framgångar i vardagen. För Akavia Aspekt berättar psykologen Henrik Wiman om sju enkla tips på hur du kan få bukt med bluffsyndromet på jobbet.

Han är språkrör åt sina kollegor
Som ung på arbetsmarknaden tyckte Johan Mellnäs att facket inte var något för honom. Men det visade det sig vara. Sedan 2014 är han ordförande i akademikerföreningen på Prevent. Som förtroendevald i den enda närvarande fackliga organisationen på kontoret bidrar han med kommunikation mellan medarbetare och ledning – i båda riktningarna.

Vad gäller vid omorganisation?
Vilka rättigheter och skyldigheter har du som anställd vid omorganisationer? Akavias förhandlare/rådgivare Caroline Lindeberg har tipsen som du behöver känna till.

Forskare: ”Chefsmobbning är ett större problem än vad vi tror”
Som nytillträdd eller under organisationsförändringar. Det är två situationer som ökar risken för chefsmobbning, vilket kan involvera alltifrån subtil men systematisk utfrysning till rena personangrepp. Akavia Aspekt har intervjuat forskaren Christina Björklund som har studerat mobbning av chefer.

Han engagerar sig fackligt för kollegornas skull
Tamim Alameddine har nyligen startat en karriär inom facket. Han upplever att det kan vara svårt att attrahera nya medlemmar till fackligt engagemang. – Jag tror att vi måste våga tänka nytt för att locka fler att engagera sig, säger han.

Kan man ha bättre villkor än vad kollektivavtalet ger?
Det är ganska vanligt att arbetsgivare säger att de avtal de har inte omfattas av kollektivavtalet, men att villkoren är likvärdiga eller bättre. Men kan det verkligen stämma? David Dahllöf, förhandlare/rådgivare på Akavia reder ut en vanlig medlemsfråga.

Psykologiskt ledarskap: Det behöver medarbetare med ADHD – och alla andra
Ökad kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, öppet diskussionsklimat och samarbete är nyckelord för att du som chef kan få arbetsplatsen att fungera – för alla, menar Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson som skrivit boken ADHD på jobbet.

”Introverta chefer är inte lika intresserade av status”
Under mötena tar de ett kliv tillbaka, låter andra komma till tals och lyssnar mer. Så kan man beskriva introverta chefer. Akavia Aspekt intervjuar författaren och föreläsaren Linus Jonkman som menar att de pratglada och utåtriktade inte nödvändigtvis är duktiga ledare.

Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv
Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.

Tre av tio medlemmar har inte fått kompetensutveckling
Var tredje medlem i Akavia har inte fått kompetensutveckling. Många för att de inte har haft tid på grund av hög arbetsbelastning. Det visar en ny undersökning.

Hälsofrämjande chef som värnar om helheten
På energibolaget RWE Renewables pågår ett kontinuerligt och målinriktat arbete kring medarbetarhälsa. Vd Roland Flaig ser en direkt koppling mellan personalens välmående och bolagets affärsmål.

Därför ska du vara en snäll chef: ”Management by fear hämmar kreativiteten”
Måste man vara hård och högljudd för att vara en bra chef? Svaret är nej, menar författaren och beteendevetaren Nicolas Jacquemot som vill slå ett slag för det snälla och relationsfrämjande ledarskapet. Akavia Aspekt har intervjuat honom.

Tre av fyra civilanställda inom polisen vill byta jobb
Mindre värda, sämre lön och villkor. I Akavias och Saco-S medlemsundersökning vittnar civilanställda inom Polismyndigheten om allvarliga arbetsmiljöförhållanden och många vill byta jobb. – Vi behöver bli ännu bättre på att se och använda oss av varandras styrkor, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Är du övervakad på jobbet?
Det har öppnats allt fler möjligheter för chefen att hålla koll på sina medarbetare. Dina digitala fotspår går lätt att följa både i realtid och i efterhand. Men i vilken utsträckning arbetsgivaren får använda ”spionprogram” är inte helt glasklart.

”Risk att hotade inte vågar utföra sitt arbete”
Blombuketter och chokladkartonger som skickas hem till tjänstemäns privatbostäder som tack för ett ”bra” jobb. Eller kommentarer i affären om hur söta barn de har. Det är bara två exempel på subtila och svårutredda hot mot statstjänstemän.