Organisation och ledning
Här har vi samlat inspiration, kunskap, information samt experternas tips och råd om att organisera arbete och arbetsplats.
Artiklar om organisation och arbete

Jobbkulturen viktig vid organisationsförändringar
Med en omvärld där det ständigt händer saker har organisationsförändringar nästan blivit vardag på många arbetsplatser. Företag blir uppköpta, avdelningar eller bolag slås samman och nya chefer sätter sin prägel på verksamheten. Professor Stefan Svenningsson vet mycket om kulturens betydelse när det genomförs förändringar.

Hon vill stoppa det ökande företagsspionaget
Spionaget mot Sverige ökar – och värre lär det bli. Carolina Angelis har arbetat inom underrättelsetjänsten i 20 år och jobbar nu med att förhindra spioneri riktat mot svenska företag och myndigheter.

Distansarbete - så påverkas chefens ledarskap
Det utbredda distans- och hybridarbetet har inneburit en snabb och stor omställning för cheferna. Samtidigt visar en färsk rapport från Akavia att cheferna i högre utsträckning än medarbetarna vill återvända till arbetsplatserna.

Offentlig sektor har blivit sämre på it
Under förra året minskade den offentliga sektorns förmåga att utveckla och använda digitala tjänster och verktyg. ”Fakta visar att vi går i fel riktning”, menar forskare bakom ny rapport.

Personlighetstester – bra i rätt sammanhang
Enkla personlighetstester, där människor kategoriseras som till exempel färg- eller djurtyper, dyker ofta upp som aktivitet på konferenser eller andra teambyggande aktiviteter. Något som är beklagligt, menar psykologen Sara Henrysson Eidvall. Seriösa personlighetsbedömningar kan dock fylla en funktion vid rekryteringar.

”Det passiva destruktiva ledarskapet kan göra mest skada”
Medarbetarnas prestation, motivation och hälsa kan få sig en rejäl törn av ett negativt ledarskap. Och ofta är det den passiva formen av destruktivt chefskap som åsamkar mest skada, berättar forskaren Maria Fors Brandebo för Akavia Aspekt. Hon har utvecklat ett verktyg som ska underlätta upptäckten av destruktiva ledarskap på arbetsplatsen.

Så får du team att högprestera
Här är sex frågor som avgör om ditt team kan prestera högt, och tipsen och råden för att få din organisation att prestera.

”Ofta består värdegrunder bara av ord som inte efterlevs”
Har din arbetsplats en värdegrundsteori som ska efterlevas, eller är det bara fina ord? Föreläsaren och organisationsutvecklaren Linus Jonkman ställer diskussionen om värdegrunder på ända.

Tio tips och åtta fällor för ett coachande ledarskap
Den coachande ledaren och ett coachande förhållningssätt. Känns orden igen? Just nu går det inflation i sammansatta ord med coach. Men hur ska du göra om du ska coacha en medarbetare?

Så stärker du teamet
Det gäller att hålla ångan uppe när pandemin fortsätter och dagarna blir allt mörkare. Frågan är hur. Här berättar Väsbyhem om sitt tänk och en pågående hälsoutmaning i företaget.

Kriser – en potentiell grogrund för innovation
Coronapandemin kan driva på teknikförändringar och innovationer. Men det är inte alla kriser som leder till verklig förnyelse.

Dags att skrota feedbacken. Satsa på meningsfulla samtal i stället
Det är dags att sluta med feedback-kulturen i företagen. Tilltron till den är alldeles för stor. Meningsfulla samtal är mycket bättre, enligt organisationskonsulten Eva Hamboldt.

Medvetet ledarskap
Medarbetarnas delaktighet och förståelse är nyckeln till företagets framgång för de tre makrotrender som förändrar världen snabbare än någonsin och för oss in i en framtid som förändrar förutsättningarna för våra liv.

Ökat intresse för offentlig sektor bland unga talanger
Bolag som Google och Spotify fortsätter ligga i topp på listan över drömarbetsgivare för studenter och ”young professionals”. Men offentlig sektor och bolag med klimatfokus börjar klättra på listan.

Omvänt mentorskap utvecklar och attraherar
I omvänt mentorskap är det de unga som vägleder de äldre. På Microsoft Sverige har det bland annat inneburit nya lösningar för att attrahera yngre kvinnor till en mansdominerad bransch.

Farligt, och snedvrider konkurrensen
Arbetsmiljöverket ser en ökad trend av arbetslivskriminalitet, där företag medvetet struntar i även den mest basala personalvården och istället utsätter sina anställda för livsfara, samtidigt som de snedvrider konkurrensen. Nu ska myndigheterna ta krafttag.

Därför funkar det inte att delegera
Ledarskap är att fördela arbetsuppgifter, lära upp och motivera medarbetarna så att de kan fungera tillsammans i harmoni och produktivitet. Ändå sitter ofta chefen och gör om medarbetarnas arbete på kvällar och helger. Varför blir det så?

Hemmajobb kräver tydligt ledarskap
Många chefer upplever att stressen i arbetet har ökat till följd av covid-19, visar en undersökning som Akavia har gjort bland förbundets medlemmar. Chefer är till och med en av de grupper som påverkats mest negativt av pandemin.

Därför är hamburgermetoden för feedback dålig
Som chef är det lätt att ge sina medarbetare två positiva kommentarer med en kritisk i mitten, det enligt den så kallade hamburgermetoden. Men det finns flera skäl att undvika att paketera feedback på det här sättet, då det skapar förvirring och tar udden av det du vill säga, anser två amerikanska ledarskapskonsulter.