För dig som är utbildad jurist
Här samlar vi inspiration och information för jurister och för dig som gått vidare till yrken inom juridiken. Här finns information om juristers löner, experter uttalar sig om juristers framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för jurister och om juristers arbetsmiljö.
Lön, söka jobb och framtid för jurister

Bisysslor: Åklagaren begärde tillstånd för att skriva bok
När publicering av hennes bok närmade sig informerade kammaråklagare Lisa dos Santos sin arbetsgivare om vad som var på gång. – För säkerhets skull begärde jag tillstånd för bisyssla, även om yttrandefriheten också gäller för åklagare, säger hon.

Kommunikatören och juristen: Därför jobbar vi ideellt
Kommunikatören Ebba Hultqvist och juristen Carolina Mattsson arbetar ideellt – något som båda beskriver som givande och meningsfullt. Akavia Aspekt har intervjuat dem.
Administratör Förvaltning/Systemspecialist för Lärportalen
Tillsammans skapar vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset vård av högsta kvalitet med patienten i fokus. Med stort engagemang och ständigt lärande är vi ett av landets ledande universitetssjukhus. Vi bedriver allt från länssjukvård till nationell högspecialiserad vård. Genom intressant forskning har vi en inriktning mot framtidens sjukvård. Hos oss är det viktigt med digital kompetens och att alla bidrar till den digitala utvecklingen. I vårt arbete tar vi tillvara den bredd av kunskap och erfarenhet vi gemensamt har – Tillsammans med dig vill vi skapa värde för våra patienter.

Så mycket tjänar juristerna: ”Rejäl löneutveckling, hårt jobb”
Kvinnliga jurister har i genomsnitt sex procent lägre lön än manliga jurister – även om de jobbar i samma sektor och har samma befattning. Det visar ny lönestatistik från Akavia. ”Det är viktigt att arbetsgivare tar på sig jämställdhets- och normglasögonen och ser över hur de fördelar privilegier och förmåner till kvinnor och män”, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på fackförbundet Akavia.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset söker teamledare och E-learningproducent!
Tillsammans skapar vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset vård av högsta kvalitet med patienten i fokus. Med stort engagemang och ständigt lärande är vi ett av landets ledande universitetssjukhus. Vi bedriver allt från länssjukvård till nationell högspecialiserad vård. Genom intressant forskning har vi en inriktning mot framtidens sjukvård. Hos oss är det viktigt med digital kompetens och att alla bidrar till den digitala utvecklingen. I vårt arbete tar vi tillvara den bredd av kunskap och erfarenhet vi gemensamt har – Tillsammans med dig vill vi skapa värde för våra patienter.

Juristkarriär med superlön – men var beredd på mycket jobb
Extremt mycket helg och kvällsjobb men en fantastisk löneutveckling. “Slitet är värt det alla gånger - det är tuffast i börja av karriären”, säger M&A-juristen vi pratat med.
Bekämpa brott med 10 miljoner drabbade
Under 2023 kommer vi att utlysa fler tjänster så som åklagare, ekorevisorer, poliser, utredare, IT-forensiker mm. Håll utkik här.

Skiljenämndsuppdrag – en omtvistad bisyssla
Flera svenska domare har emellanåt uppdrag i skiljenämnder, ett slags privata domstolar där tvister mellan bland annat företag löses utanför offentlighetens insyn. Dessa uppdrag har sedan länge återkommande diskuterats och utretts.

Så här arbetar SCC med skiljeförfaranden
SCC Skiljedomsinstitut anses vara ett av världens främsta. – Ungefär hälften av våra mål är internationella, säger generalsekreteraren Caroline Falcone.

Lön – så mycket tjänar jurister 2022
Medianlönen för jurister är klart högre i privat sektor än i offentlig verksamhet – men med ett tjockare lönekuvert följer högre arbetsbelastning. Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia, kommenterar fackförbundets färska lönestatistik.
Executive MBA-programmet
Vårt Executive MBA-program ger dig som chef och ledare kvalificerad utbildning för att kunna ta ett helhetsgrepp om affärsmannaskap, ledarskap och management.

Så lyckas blivande bolagsjurister med sitt cv
Fokusera på vad som är relevant för tjänsten, ge inte ett slarvigt intryck – och visa att du är affärsorienterad. För Akavia Aspekt berättar två rekryteringsexperter om hur aspirerande bolagsjurister kan skapa proffsiga cv:n som väcker arbetsgivarnas intresse.

Akavia vann tvist om provision i domstol
Efter fyra års kamp fick juristen sin uteblivna provisionslön från arbetsgivaren; Akavias rättshjälp spelade en tung roll när medlemmen vann tvistemålet. – Jag hade nog inte vågat gå till domstol utan rättshjälp och därmed riskerat att tvingas betala flera hundratusen kronor i rättegångskostnader, säger han.
HR och verksamhetens strategiska utveckling
Utvecklande HR är ett skräddarsytt program för dig. Här får du med HR-ansvar verktyg för att stärka din verksamhets strategiska utveckling.

Så kan juniora jurister skriva proffsiga cv:n ”Fokusera på det som är relevant för tjänsten”
Avstå från en sömnig kronologi, rulla inte ut hela din livshistoria – och kom ihåg att skicka med betygen från universitetet! För Akavia Aspekt berättar två rekryteringsexperter om hur nyexaminerade jurister kan skapa proffsiga cv:n som väcker byråernas intresse.

Styrs framtidens domar av AI?
Digitaliseringen inom juristbranschen går i en rasande fart. Vissa arbetsuppgifter har redan tagits över av datorer, och snart kan robotar fatta domstolsbeslut. Forskaren Charlotta Kronblad ser en juristroll i förändring, där teknisk kompetens väger allt tyngre.

Jurist på statlig myndighet - så blir drömjobbet ditt 2022
Domstolsverket och Åklagarmyndigheten hör till de mest populära arbetsgivarna bland jurister som söker sig till statliga myndigheter. För att få jobb hos dem är egenskaper som viktigast. Här är tipsen som tar dig närmare jobbet.

Framtidsrapport: Ljus arbetsmarknad för jurister till 2026
Stabil efterfrågan och låg arbetslöshet. Nyexaminerade jurister kan räkna med en arbetsmarknad i balans de kommande fem åren, enligt en rapport från Saco. Digitaliseringen av branschen lär göra att enklare arbetsuppgifter tas över av artificiell intelligens och behovet av tekniskt kunniga jurister kommer sannolikt att öka, berättar Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.

Juristerna ökar lönen mest
Jurister ökade sina löner mest av Akavias grupper 2020. Det visar en jämförelse av färsk lönestatistik. Ekonomer och kommunikatörer kom på delad andra plats. Här får du överblicken.

Så kan jurister skapa balans i livet: ”Börja i små steg”
Hur kan man uppnå bättre livsbalans som hårt arbetande jurist? Akavia Aspekt ställde frågan till Sara Törnblom som brinner för att hjälpa jurister att utvecklas och må bra – både på och utanför jobbet.
Arbetsmiljö, villkor och inspiration för jurister

Ny rapport: Yngre jurister eftersträvar balans i livet
De arbetsgivare som i framtiden vill attrahera de vassaste juristerna måste kunna erbjuda sina anställda god möjlighet till balans mellan jobb och fritid. Det framgår av en ny rapport från Norstedts Juridik.

Juristbyrån tar fram planer för utbildning varje år
Familjens Jurist har ett detaljerat utbildningsprogram för sina jurister.– Det är viktigt både för att utveckla våra jurister och för att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare, säger affärsutvecklingschef Lotta Dahlstrand.

”Åklagarnas arbetsvillkor måste förbättras”
Många åklagare har en ohälsosamt hög arbetsbelastning. – Det finns en mänsklig gräns för hur mycket man kan prestera oavsett hur duktig man är, säger Johan Kjellsson som är ordförande för Saco-S vid Åklagarmyndigheten.

Åklagarna får ny säkerhetsavdelning
Åklagarmyndigheten inrättar en ny fristående säkerhetsavdelning med ansvar för att dess verksamhet fungerar även under höjd beredskap och krig. Samtidigt ska den nya säkerhetsavdelningen se över hot och trakasserier som myndighetens medarbetare utsätts för.

Hög arbetsbelastning för åklagarna, men ljusningen kommer
Efter drygt tre år som ordförande för Åklagarmyndighetens Saco-S-förening lämnar Emma Berge över klubban vid årsmötet i slutet av mars 2021.

De driver byrån med annorlunda affärsmodell
Jobb dygnet runt och en grabbig jargong gjorde Anette Hansson Ahl övertygad om att det måste gå att driva affärsjuridiska byråer på ett annat sätt. Det blev startskottet för Holmgrenhansson – den jämställda byrå hon själv ville jobba på. Tolv år senare väntar hon fortfarande på att branschen ska följa efter.

”Vi får lära oss att hantera situationen”
När han för några år sedan försvarade terrormisstänkte Rakhmat Akilov utsattes både Johan Eriksson själv och hans fru för hot och hat. – Ett tag vad det rätt jobbigt, säger han.

Henrik Olsson Lilja: ”Min empatiska förståelse för brottsoffer har ökat”
Som en av Sveriges mest profilerade försvarsadvokater är Henrik Olsson Lilja van vid att befinna sig i tingsrätten. Men inte som målsägande i en rättegång gällande mordförsök – Min empatiska förståelse för brottsoffer har ökat, säger han.

Årets justitia 2022 vill ha fler kvinnliga försvarare
I tisdags utsågs Gina Samaan till Årets Justitia. Hon får utmärkelsen för att ha grundat nätverket Ladies in Law. – Bilden av en försvarsadvokat som en gubbe i kostym är fel och bör ändras med kunskap och information, säger hon.

Människorättsjuristen Parul Sharma utmanar arbetslivet
Människorättsjuristen Parul Sharma välkomnar den kommande EU-lagen som ska tvinga företag att ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. Det tror hon är vad som krävs för att få fler företagsledare att gå från ord till handling. Hon menar även att hållbarhetsfrågor på många arbetsplatser präglas av en tystnadskultur.