Om och för förtroendevalda
Förtroendevalda är länken mellan arbetsgivaren och arbetstagarna och förhandlar för sina kollegor. Skyddsombud är också förtroendevalda och hjälper till att säkerställa arbetsmiljön och arbetsbelastningen på jobbet. Här samlar vi inspiration, information och råd från och till förtroendevalda till den som är intresserad av att engagera sig fackligt.

”Stödet till förtroendevalda ska bli ännu bättre”
Nytt mentorskapsprogram, utökade nätverksmöjligheter och snabbare rådgivning. Fackförbundet Akavia har inlett en satsning för att utveckla och förbättra stödet till lokalt förtroendevalda. ”De lokalt förtroendevalda är kärnan i vår verksamhet och därför vill vi erbjuda dem den bästa servicen”, säger Jenny Rosén, samordnare på Akavia.

Han leder Sveriges näst största akademikerförening
Efter 25 år på olika befattningar på Volvo Cars kände Fredric Lundkvist att han ville göra något annat före pensionen. Nu är han relativt nyvald ordförande i Akademikerföreningen på Volvo Cars, har bytt leveransfokus mot relationsfokus och har många andra förtroendevaldas ögon på sig.

Han är språkrör åt sina kollegor
Som ung på arbetsmarknaden tyckte Johan Mellnäs att facket inte var något för honom. Men det visade det sig vara. Sedan 2014 är han ordförande i akademikerföreningen på Prevent. Som förtroendevald i den enda närvarande fackliga organisationen på kontoret bidrar han med kommunikation mellan medarbetare och ledning – i båda riktningarna.

Han engagerar sig fackligt för kollegornas skull
Tamim Alameddine har nyligen startat en karriär inom facket. Han upplever att det kan vara svårt att attrahera nya medlemmar till fackligt engagemang. – Jag tror att vi måste våga tänka nytt för att locka fler att engagera sig, säger han.

Så arbetar ett regionalt skyddsombud
Att undersöka den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Det är huvuduppgiften för det regionala skyddsombudet Fredrik Ringblom, som besöker arbetsplatser utan kollektiv-avtal och skyddskommitté.

Ambulerande medarbetare skapar utmaningar
Arbetet som fackligt engagerad på ett kompetensföretag innebär flera utmaningar. Och den största är att få medlemmar att engagera sig. – En av förklaringarna är att vi inte träffar de medlemmar som är ambulerande, förklarar Ian Cho, ordförande för Akademikerföreningen på Randstad.

”En bra dialog är a och o”
Regelbundna medbestämmandemöten, god dialog och en tydlig process för hur facket informeras inför förändringar. På Handelsbanken har de förtroendevalda stort inflytande. – Men till syvende och sist är det förstås arbetsgivaren som bestämmer, säger Charlotte Uriz som är ordförande i Akavias Akademikerförening på banken.

”Erfarenhet räcker inte för en livslång karriär”
Tomas Kjerf och Linda Oxel sitter båda i styret för ekonomernas professionsförening. Deras uppgift är att bevaka medlemmarnas intressen för ett yrke som på grund av digitaliseringen står inför stora förändringar. Med de nya förutsättningarna har därför vidareutbildning fått ett särskilt fokus.

Scanias akademikerförening vet hur hemarbetet ser ut
Coronapandemin och distansjobb har satt press på det fackliga arbetet. På Scania tog man hjälp av en enkät för att se hur medlemmarna upplever situationen. – Den visade bland annat att kontakten med kollegor var avgörande för hur väl hemarbete fungerar, säger Bettina Kylefors, förtroendevald vid Akademikerföreningen på Scania.

Syftet är att synliggöra professionerna
De olika professionsföreningarna på Akavia ger en riktning till vad medlemmarna vill att Akavia ska jobba med. Ida Inga är professionsanalytiker för it-akademiker och kommunikatörer. Hon berättar att föreningarna ökar medlemmarnas inflytande i förbundet.