För dig som är anställd inom it och tech
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/ universitetsutbildade it-akademiker. Du kan vara systemvetare, UX-designer, programmerare, analytiker, utvecklare eller på annat sätt jobba inom tech. Här samlar vi kunskap och information om löner, experter uttalar sig om jobbmöjligheter, ger råd och tips om framtiden för branschen och om arbetsmiljön för it-akademiker.

Tre av tio mår dåligt av stillasittande jobb
Enligt en internationell studie är kontorsarbetare mindre stillasittande än forskare tidigare har trott. Samtidigt visar Akavias medlemsundersökning att var fjärde sitter stilla 10–15 timmar per dygn. Och att närmare tre av tio har fått fysiska besvär till följd av stillasittande.

Max Tegmark: AI är vår viktigaste demokratifråga
Max Tegmark är professor i fysik vid amerikanska MIT och har kallats världens smartaste svensk. Numera inriktar han sig på artificiell intelligens (AI) och varnar kraftfullt för konsekvenserna på arbetsmarknaden – om vi inte styr upp utvecklingen.

Unga IT-talanger vill ha utveckling och balans
Framtidens IT-talanger har högre krav på kompetensutveckling och livsbalans än andra högutbildade. I framtiden tror de att mjuka värden kommer att vara viktigast. Det visar en undersökning som Nexer Tech Talent och Kairos Future gjort bland 500 techtalanger.
Lönestatistik: Så mycket tjänar it-akademiker
Efterfrågan på it-akademiker håller i sig, vilket visar sig i lönekuvertet enligt Akavias lönestatistik. Men det finns stora variationer inom gruppen.

Coding for immigrants stöttar invandrade programmerare
Medan it- och telekomföretagen formligen skriker efter duktiga programmerare har dessa samtidigt svårt att få jobb. Brittany Villegas startade Coding for immigrants (CFI) som stöttar och hjälper programmerare att integreras.

Saga Olausson blev årets tech tjej
Saga Olausson är 2023 års tech tjej när Microsoft delar ut pris för inspirerande kvinnliga förebilder inom it och tech.

Vad är rätt lön för försäljningschefen?
En medlem funderar över rätt lön som erfaren försäljningschef. Akavias lönespecialist Sören Lundgren guidar till rätt lönenivå som är ungefär 85 000 kronor i månaden.

Så hanterades it-attacken i Kalix
För ungefär ett år sedan utsattes Kalix kommun för en massiv it-attack som hotade livsviktig samhällsservice. Kommundirektören Maria Henriksson ledde det stundtals dramatiska kris- och återställningsarbetet. – Jag är mycket tryggare som ledare i dag än vad jag var innan detta inträffade.

IT och tech - skriv ett bra cv 2022
Utnyttja sommaren till att göra ditt cv ännu ett snäpp vassare när du söker jobb. Som it-akademiker är det viktigt att tänka över vad du vill förmedla – och att våga välja bort.

IT och tech så blir drömjobbet ditt 2022
Här är egenskaperna, förmågorna och kunskaperna som krävs för att få jobb hos de fem hetaste it och tech-arbetsgivarna som it-akademiker.

Höga löner för it-akademiker:
En hög efterfrågan på it-kompetens trissar upp it-lönerna. Bäst tjänar it-akademiker som bor i Storstockholm och som arbetar i privat sektor. Det visar ny lönestatistik från Akavia. Till följd av kompetensbristen är det extra viktigt att nyexade it-akademiker förhandlar sig till bra ingångslöner, berättar Ida Inga, professionsanalytiker på fackförbundet.

70 000 it- och techanställda saknas
För att techbranschen ska fortsätta växa och Sverige behålla sin tätposition krävs rätt kompetens, men bristen är skriande, konstaterar techexperten Åsa Zetterberg.

Nu ökar kraven på mångfald inom it
Kompetensbrist är en stor utmaning för it-branschen och en bredare rekryteringsbas är en av nycklarna. Konsultbolaget Solita satsar på mångfald för att kunna hitta de medarbetare som behövs.

Framtidens kompetens: It och tech måste ständigt lära om
Få yrkesgrupper har en lika stark arbetsmarknad som it-akademiker. – Men det gäller att hela tiden hänga med kompetensmässigt. Utvecklingen går oerhört fort på det här området, säger Ann-Charlott Jisland som sitter i styret för Akavias professionsförening för it-akademiker.

Snabb it-utveckling påverkar säkerheten
Cybersäkerhet har under året blivit en allt mer angelägen fråga. Och den största riskfaktorn är kompetensbrist, menar säkerhetsexperten Åsa Schwarz.

Ljus framtid för it-akademiker
Även under de kommande fem åren lär det vara ett stort behov av it-akademiker, visar bland annat SACO:s rapport ”Framtidsutsikter”. Men det finns några faktorer som gör prognosen osäker.

De utvecklar it-kompetens på egen hand
It-branschen har ett stort behov av att fylla på med kvalificerade medarbetare de kommande åren. Konsultbolaget Solita löser en del av utmaningen genom att satsa på egenutvecklade vägar till nya kunskaper.

Tech och it - enkel kompetensutveckling på egen hand
Det nya omställningsstödet har gjort att intresset för kompetensutveckling är större än någonsin. Men vid sidan om de regelrätta utbildningarna finns det många lättillgängliga – och ibland lättsamma – sätt att vidareutveckla dig själv. Här har vi samlat ihop några exempel som passar dig som jobbar inom tech och IT.

Tre viktiga åtgärder mot ransomeware
Det kommer åter nya rapporter om ökad aktivitet bland hackare och utpressare. Men att betala för att bli kvitt utpressarna är en dålig strategi som kan slå tillbaka på flera sätt, menar cybersäkerhetsexpert.

Så undviker du cyberbrott
Under pandemin har it-säkerheten blivit en allt mer angelägen fråga för svenska företag. It-avdelningarna har fått arbeta hårt med detta, men det finns även en hel del du själv kan göra för att minska risken för en läcka eller ett intrång.