Om och för förtroendevalda
Förtroendevalda är länken mellan arbetsgivaren och arbetstagarna och förhandlar för sina kollegor. Skyddsombud är också förtroendevalda och hjälper till att säkerställa arbetsmiljön och arbetsbelastningen på jobbet. Här samlar vi inspiration, information och råd från och till förtroendevalda till den som är intresserad av att engagera sig fackligt.
”Valberedningen är en del av en demokratisk organisation”
Att nosa upp rätt kandidater till styrelsen. Det är huvuduppgiften för dem som sitter i valberedningen i någon av landets lokalföreningar. Genom Akavias valberedningsutbildning får deltagarna chans att förkovra sig i uppdraget.
De har gått Akavias kurs i löneförhandling
För att som förtroendevald kunna påverka löneutvecklingen på en arbetsplats krävs goda kunskaper. Genom fördjupningskursen ”Strategisk lokal lönebildning” vill Akavia göra fler till löneexperter. I slutet av april träffades ett gäng statligt anställda för att lära sig mer.
Så driver de förtroendevalda dina frågor
Akavias medlemmar har röstat fram nya ledamöter till förbundets sektionsstyrelser i årets valomgång. I slutet av mars träffades de nya och gamla förtroendevalda för att nätverka och preppa inför året som kommer.
"Förhandlingen gav medlemmarna högre ersättning"
Möjligheten att på olika sätt skapa bättre förutsättningar för medlemmar och medarbetare. Det är den främsta orsaken till att Jens Holmberg på CSN engagerat sig som förtroendevald. För ett par år sedan var han med om att omförhandla beredskapsavtalet till högre ersättningar.
Som förtroendevald får du mer att säga till om på jobbet
De senaste åren har det kommit ett antal rapporter om att medarbetare trivs bättre på arbetsplatser där de tillåts vara delaktiga i beslut. Ett sätt som tydligt ger möjligheten att delta i sin arbetsgivares beslutsprocess är att bli förtroendevald.
De har provat Akavias ledarskapsutbildning för förtroendevalda
Som förtroendevald kan det vara svårt att hitta tid att stanna upp och reflektera över sitt ledarskap och hur man kan utveckla organisationen. Ett 20-tal utvalda deltagare från olika delar av förbundet har gått Akavias ledarskapsprogram för att få just en sådan möjlighet.
”Jag är stolt över mitt uppdrag”
Cecilia Jämsén Hultberg ser det fackliga engagemanget som en plattform där hon kan bidra och påverka. Sedan början av året arbetar hon på Jönköpings kommun där hon nyligen blev vald till skyddsombud. Nu undersöker hon möjligheterna till att bilda en akademikeralliansförening.
Hon brinner för att hjälpa kollegor och för att påverka arbetsplatsen
Kerstin Martínez har gjort det till en vana att snabbt engagera sig fackligt på de arbetsplatser hon har varit verksam. De senaste tre åren har hon varit på Universitets- och högskolerådet (UHR) där hon nu är en relativt nyvald ordförande för Saco-S-föreningen. Hennes drivkrafter är bättre förståelse, möjligheten att påverka och en vilja att hjälpa andra.
"En utmaning att jobba fackligt inom polisen"
Redan under juristutbildningen blev Anna Owens intresserad av polisens verksamhet. Efter ett examensarbete om Europol kändes det därför naturligt att söka jobb på Polismyndigheten 2006. Sedan 2018 är hon nationell ordförande för Saco-S och arbetar hårt för att förbättra villkoren för myndighetens civilanställda akademiker.
”Stödet till förtroendevalda ska bli ännu bättre”
Nytt mentorskapsprogram, utökade nätverksmöjligheter och snabbare rådgivning. Fackförbundet Akavia har inlett en satsning för att utveckla och förbättra stödet till lokalt förtroendevalda. ”De lokalt förtroendevalda är kärnan i vår verksamhet och därför vill vi erbjuda dem den bästa servicen”, säger Jenny Rosén, samordnare på Akavia.
Han leder Sveriges näst största akademikerförening
Efter 25 år på olika befattningar på Volvo Cars kände Fredric Lundkvist att han ville göra något annat före pensionen. Nu är han relativt nyvald ordförande i Akademikerföreningen på Volvo Cars, har bytt leveransfokus mot relationsfokus och har många andra förtroendevaldas ögon på sig.
Han är språkrör åt sina kollegor
Som ung på arbetsmarknaden tyckte Johan Mellnäs att facket inte var något för honom. Men det visade det sig vara. Sedan 2014 är han ordförande i akademikerföreningen på Prevent. Som förtroendevald i den enda närvarande fackliga organisationen på kontoret bidrar han med kommunikation mellan medarbetare och ledning – i båda riktningarna.
Fördelar med fackligt distansarbete
Pandemin har inneburit stora omställningar för många arbetsplatser där arbetsstyrkan arbetat hemifrån. Saco-S-föreningen vid Försäkringskassan ser både utmaningar och möjligheter med digitala arbetssätt. – Många medlemmar känner att de fått lättare att få ihop livspusslet, säger Rita Koskinen Lundström som är ordförande för styrelsen.
Han engagerar sig fackligt för kollegornas skull
Tamim Alameddine har nyligen startat en karriär inom facket. Han upplever att det kan vara svårt att attrahera nya medlemmar till fackligt engagemang. – Jag tror att vi måste våga tänka nytt för att locka fler att engagera sig, säger han.
”Erfarenhet räcker inte för en livslång karriär”
Tomas Kjerf och Linda Oxel sitter båda i styret för ekonomernas professionsförening. Deras uppgift är att bevaka medlemmarnas intressen för ett yrke som på grund av digitaliseringen står inför stora förändringar. Med de nya förutsättningarna har därför vidareutbildning fått ett särskilt fokus.
Scanias akademikerförening vet hur hemarbetet ser ut
Coronapandemin och distansjobb har satt press på det fackliga arbetet. På Scania tog man hjälp av en enkät för att se hur medlemmarna upplever situationen. – Den visade bland annat att kontakten med kollegor var avgörande för hur väl hemarbete fungerar, säger Bettina Kylefors, förtroendevald vid Akademikerföreningen på Scania.
Ambulerande medarbetare skapar utmaningar
Arbetet som fackligt engagerad på ett kompetensföretag innebär flera utmaningar. Och den största är att få medlemmar att engagera sig. – En av förklaringarna är att vi inte träffar de medlemmar som är ambulerande, förklarar Ian Cho, ordförande för Akademikerföreningen på Randstad.
Syftet är att synliggöra professionerna
De olika professionsföreningarna på Akavia ger en riktning till vad medlemmarna vill att Akavia ska jobba med. Ida Inga är professionsanalytiker för it-akademiker och kommunikatörer. Hon berättar att föreningarna ökar medlemmarnas inflytande i förbundet.
Så arbetar ett regionalt skyddsombud
Att undersöka den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Det är huvuduppgiften för det regionala skyddsombudet Fredrik Ringblom, som besöker arbetsplatser utan kollektiv-avtal och skyddskommitté.